244
Ισραηλινός παίκτης σε ομαδικό αγώνα στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Nir Elias/File Photo

Πώς ένα διεθνές τουρνουά σκακιού έγινε πεδίο (πολιτικής) μάχης

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2017, 10:24
Ισραηλινός παίκτης σε ομαδικό αγώνα στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Nir Elias/File Photo

Πώς ένα διεθνές τουρνουά σκακιού έγινε πεδίο (πολιτικής) μάχης

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2017, 10:24

Ακυρώσεις συμμετοχής και πόλεμο δηλώσεων φέρνει η διοργάνωση ενός διεθνούς τουρνουά σκακιού στη Σαουδική Αραβία καθώς η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή σκίασε τη διοργάνωση.

Η αρχή έγινε όταν οι σαουδαραβικές Αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα σε επτά ισραηλινούς παίκτες επειδή οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Σε απάντηση η Ισραηλινή Ομοσπονδία Σκακιού είπε ότι θα ζητήσει χρηματική αποζημίωση. Πρόσθεσε ότι είχε μείνει με την εντύπωση ότι οι παίκτες της θα καταφέρουν να αγωνιστούν στη χώρα.

Την τελευταία στιγμή εξασφάλισαν βίζα και παίκτες από το Κατάρ και το Ιράν,  δύο χώρες με τις οποίες η Σαουδική Αραβία έχει πολύ κακές σχέσεις.

Είχε προηγηθεί δήλωση της ουκρανής παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ανα Μούζιτσουκ η οποία αρνήθηκε να μεταβεί στη χώρα για να μην υποχρεωθεί να φορέσει αμπάγια, η οποία καλύπτει όλο το σώμα της γυναίκας.

«Όλα έχουν τα όρια τους και οι μαντίλες  στο Ιράν ήταν ήδη υπερβολή», έγραψε στο Facebook.

Παρά ταύτα, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες του τουρνουά δεν θα χρειάζεται να φορούν μαντίλα ή αμπάγια κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η διεξαγωγή του τουρνουά εντάσσεται, όπως αναφέρει το BBC, στην προσπάθεια ανοίγματος της Σαουδικής Αραβίας στον κόσμο, όπως το επιχειρεί το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, οι καλές προθέσεις σκόνταψαν στην πολιτική και τις αντιπαλότητες.

Στις ίδιες που είχαν φέρει την τιμωρία των ιρανών παικτών του Πανιωνίου από την εθνική ομοσπονδία τους γιατί αγωνίστηκαν κατά ισραηλινής ομάδας ή, πιο πρόσφατα, την σκόπιμη ήττα ιρανού παλαιστή για να μην περάσει στον επόμενο γύρο με ισραηλινό αντίπαλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...