Οι ελπίδες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου ARA San Juan, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από την περασμένη Τετάρτη, μειώθηκαν αφότου το πολεμικό ναυτικό γνωστοποίησε ότι οι δορυφορικές κλήσεις που καταγράφθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τελικά δεν προήλθαν από το υποβρύχιο.
To υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, όπου επέβαινε 44μελές πλήρωμα, σύμφωνα με τον Guardian, είχε αναφέρει την ύπαρξη κάποιας δυσλειτουργίας ή βλάβης και επέστρεφε πίσω στη βάση του όταν χάθηκε το σήμα του την περασμένη εβδομάδα ενώ έπλεε στο Νότιο Ατλαντικό κι έκτοτε αγνοείται, έγινε γνωστό σήμερα από τον εκπρόσωπο τύπου του πολεμικού ναυτικού.
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου ARA San Juan, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από την περασμένη Τετάρτη, μειώθηκαν αφότου το πολεμικό ναυτικό γνωστοποίησε ότι οι δορυφορικές κλήσεις που καταγράφθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τελικά δεν προήλθαν από το υποβρύχιο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του πολεμικού ναυτικού, Ενρίκε Μπάλμπι, το ARA San Juan έστειλε το τελευταίο του σήμα την Τετάρτη. Ο αξιωματικός σημείωσε επίσης ότι τα αποθέματα οξυγόνου διαρκούν επτά ημέρες. Κατόπιν, το υποβρύχιο θα πρέπει να βγει στην επιφάνεια ή να αναδυθεί κοντά στην επιφάνεια για να ανεφοδιαστεί.
Περισσότερα από δώδεκα πλοία και αεροσκάφη από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Χιλή και τη Βραζιλία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας. Οι Αρχές σαρώνουν κυρίως από ψηλά τον βυθό στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν κάποια ένδειξη του υποβρυχίου, την ώρα που οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις έρευνες των πλοίων.
Ο αντιπλοίαρχος Γκάμπριελ Γκαλεάτσι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το υποβρύχιο βγήκε στην επιφάνεια και ανέφερε ότι αντιμετωπίζει κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα προτού χαθεί ενώ έπλεε σε απόσταση 432 χιλιομέτρων από τις ακτές.
«Το υποβρύχιο αναδύθηκε και ανέφερε μια δυσλειτουργία, για αυτό ακριβώς διατάχθηκε να επιστρέψει στη ναυτική βάση στο Μαρ ντελ Πλάτα» επισήμανε ο ίδιος.
Ο αντιπλοίαρχος τόνισε ότι είναι κάτι το φυσιολογικό τα υποβρύχια να αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στα συστήματά τους.
«Ενα πολεμικό πλοίο έχει πολλά εφεδρικά συστήματα που του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή το ένα ή το άλλο όταν υπάρχει μια βλάβη» σημείωσε ο αξιωματικός.
Την ίδια ώρα, οι συγγενείς του πληρώματος του υποβρυχίου παραμένουν στη ναυτική βάση στο Μαρ ντελ Πλάτα, περιμένοντας με αγωνία νέα για τους δικούς τους. Στο πλευρό τους έσπευσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Αντίστοιχα, ο ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα κάλεσε τις οικογένειες των μελών του πληρώματος να μη χάνουν τις ελπίδες τους. «Μέχρι στιγμής, το μόνο συγκεκριμένο πράγμα είναι η διακοπή της επικοινωνίας. Μόνο αυτό», είπε μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι A24.
«Προσευχηθείτε ώστε ο σύζυγός μου Φερνάντο Σαντίλι θα μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του», δήλωσε η Τζέσικα Γκοπάρ στο Twitter. «Είναι στο υποβρύχιο San Juan», πρόσθεσε η ίδια.
Fernando Santilli vamos que volves con los guerreros. Dios, la virgen y todos estamos con ustedes. Tu hijo y yo te esperamos. Te amo. pic.twitter.com/QNgW3oeRGn
— ♔JESICA GOPAR♔ (@JEKOGOPAR) November 20, 2017
Σε ένα άλλο μήνυμα, έκανε τουίτ μια εικόνα του αγνοουμένου συζύγου της, με το μήνυμα: «Ο γιος σου και εγώ σε περιμένουμε. Σε αγαπώ».
Το υποβρύχιο ARA San Juan παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1983. Ηταν το νεότερο από τα τρία υποβρύχια του στόλου. Κατασκευάστηκε στη Γερμανία και το 2008 έγιναν εργασίας συντήρησης σε αυτό στην Αργεντινή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News