Οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν την Τετάρτη στη συγκρότηση νέου Μεγάλου Συνασπισμού, όπως ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δίνοντας τέλος σε μία κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος.
Την είδηση επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ στο Twitter.
Union und SPD einigen sich auf Koalition. Gut Ding braucht Weile. #Groko
— Serap Güler (@SerapGueler) February 7, 2018
Αντιθέτως, πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωνε στο Reuters ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει συμφωνία, καθώς εκκρεμούν κάποια -μάλλον μικρά- ζητήματα.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο εδώ και καιρό κυκλοφορούσαν σενάρια ότι θα περάσει στα χέρια του Μάρτιν Σουλτς. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί ονόματα υπουργών.
Ακόμη, το SPD θα διατηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου προΐσταται ως σήμερα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούσαν και πάλι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου του CSU, να το αναλάβει το δικό του κόμμα.
Αντίθετα, το Spiegel αναφέρει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν και το Εργασίας, πέρα βέβαια από το Εξωτερικών και το Οικονομικών.
Περισσότερες λεπτομέρειες για θέματα ουσίας, δηλαδή της πολιτικής του νέου συνασπισμού, δίνουν οι Financial Times, με τη βρετανική εφημερίδα να επικαλείται το κείμενο της συμφωνίας που διέρρευσε και δείχνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν θα αλλάξει.
Η συμφωνία, στο βαθμό που είναι ολοκληρωμένη, ξεκαθαρίζει ένα μεγάλο εμπόδιο, αλλά δεν εξασφαλίζει οριστικά τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Θα ακολουθήσει το εσωτερικό δημοψήφισμα στο SPD το οποίο θα χρειαστεί αρκετές ημέρες μέχρι να ψηφίσουν τα 450.000 μέλη του κόμματος. Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 3-4 Μαρτίου.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα θα είναι θετικό θα κλείσει και οριστικά τη μακρά διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία τότε ήδη θα μετρά σχεδόν έξι μήνες, καθώς οι εκλογές έγιναν στις 24 του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Πως φτάσαμε εδώ
Η Γερμανία, αλλά και η Ευρώπη, δεν περίμενε μια τόσο αργόσυρτη διαδικασία.
Το αποτέλεσμα της κάλπης πέρυσι στις 24 Σεπτεμβρίου ήταν αναμενόμενο για την θέση των κομμάτων (πρώτο το CDU, δεύτερο το SPD και τρίτη η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία) αλλά όχι για τις επιδόσεις που δυσκόλεψαν σημαντικά τη διαδικασία.
Το SPD κατέρρευσε στα χειρότερα ποσοστά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από κάθε μελλοντική συνεργασία. Η Ανγκελα Μέρκελ επιδίωξε να σχηματίσει κυβέρνηση με το FDP και τους Πράσινους, ωστόσο ο συνασπισμός «Τζαμάικα» έμεινε στα χαρτιά.
Λίγες εβδομάδες από τις μετεκλογικές δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς ότι το κόμμα του θα μείνει εκτός των συζητήσεων για τη νέα κυβέρνηση, αναγκάστηκε να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών προ του κινδύνου της ακυβερνησίας και εν μέσω των πιέσεων εντός και εκτός Γερμανίας να υπάρξει -επιτέλους πια- συμφωνία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ήταν ανέφελα για τον νέο GroKo, όπως τον λένε οι Γερμανοί. Στο CDU, αλλά περισσότερο ίσως στο SPD, οι αντιρρήσεις ήταν έντονες μπροστά στο ενδεχόμενο το κόμμα να παραμείνει σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τον ιστορικό του αντίπαλο, μια συνεργασία που υπονόμευσε την εικόνα του και αλλοίωσε την ιδεολογία του.
Αυτό ίσως θα είναι ένα από τα στοιχήματα για το SPD από τη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, πώς θα καταφέρει να τη συνδυάσει με την πολιτική ανανέωση που έχει ανάγκη. Το άλλο θα είναι η μακροημέρευση του νέου σχήματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News