Ας πούμε ότι όντως η Ελλάδα είναι η χώρα των ευκαιριών και «όχι γη της ευκαιρίας» όπως του ξέφυγε του Αλέξη Τσίπρα στο μήνυμά του προς τους αμερικανούς επενδυτές. Ας πούμε ότι οι τελευταίοι θα προσπέρασαν και την επανάληψη της φαντασίωσης ότι θα έχουμε ανάπτυξη «κοντά στο 2%», που πάλι είπε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας να διαλαλεί σε διεθνές ακροατήριο τη διαφωνία του με τα στοιχεία ακόμα και των πιο αισιόδοξων για το 2017. Αλλά είναι πια ενοχλητική αυτή η εμμονή του Πρωθυπουργού να μιλάει στα Αγγλικά –σε αυτά τα Αγγλικά– ακόμα και όταν πρέπει να διαφημίσει τις αρετές και τον επαγγελματισμό της χώρας μας. Και κανείς μάλιστα να μην τον διορθώνει ακόμα και αν μπορεί!
Χρησιμοποιώ τη λέξη Πρωθυπουργός για να τονίσω κάτι που μάλλον διαφεύγει από τον κ. Τσίπρα και τους υποστηρικτές του: είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το θέλει ο ίδιος είτε όχι, δεν εκπροσωπεί μόνο την κυβέρνησή του, ή μόνο το κόμμα του, ή μόνο τους ψηφοφόρους του ή φυσικά τον εαυτό του· εκπροσωπεί τη χώρα ολόκληρη. Οπως λοιπόν θα έπρεπε να ντύνεται καλύτερα –και, ας μη γελιόμαστε, αναγνωρίζοντας το έλλειμμα από την απουσία γραβάτας φρόντισε να δημιουργήσει ένα υπερθέαμα μανικετόκουμπων και ποσέτ–, έτσι θα έπρεπε και να χειρίζεται καλύτερα τη γλώσσα. Την όποια γλώσσα επιλέγει να χρησιμοποιεί.
Ναι, ο κ. Τσίπρας έχει βελτιώσει τα Αγγλικά του από την εποχή του «Frozen War», αλλά τότε εκπροσωπούσε το κόμμα του και τους αγανακτισμένους του. Πολλοί άλλωστε τον ψήφισαν και γιατί στα Αγγλικά τού «come to Greece για να τη βρεις» αναγνώρισαν τον εαυτό τους. Τώρα όμως εκπροσωπεί τη χώρα. Στο ανόητο επιχείρημα ότι το 70% των Ελλήνων τέτοια Αγγλικά μιλάει, η απάντηση είναι ότι το 70% των Ελλήνων δεν είναι (ακόμα) Πρωθυπουργοί.
Ο κ. Τσίπρας είπε να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των σημαντικότερων αμερικανικών funds στο πλαίσιο του Capital Link Forum, στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι η χώρα μας έχει διάπλατα ανοικτά τις πύλες της για κερδοφόρες επενδύσεις, είπε πόσο καλά τα πηγαίνουμε, άρχισε να χρησιμοποιεί και αυτό το «ρ» που του αλλάζει την προφορά όταν μιλάει σε Αμερικανούς, αλλά μετά ξέφυγε και ακούστηκε να λέει: «Greece is come back… is here… Greece is come back, is here now».
Το να μην γνωρίζει επαρκώς Αγγλικά ο Πρωθυπουργός είναι μεν ένα αντικειμενικό πρόβλημα, αλλά είναι ένα γνωστό πρόβλημα. Και δεν τον έχει εμποδίσει να κερδίσει δύο φορές εκλογές και να είναι ο μακροβιότερος Πρωθυπουργός της μνημονιακής περιόδου. Το πρόβλημα είναι ότι επιμένει να μιλάει σε Αγγλικά που προφανώς δεν γνωρίζει και να απευθύνεται με αυτά σε σοβαρούς ανθρώπους, από τις επενδύσεις των οποίων κρίνεται η ανάπτυξη της χώρας – αυτής της χώρας, τη σημαία της οποίας βάζει και πίσω του όταν εκφράζεται έτσι.
Γιατί δεν μιλάει στα Ελληνικά; Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος ηγέτης που θα προτιμούσε την ασφάλεια και τον συμβολισμό της χρήσης της μητρικής γλώσσας. Η εμμονή του με αυτά τα Αγγλικά έχει ώρες ώρες τα χαρακτηριστικά της αναίδειας.
Το πιο εξωφρενικό, άλλωστε, είναι ότι δεν επρόκειτο καν για μήνυμα σε ζωντανή μετάδοση, οπότε θα δικαιολογείτο μια στιγμιαία αμηχανία. Ηταν μαγνητοσκοπημένο το μήνυμα. Αρα οι συνεργάτες του, το είδαν, το άκουσαν και δεν είπαν να το διορθώσουν. Δεν το κατάλαβαν; Ή απλώς αδιαφόρησαν. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News