Για τις φακές και την διατροφική τους αξία έχουμε μιλήσει ήδη. Είναι πηγή πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, ενώ έχουν λίγες θερμίδες.
Οι μαύρες φακές που λέγονται και beluga και πήραν αυτό το όνομα γιατί μοιάζουν με το χαβιάρι, είναι λίγο μικρότερες σε μέγεθος από τις κοινές και έχουν μια πιο γήινη γεύση.
Έχουν όμως και κάτι ακόμα, τις ανθοκυανίνες, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό το οποίο το συναντάμε στα μούρα και στα μύρτιλλα. Οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.
Όπως όλα τα όσπρια, οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, ¼ του φλυτζανιού μαύρες φακές περιέχουν 9 γρ. φυτικές ίνες! Εντυπωσιακό, δεν είναι;
Χρειάζονται μόλις 20 λεπτά βράσιμο, δεν σκάνε και είναι και πιο εύπεπτες. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως κοστίζουν λίγο περισσότερο από τις κοινές φακές.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News