Πώς μπορεί να συνδυαστούν οι «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού (το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πεκίνου για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Ευρώπη) και η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα;
Την απάντηση έδωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τη Σιάν, αναπτύσσοντας το όραμα του για μία μεγάλη συμμαχία ανάμεσα στη Γαλλία, την Ευρώπη και την Κίνα.
«Οι τύχες μας είναι συνδεδεμένες», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πόλη αυτή, κοιτίδα του κινεζικού πολιτισμού και πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Κίνα. «Το μέλλον έχει ανάγκη από τη Γαλλία, την Ευρώπη και την Κίνα. Είμαστε η μνήμη του κόσμου. Σε εμάς ανήκει να αποφασίσουμε για το μέλλον», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Trois propositions pour démontrer au monde que la France et la Chine peuvent rendre notre planète grande et belle. pic.twitter.com/AaQHch9TVy
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 8, 2018
Στο πλαίσιο αυτό ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται να προτείνει στον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, (στις συναντήσεις τους τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Πεκίνο) την «επανεκκίνηση της κλιματικής μάχης» με την «προετοιμασία της ενίσχυσης των δεσμεύσεών μας» κατά της υπερθέρμανσης, κατά τη διάρκεια της COP 24 στην Πολωνία στο τέλος του 2018.
Κατά την άποψη του κ. Μακρόν, η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα επιβάλλει μία κοινή γαλλοκινεζική ηγεσία στον τομέα, με πρώτο βήμα την οργάνωση μίας «γαλλοκινεζικής χρονιάς οικολογικής μετάβασης» το 2018-19.
Όπως παραδέχθηκε ο γάλλος πρόεδρος, χωρίς την Κίνα (και την απόφαση παραμονής της) «η Συμφωνία του Παρισιού δεν θα είχε επιβιώσει» μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. «Η Κίνα κράτησε τον λόγο της. Δείξατε ότι η συνειδητοποίηση και η τεράστια αίσθηση ευθύνης εκ μέρους σας είναι πραγματική. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί εδώ και λίγα χρόνια ότι η Κίνα θα έδειχνε μία δύναμη παγκόσμιας διαπαιδαγώγησης;» υπογράμμισε κι ενώ η Κίνα παραμένει η πρώτη χώρα στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η συνεργασία αυτή «θα δείξει στον κόσμο ότι Γάλλοι και Κινέζοι είμαστε ικανοί να κάνουμε και πάλι τον πλανήτη μας μεγάλο και όμορφο» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας την φράση αυτή στα κινεζικά.
«Η Γαλλία μετασχηματίζεται εις βάθος και, μαζί της, είναι η Ευρώπη που επιστρέφει για να οικοδομήσει μία ισορροπημένη συνεργασία με την Κίνα», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας για τον προσδιορισμό, με σαφήνεια, «των τομέων όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και να ανοίξουμε αμοιβαία τις αγορές μας», αλλά και των τομέων όπου δεν είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News