Είναι προφανές πια και έχει επισημανθεί από πολλές πλευρές ότι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση Novartis, με την ενοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών της αντιπάλων, αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και της πολιτικής ατζέντας από το πώς θα ολοκληρωθεί και κυρίως τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο όταν τελειώνει το τρίτο Μνημόνιο. Εσχάτως και για να «σκεπαστούν» οι αντιδράσεις των συλλαλητηρίων, λόγω της αναθέρμανσης του Μακεδονικού και της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο…
Την ώρα λοιπόν που η σύγκρουση της κυβέρνησης είναι μετωπική με σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης, το μεγάλο ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι το τι θα γίνει μετά την 22 Αυγούστου όταν και τυπικά λήγει το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο, που συμφώνησε τον Ιούλιο του 2015. Για να συνεχίσει την παραμονή στην εξουσία και να εκφράσει το αφήγημα ότι «έβγαλε τη χώρα από τη κρίση κι όλοι οι άλλοι δεν το κατάφεραν»…
Με την προσπάθεια ενοχοποίησης, πρωτίστως του Γιάννη Στουρνάρα και ακολούθως των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου και των υπολοίπων από την ΝΔ και την Κεντροαριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ξορκίσει το απευκταίο. Να μην υποχρεωθεί να συμφωνήσει σε προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης για να βγει σταδιακά στις αγορές .
Επισήμως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πεισματικά το αρνούνται και ζυμώνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία. Είναι πρόδηλο ότι στο κυβερνητικό επιτελείο καθόλου δεν άρεσε η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «μπορεί να θέλουν να πανηγυρίσουν την έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά η επιτήρηση θα είναι πολύ αυξημένη και μετά τον Αύγουστο». Για την ηγεσία της κυβέρνησης τα περί εξόδου χωρίς δεσμεύσεις παραμένει η βασική γραμμή και τέτοιες παρεμβάσεις «χαλάνε τη σούπα».
Επικαλούνται έωλα αβεβαιότητα για το μέλλον των τραπεζών (Γιάννης Δραγασάκης), αφού παραμένει ζωντανό το όνειρο ίδρυσης κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας, εκτός ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος, άρα τον Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να χρηματοδοτηθεί ο συριζαίικος κρατικός μηχανισμός. Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στους Financial Times ότι δήθεν δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα και αποθεματικό και προληπτική πιστωτική γραμμή. Καμία σχέση, βέβαια, το ένα με το άλλο, όπως λένε οι ειδικοί, διότι προληπτική πιστωτική γραμμή σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να τα εισπράξεις αυτά τα χρήματα, απλά υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση σε περίπτωση που συναντήσεις δυσκολίες ρευστότητας από οποιαδήποτε αιτία.
Μόνο που εδώ βρίσκεται το πρόβλημα και η ανομολόγητη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουν να ψηφίσουν νέα μέτρα, δηλαδή νέο Μνημόνιο, έστω κι αν αυτά θα είναι παγωμένα για έκτακτη ανάγκη. Επιπλέον θα καταρρεύσει και το τελευταίο πολιτικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα είναι σαν να παραδέχονται ότι η σπέκουλα τους, το 2014, για να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα υφίσταται και οι κ. Στουρνάρας, Σαμαράς και Βενιζέλος θα δικαιωθούν στο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εφόσον μάλιστα προσθέσουμε και τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το πακέτο είναι βαρύ και δεν αντέχεται η υπεράσπισή του σε προεκλογική περίοδο.
Ως εκ τούτου για να το διαχειριστεί πολιτικά ο κ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο μεθόδευσε με τον συγκεκριμένο τρόπο την υπόθεση Novartis ώστε στα πολιτικά πρόσωπα που προαναφέρθηκαν να μείνει το στίγμα ότι «μας θέλουν μόνιμα σε Μνημόνια για να μένει η διαφθορά ατιμώρητη». Ταυτόχρονα φτιάχνεται και ο εκλογικός εχθρός για να υπάρξει η δικαιολογία στην επερχόμενη ήττα.
Το αν και κατά πόσο θα αποφευχθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή και η πορεία της υπόθεσης Νοvartis θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών. Με την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων βεβαίως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News