Πόσο δραματική είναι η πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γερμανία, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης;
Oχι όσο θέλουν να την παρουσιάζουν οι περισσότεροι.
Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων μπορεί να κατέρρευσαν, αλλά λύσεις υπάρχουν.
Μία λύση είναι οι νέες εκλογές, μία άλλη ένας άλλος συνασπισμός.
Στην πρώτη εκδοχή, την οποία η Ανγκελα Μέρκελ ήδη έχει βάλει στο τραπέζι, ποιος θα ήταν κερδισμένος;
Προφανώς η ίδια η Μέρκελ. Οι Γερμανοί δεν επιθυμούν ποτέ την αβεβαιότητα και αν γίνουν εκλογές και πάλι, η Μέρκελ θα βγει ενισχυμένη και θα μπορεί να καλέσει από θέση ισχύος όποιον κυβερνητικό εταίρο εκείνη επιλέξει. Και αυτός να υπακούσει.
Η άλλη εκδοχή –που σχετίζεται με την πρώτη– είναι η πιθανότητα ενός ακόμη, γνωστού, δοκιμασμένου και αποτελεμασματικού Μεγάλου Συνασπισμού: Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.
Ο Μάρτιν Σούλτς, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το έχει απορρίψει.
Ομως αν προκηρυχθούν νέες εκλογές και η Μέρκελ κερδίσει και πάλι –που θα κερδίσει– οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορούν να απορρίψουν την συμμετοχή τους σε μία νέα κυβέρνηση. Η Μέρκελ θα τους σύρει σε αυτό, με δεδομένο ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Κρίστιαν Λίντνερ αποφάσισαν να μην κυβερνήσουν και σε μία κρίση μικρομεγαλισμού να δοκιμάσουν την τύχη τους στην άγρα ψήφων από την ακροδεξιά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η Ανγκελα Μέρκελ βγαίνει ενισχυμένη από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία. Παρά την εμπλοκή, το παιχνίδι ελέγχεται από εκείνην και οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν από την καγκελάριο – έστω και αν αυτή την περίοδο είναι υπηρεσιακή.
Η παράμετρος που δεν πρέπει να λησμονείται είναι το πρόσωπο που βρίσκεται στην θέση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έχει αυτήν την στιγμή αναλάβει την ευθύνη για την ομαλή έκβαση των διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στα όσα ανέφερε την Δευτέρα μετά το ναυάγιο των διαπραγματέυσεων, δεν περιλαμβάνονταν αναφορές σε νέες εκλογές.
Για όσους διακατέχονται από οποιανδηποτε μορφή αταπάτης: η Γερμανία δεν θα περάσει σε αυτήν την φάση πολιτική κρίση. Μπορεί αργότερα.
Αν παραστεί ανάγκη και οι συνθήκες το επιβάλλουν, ο νέος Μεγάλος Συνασπισμός θα σχηματιστεί (αν δεν σχηματιστεί κάποιος άλλος).
Και αυτό θα διαμορφώσει νέα πολιτικά δεδομένα στην Ευρώπη.
Αλήθεια, ποια αντιστοιχία είναι ορατή στην Ελλάδα;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News