423
Ενα από τα οστρακόδερμα που ζουν στην Τάφρο των Μαριανών και όπως αποδείχτηκε τρέφονται και με πλαστικές ύλες | Newcastle University

Ναι, ο άνθρωπος έκανε χωματερή και την… άβυσσο! [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 15:00
Ενα από τα οστρακόδερμα που ζουν στην Τάφρο των Μαριανών και όπως αποδείχτηκε τρέφονται και με πλαστικές ύλες
|Newcastle University

Ναι, ο άνθρωπος έκανε χωματερή και την… άβυσσο! [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 15:00

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη, καθώς φτάνει στα 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό,  ανατολικά από τις Μαριάνες Νήσους. Η τάφρος έχει 2.550 χιλιόμετρα μήκος και μέσο πλάτος μόλις 69 χιλιόμετρα φτάνοντας το μέγιστο βάθος στην περίφημη Αβυσσο του Τσάλεντζερ.

Οπως είναι ευνόητο μέχρι την κατασκευή προηγμένων ρομποτικών υποβρυχίων η Τάφρος των Μαριανών παρέμενε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ανεξερεύνητα σημεία του πλανήτη. Αν και στην δεκαετία του 1960 έγινε εκεί μια κατάδυση με επανδρωμένο βαθυσκάφος αυτή είχε περισσότερο ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα ότι ο άνθρωπος κατάφερε να φτάσει τόσο βαθιά αλλά δεν υπήρξε πραγματική εξερεύνηση και συλλογή ευρημάτων.

Δείτε ένα βίντεο για την ανακάλυψη των πλαστικών στα πλάσματα της Τάφρου των Μαριανών:

Επρεπε να περάσουν 30 χρόνια και να κάνουν την εμφάνιση τους προηγμένα ρομποτικά σκάφη ώστε να πραγματοποιηθούν οι πρώτες αποστολές εξερεύνησης της Τάφρου.  Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι, παρά τις ακραίες συνθήκες, η ζωή όχι μόνο βρήκε τρόπο να υπάρχει και εκεί αλλά έχουν αναπτυχθεί ολόκληρα οικοσυστήματα με διαφόρων ειδών μορφές ζωής από μικρόβια μέχρι οστρακόδερμα, χέλια, διάφορα είδη ψαριών και ορισμένους παράξενους θαλάσσιους οργανισμούς.

Μάλιστα το 2012 ο διάσημος καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, που είναι λάτρης των εξερευνήσεων, κατέβηκε στο βυθό της Τάφρου με ένα βαθυσκάφος στον σχεδιασμό και την κατασκευή του οποίου είχε βασική συμμετοχή και ο ίδιος.

Τα σκουπίδια

Οπως φαίνεται όμως η αρνητική επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη επεκτάθηκε ακόμη και στο βαθύτερο σημείο της επιφάνειας του. Η εφημερίδα Telegraph αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ ανακάλυψαν στον οργανισμό κάποιων όντων που ζουν στα βάθη της Τάφρου των Μαριανών κομμάτια από πλαστικά αντικείμενα! Οι ερευνητές μελέτησαν δεκάδες οστρακόδερμα που ζουν στον βυθό της Τάφρου και όπως αναφέρουν όλα είχαν στο στομάχι τους τους συνθετικές ίνες και κομματάκια από νάιλον, πολυαιθυλένιο (το πιο κοινό πλαστικό) και πολυβινύλιο.

Δείτε δύο βίντεο για τα οικοσυστήματα της Τάφρου των Μαριανών:

Τα όντα που ζουν σε αυτά τα βάθη εξαρτώνται απόλυτα από τις τροφές που φτάνουν εκεί από την επιφάνεια. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, επειδή η τροφή που φτάνει σε αυτά τα βάθη είναι εξαιρετικά περιορισμένη, τα όντα που ζουν εκεί δεν έχουν πρακτικά καμία επιλογή για το τι θα φάνε. Θα φάνε ότι φτάνει εκεί και αφού φτάνουν και πλαστικές ύλες θα καταναλώνουν και αυτές.

«Τα ευρήματα μας αιφνιδίασαν. Το στομάχι των πλασμάτων αυτών είχε μέσα πλαστικές ίνες που ήταν εμφανείς με γυμνό μάτι. Οπως φαίνεται είναι πλέον απίθανο να υπάρχει κάποιο θαλάσσιο οικοσύστημα όπου να μην υπάρχουν σκουπίδια που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος», δηλώνει ο καθηγητής Αλαν Τζέιμσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News