Ολα μπαίνουν και όλα χάνονται. Το YouTube είναι γεμάτο από «σίγουρα» γκολ που έμειναν στο «αχ». Από φάσεις με «παιχταράδες» -σαν τον Σοτζέι Μασούντ ή και πολύ καλύτερους- που απέτυχαν να σκοράρουν σε κενό τέρμα σχεδόν εξ’ επαφής. Ο Θεός του ποδοσφαίρου σκηνοθετεί, πού και πού, κάτι τέτοια δράματα. Και χθες (Πέμπτη) στο κατεψυγμένο Κίεβο διάλεξε για πρωταγωνιστή της τραγωδίας της ΑΕΚ τον άτυχο Ιρανό.
«Ηταν μια από τις πιο δύσκολες και απογοητευτικές στιγμές στη ζωή μου», έγραψε στην απολογία του (στα Ελληνικά, μέσω Instagram) προς τους οπαδούς, τους συμπαίκτες και τον προπονητή του. Ο Ντέμης Νικολαΐδης μπορεί να τον καταλάβει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Εχει περάσει και ο ίδιος απ’ αυτή την Κόλαση. Τον Μάρτιο του 1998 έχασε μια αντίστοιχη ευκαιρία στη Μόσχα, απέναντι στη Λοκομοτίβ, στον δεύτερο προημιτελικό του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Κυπελλούχων, στερώντας από την ΑΕΚ την πρόκρισή της στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης – κάτι που δεν κατόρθωσε ποτέ ξανά μετά το έπος του 1977. Είκοσι χρόνια μετά, ο Μασούντ θύμισε στον Ντέμη την πιο εφιαλτική στιγμή της καριέρας του.
Αμέσως μετά τη μοιραία φάση στο «Ολιμπίσκι», που διαδραματίστηκε στο 51ο λεπτό του αγώνα, η ΑΕΚ απέδειξε γιατί καταφέρνει -εφέτος- να στέκει άτρωτη απέναντι σε αντιπάλους πλουσιότερους και (στη θεωρία) ισχυρότερους από εκείνη: επειδή, εκτός από ομάδα, είναι και «οικογένεια». Αν και καταφανώς επηρεασμένος από το «σοκ», ο Μασούντ δεν αντικαταστάθηκε. Ο Μανόλο Χιμένεθ απέσυρε από το παιχνίδι τον Γαλανόπουλο, τον Χριστοδουλόπουλο, τον Μπακασέτα, όμως άφησε τον… κεραυνόπληκτο ιρανό μεσοεπιθετικό στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Για να του δώσει την ευκαιρία να «επανορθώσει», με ένα άλλο γκολ, αλλά και για να του δείξει ότι όλοι τον στηρίζουν. Οτι αυτό που του συνέβη, θα μπορούσε να συμβεί στον καθέναν.
Την ήθελε πολύ αυτή την πρόκριση στους «16» του Europa League η ΑΕΚ. Για το πρεστίζ, για τα χρήματα, για τους βαθμούς που θα χάριζε στον εαυτό της και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πάλεψε όσο δεν πάει άλλο. Κόντρα σε προγνωστικά, απουσίες πολύτιμων παικτών της, διαιτησίες (ιδίως του Ισπανού στον αγώνα του ΟΑΚΑ), καιρικές συνθήκες (-11 είχε το Κίεβο) και ατυχίες – όχι μόνο στη φάση του Μασούντ. Στο τέλος, κατάφερε κάτι σπάνιο: τον ιδανικό αποκλεισμό. Απέτυχε, κερδίζοντας τον θαυμασμό ακόμη και των εχθρών της.
Η Ντινάμο Κιέβου, το γκραν φαβορί με βάση τα μπάτζετ και την ειδική βαθμολογία της UEFA, «είδε τον Χάρο με τα μάτια της». Στο κατεψυγμένο «Ολιμπίσκι», εκεί όπου έχουν παγώσει οι πιο ξακουστές ποδοσφαιρικές μηχανές (πέρυσι η Μπεσίκτας ηττήθηκε 6-0), η ΑΕΚ δημιούργησε 15 προσπάθειες για γκολ, κράτησε την μπάλα σε ποσοστό 58% και έκανε μόνο μια στις δέκα πάσες λάθος. Στο πρώτο ματς, στο ΟΑΚΑ, οι τελικές της ήταν 14, η κατοχή μπάλας 65%, και οι σωστές πάσες 85%. Η ελληνική ομάδα -ελληνική όνομα και πράμα, κατά τα 6/11- έκανε δύο σχεδόν τέλεια παιχνίδια απέναντι σε ένα club υψηλότερης κατηγορίας, που έχει πρωταγωνιστήσει στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή της Ευρώπης.
Αλλά, τη χαρά που της στέρησαν οι δύο αγώνες με τους Ουκρανούς, της την έδωσε το εφετινό ευρωπαϊκό της ταξίδι συνολικά. Η ΑΕΚ αποκλείστηκε αήττητη σε δέκα αγώνες. Δεν κατάφεραν να τη νικήσουν, ούτε η Μπριζ με το τριπλάσιο μπάτζετ, ούτε η Μίλαν με το υπερδεκαπλάσιο (σε διπλά ματς). Ούτε, τώρα, η ξεκούραστη και διψασμένη για μπάλα, Ντινάμο. Μάλιστα, τα δύο καλύτερα παιχνίδια της τα έκανε στα πιο δύσκολα: στο «Σαν Σίρο» με τη Μίλαν και, χθες, στο «Ολιμπίσκι». Η αγωνιστική πρόοδος της ΑΕΚ είναι αδιανόητη. Αρκεί να ξαναδεί κανείς, σε dvd, τις δύο πρώτες της ευρωπαϊκές μάχες στη σεζόν, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για να αντιληφθεί τη μετάλλαξη εκείνης της φοβικής ομάδας μέσα σε μερικούς μήνες. Ιούλιο με Φεβρουάριο, η ΑΕΚ σκαρφάλωσε στη βαθμολογία της UEFA… 86 θέσεις.
«Είμαστε πολύ περήφανοι για σάς, για την προσπάθειά σας και για τις συγκινήσεις που μας έχετε χαρίσει. Δεν μας ήθελε η μπάλα. Απολαύστε την πτήση και το κεφάλι ψηλά. Πάμε ΑΕΚάρα!», είπε στα μεγάφωνα ο κυβερνήτης του αεροσκάφους καθώς η Ενωση «πετούσε» πίσω στην Αθήνα. Ηταν περασμένα μεσάνυχτα και το ημερολόγιο έγραφε 23 Φεβρουαρίου 2018. Πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, στις 22 Φεβρουαρίου 2014, η ΑΕΚ έχανε από τη Θύελλα Ραφήνας για τη 17η αγωνιστική του έκτου ομίλου της Γ’ Εθνικής. Σήμερα «τρέχει» ένα σερί 25 αγώνων χωρίς ήττα, διεκδικεί το νταμπλ στην Ελλάδα και δεν μπορεί να χωνέψει ότι αποκλείστηκε από τις 16 καλύτερες ομάδες του Europa League.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News