«Η μη τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός από τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι παρεμβάσεις, όπως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το Προσφυγικό, αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εκ νέου άστοχη και απαράδεκτη την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Η συζήτηση για τις μεταναστευτικές ροές, είπε, «ήταν πιο έντονη, λόγω της άστοχης παρέμβασης Τουσκ. Υπογράμμισα ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ.Τουσκ προσπάθησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος» και παράλληλα αντιπαρέθεσε (ο Πρωθυπουργός) τη στάση της Ελλάδας.
«Τους κανόνες η Ελλάδα τους σεβάστηκε. Προσπάθησε να κάνει διαπραγμάτευση με βάση αυτούς τους κανόνες. Όταν τέθηκαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας η Ελλάδα δεν κοίταξε ότι θιγόταν, όπως κάνουν σήμερα χώρες για το Προσφυγικό. Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της ΕΕ», υπογράμμισε χαρκτηριστικά για να συμπληρώσει: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια στιγμή ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις».
Εμείς, συνέχισε στο ίδιο ύφος, «τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην οικονομία, παρά τις σαφείς διαφωνίες μας στην πολιτική της λιτότητας», έτσι λοιπόν και «όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ευρωπαϊκού ζητήματος».
Με βάση τα παραπάνω, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση (και ειδικά προς τον κ. Τουσκ και τις χώρες που δεν βλέπουν με καλό μάτι το θέμα της ποσόστωσης), ότι ο απαραίτητος διάλογος για την αναθεώρηση του «Δουβλίνου» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί «σε αυτές τις απαράδεκτες βάσεις», αλλά να βασιστεί σε μια «δίκαιη κατανομή της ευθύνης της φιλοξενίας».
Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου: «Έκανα δύο βασικές ερωτήσεις στους ηγέτες: η μία αφορούσε ένα πιθανό οικονομικό εργαλείο για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε. Η άλλη τον μηχανισμό του Δουβλίνου και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Στο πρώτο έλαβα θετική απάντηση από τους ηγέτες και θα εξεταστεί σε επόμενη σύνοδο. Στο δεύτερο βοήθησε να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο», παραδέχθηκε, «η ομοφωνία για το θέμα είναι δύσκολη».
«Η συζήτηση για το θέμα των ποσοστώσεων δεν έχει κλείσει, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση μέχρι τον Ιούνιο», πρόσθεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς πάντως να πείθει για τον χρονικό ορίζοντα επίτευξής της.
Kατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πώς η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει. Για το λόγο αυτό, είπε, αναλάβαμε πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη, για ένα αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, και στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας, γιατί -όπως σημείωσε- καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της.
Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου …
Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει. Για το λόγο αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλία για ένα αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους. Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού υπογράμμισα ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος Τούσκ έθεσε το θέμα. Για την Ελλάδα το σημαντικό είναι η επιμονή στην υπονόμευση σε μια καταστατική αρχή της ΕΕ βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας – την αλληλεγγύη. Τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην οικονομία, παρά τις σαφείς διαφωνίες μας. Όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ευρωπαϊκού ζητήματος.Συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Geplaatst door Alexis Tsipras op Vrijdag 15 december 2017
Σύμφωνα πάντα με τον Πρωθυπουργό, την ελληνική πρωτοβουλία στήριξαν αρκετές χώρες, η Κομισιόν, ο γάλλος πρόεδρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία κ.α.. Σχεδόν οι περισσότεροι ηγέτες -υποστήριξε- φάνηκαν έτοιμοι να την αποδεχτούν ή να βρεθεί τρόπος εφαρμογής της και το θέμα θα ξανασυζητηθεί τον Μάρτιο.
Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε και συνομιλία του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (με αφορμή τη δήλωσή του περί ενδεχόμενης στήριξης από την ΕΚΤ αν η Ελλάδα θελήσει τέταρτο πρόγραμμα). «Αστειεύτηκα μαζί του, λέγοντας ότι άκουσα τη δήλωσή του ότι είναι εδώ να μας στηρίξουν αν θέλουμε 4ο πρόγραμμα. Του είπα ‘ευχαριστούμε, να λείπει το βύσσινο’».
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε εξάλλου για τα αποτελέσματά της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι ήταν αναγκαία, «για να μένουν οι δίαυλοι ανοιχτοί, για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις»
«Οι προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Είναι ευρωπαϊκό διακύβευμα. Ειδικά τώρα, είναι αναγκαίο η ΕΕ να στείλει στην Τουρκία εκείνα τα μηνύματα που θα την καθιστούν υπεύθυνη για την τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό αλλά και για την τήρηση του διεθνούς Δικαίου», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News