Σε ευθεία αντίθεση με την εκτίμηση του κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, ότι η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια «θα πάρει καιρό», ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, υπογράμμισε μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ότι πλέον είναι «ώρα αποφάσεων» και δεν υπάρχει λόγος χρονοτριβής.
«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε», τόνισε ο αμερκανός διπλωμάτης, αναδεικνύοντας τη σπουδή που υπάρχει (ειδικά από τον διεθνή παράγοντα) για ταχεία διευθέτηση της διαφοράς της ονομασίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
«Πόσο χαίρομαι που σας βλέπω. Είστε τυχερός γιατί έτυχε να μας επισκεφτείτε σε τόσο ηλιόλουστες ημέρες, υπέροχος καιρός. Ξέρετε αυτές οι καλοκαιρινές ημέρες εν μέσω χειμώνα ονομάζονται Αλκυονίδες ημέρες» είπε ο κ. Κοτζιάς, υποδεχόμενος στο υπουργείο Εξωτερικών τον κ. Νίμιτς, έχοντας δίπλα του τον διαπραγματευτή της Ελλάδος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.
«Αυτές οι Αλκυονίδες ημέρες ισχύουν και για τις διαπραγματεύσεις;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον υπουργό που είχε έτοιμη την απάντηση: «Και με κακό καιρό εμείς πάντα κάνουμε καλές συζητήσεις».
Από τα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι η συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς διήρκησε μόλις ένα 15λεπτο.
Χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, ο κ. Νίμιτς είπε πως έλαβε σήμερα γνώση των θέσων και απόψεων της ελληνικής πλευράς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του και δηλώνοντας θετικός έναντί τους.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος», εκτίμησε, αναγνωρίζοντας πάντως πως υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όμως, σημείωσε, «υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω και στα Σκόπια, υπάρχει δυναμική».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει παρουσιάσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες», ανέφερε μεταξύ άλλων. Αμφότερες οι κυβερνήσεις, πρόσθεσε, «μπορούν να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή».
«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου, πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
Πρόταση για Σύμφωνο παρουσίασε ο Κοτζιάς
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Μάθιου Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για δημιουργική και παραγωγική συνάντηση.
Όπως είπε ο υπουργός, παρουσίασε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο που θα πρέπει να υπογραφεί μεταξύ των χωρών και το τι μπορεί αυτό να εμπεριέχει. Παράλληλα εξέφρασε στο αμερικανό διπλωμάτη τις σκέψεις του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεών του -τα οποία ενδεχομένως μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά- αλλά και για τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.
«Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, αφήνοντας -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».
Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». «Η άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι το Σύμφωνο «θα είναι η δική μας πρόταση, μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».
Όσο για το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευση, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε προθεσμίες. «Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», είπε, επισημαίνοντας όμως ότι «θέλει πολλή δουλειά». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».
Ερωτηθείς στο σημείο αυτό αν η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αρκέστηκε να πει: «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε… Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις εληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».
Ανησυχία εκφράζει η ΝΔ και ζητεί «ενιαία και αδιαίρετη λύση»
Κατόπιν αιτήματος του ίδιου του κ. Νίμιτς, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ συναντήθηκε νωρίτερα και με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο.
«Δυστυχώς η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», ήταν η αντίδραση του κ. Κουμουτσάκου μετά τη συνάντηση, «γι’ αυτό», πρόσθεσε, «και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους».
«Είναι προφανές», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, «ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».
Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή της στον Real FM η Ντόρα Μπακογιάννη προειδοποίησε ότι αν δεν λυθούν όλα τα θέματα πριν από την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα έχει χαθεί το κεκτημένο του Βουκουρεστίου».
Εάν δε τα λύσουμε όλα πακέτο, πριν μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα να υλοποιηθούν στη συνέχεια, θα έχει χαθεί για την Ελλάδα το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. #realfm
— Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) January 30, 2018
Απάντηση Μαξίμου
Σε σχόλιό του για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού διερωτάται με νόημα αν «συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τα όσα έλεγε ο σημερινός αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης, όταν με αφορμή την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της ΝΔ της γραμμής για σύνθετη ονομασία ισχυριζόταν ότι ‘ο Καραμανλής ξεπούλησε τη Μακεδονία’»
«Πλέον είναι εμφανές σε όλους ποιος είναι ο Πρόεδρος, ποιος ο Αρχηγός και γιατί η ΝΔ χρησιμοποιεί όλη την επιχειρηματολογία του ΛΑΟΣ για το ονοματολογικό», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση από το Μαξίμου που συνοδεύεται με βίντεο, στο οποίο ακούγεται ο κ. Γεωργιάδης να λέει, μεταξύ άλλων: «Αυτή η απίστευτη κωλοτούμπα του Μακεδόνος -τρομάρα του- πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπαίνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ξεπούλησε τη Μακεδονία. Κατάλαβε, νομίζω, ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει στάση από την εθνική γραμμή τού Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992 και όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη προσπάθησαν να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους τους. Είναι μία πρόστυχη πράξη της ΝΔ, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι ακόμα χειρότερη από την ίδια την πράξη της υποχωρήσεως».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News