318
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ | Alexandros Michailidis / SOOC

Ρέγκλινγκ: «Πιθανή εκταμίευση δόσης στις αρχές του 2018 εάν…»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2017, 17:22
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ρέγκλινγκ: «Πιθανή εκταμίευση δόσης στις αρχές του 2018 εάν…»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2017, 17:22

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στο ίδιο πλάνο των μεταρρυθμίσεων τότε η Τρίτη η αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανό να εγκριθεί στις αρχές του 2018» σημειώνει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σε ερώτηση αναφορικά με το εάν η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά, λαμβάνοντας υπόψιν τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις δύο προηγούμενες σημείωσε: «Είναι γεγονός πως στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις αλλά είμαστε ενθαρρυμένοι από την προπαρασκευαστική δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές Αρχές για την τρίτη αξιολόγηση. Ο ESM και οι υπόλοιποι θεσμοί θα βρεθούμε στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και θα στείλουμε σχετική αναφορά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η οποία θα απασχολήσει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Εάν η Αθήνα συνεχίσει την καλή δουλειά η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018».

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποσό που έχει διατεθεί για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ο ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως «είμαστε πολλοί χαρούμενοι που οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν τελικά πολύ μικρότερες και χάρη στην καλή δημοσιονομική δουλειά που έχει γίνει το ποσό που έχει απαιτηθεί είναι πολύ μικρότερο των 86 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί. Μέχρι σήμερα ο ESM έχει διαθέσει 40 δισ. ευρώ και θα διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Το Eurogroup το 2016 έχει επίσης προβλέψει πως μέρος των χρημάτων που δεν θα διατεθούν, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών της χώρας προς πιστωτές. Για να συμβεί η συγκεκριμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το πέρας του προγράμματος θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να συμφωνήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και οι άλλοι εταίροι. Η αντικατάσταση των ”ακριβών” δανείων της χώρας με δάνεια από τον ESM διασφαλίζει την σταθερότητα στον τομέα του χρέους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...