Για τις δραματικές ώρες του 2015 όταν χώρες της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης είχε μπει «πίσω από την πλάτη της Γερμανίας» και ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μιλά ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ρίχνει ακόμη φως και στον σχεδόν θρυλικό διάλογο που είχε με τον ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη τον Ιανουάριο του 2015 στην Αθήνα.
Με την θητεία του να ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα Παρασκευή, ο ολλανδός –επίσης πρώην- υπουργός προειδοποιεί από τους Financial Times ότι η ευρωζώνη ακόμη δεν είναι εντελώς ανθεκτική στα σοκ.
Η κρίση στην Ελλάδα, που κορυφώθηκε το 2015, ήταν ένα από τα βασικά σημεία ανησυχίας κατά την πενταετή θητεία του Ντάισελμπλουμ, γράφουν οι FT.
Οπως είπε ο ίδιος, πολλά έχουν ειπωθεί για τα σχέδια προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τα οποία γίνονταν στη Γερμανία. Στην πράξη, όπως εξηγεί, χώρες από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη είχαν χάσει την υπομονή τους με την Ελλάδα.
«Πίσω από την πλάτη της Γερμανίας ήταν μια σειρά από χώρες που έλεγαν “Αυτό ήταν, χάσαμε κάθε εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλάμε άλλο με την ελληνική κυβέρνηση, θέλουμε να μιλάμε για το Plan B”», λέει.
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ήθελε ποτέ την έξοδο της Ελλάδας, γιατί «θα ήταν αληθινά καταστροφική και τεράστιο λάθος».
Ο Ντάισελμπλουμ μιλά ακόμη για το μυστήριο του διαλόγου που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την πρώτη συνάντησή τους στην Αθήνα.
Είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι «Σκότωσες την Τρόικα» και ότι «αν θες να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εταίρους σου στην ευρωζώνη θα πρέπει να εργάζεσαι με την Τρόικα και άρα λέγοντας “αντίο στην Τρόικα” λες “αντίο στο ευρώ”».
Αναφέρει ακόμη το Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο του 2015 σαν άλλη μία οριακή στιγμή. «Η αντιπαράθεση (ενν. του Βαρουφάκη) με το Eurogroup ήταν πολύ σκληρή. Η υπομονή κάποιων εξαντλήθηκε».
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup προσθέτει ότι «ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλαξαν εντελώς τη σχέση με την ΕΕ. Εκτοτε σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα, είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».
Για την περίπτωση της Κύπρου, που αντιμετώπισε τους πρώτους μήνες της θητείας του, παραδέχεται ότι δεν κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη ότι το κούρεμα των καταθέσεων δεν παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News