Οι μετανάστες είναι παραταγμένοι στη σειρά. Νεαροί μαύροι, ψηλοί και δυνατοί. Ενας-ένας, οδηγούνται μπροστά και μια φωνή από άλλο σημείο ακούγεται καθώς αναφέρει την ποιότητα του «προϊόντος». «Eίναι αγρότης, ξέρει να σκάβει, είναι δυνατός άντρας». Μια άλλη ομάδα ανδρών παρακολουθεί. Σηκώνουν τα χέρια και φωνάζουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Aλλος 500, άλλος 600, άλλος 650 δηνάρια Λιβύης. Ο νεαρός τελικά πουλιέται για περίπου 400 ευρώ. Δεν πρόκειται για σκηνή κινηματογραφικής ταινίας με θέμα τα σκλαβοπάζαρα του 18ου και 19ου αιώνα. Είναι ένα μικρό τμήμα από το βίντεο που παρουσίασε το CNN και αναδεικνύει σε όλο του μέγεθος το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που φεύγουν από τα σπίτια τους στην Αφρική, κυνηγώντας το όνειρο της Ευρώπης. Ενα όνειρο που όχι σπάνια καταλήγει εφιάλτης στα χέρια δουλεμπόρων ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο κέντρο κράτησης στη Λιβύη.
Το βίντεο που παρουσίασε το CNN μαρτυρεί πέραν πάσης αμφιβολίας το εμπόριο ανθρώπων που εξελίσσεται καθημερινά στα περίχωρα της Τρίπολης όπου νεαροί και νεαρές από την Αφρική πωλούνται για λίγες εκατοντάδες ευρώ.
Οι νέες ανατριχιαστικές αποδείξεις των φρικαλεοτήτων που έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των καταγγελιών που κάνουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ, οδήγησαν τον διεθνή οργανισμό στην ασυνήθιστη κίνηση να καταγγείλει την ΕΕ για την «απάνθρωπη τακτική της να ενισχύει και να βοηθά τη λιβυκή ακτοφυλακή ώστε να εντοπίζει και να γυρίζει πίσω τους μετανάστες».
Η ΕΕ απάντησε την Τρίτη στην καταγγελία με τον συνήθη τρόπο: ζητώντας το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης μεταναστών στη Λιβύη όπου οι «συνθήκες είναι απαράδεκτες» και επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ «ζητάει από τις τοπικές Αρχές να χρησιμοποιούν κέντρα που σέβονται τις απαιτήσεις και εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι θα ανακοινώσει την επόμενη αποστολή ευρωβουλευτών στη Λιβύη η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση.
Αλλά οι δυνατές εικόνες που μετέφερε σε όλο τον κόσμο το CNN δύσκολα θα ξεχαστούν. Γιατί αποδεικνύουν ότι εκτός από το τεράστιο παράνομο δίκτυο που μεταφέρει από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Λιβύη, ως ενδιάμεσο σταθμό προς την Ευρώπη, τρέφει και ένα παράλληλο σκλαβοπάζαρο.
Οι δημοσιογράφοι πήγαν στη Λιβύη για να ερευνήσουν καταγγελίες σχετικά με το δουλεμπόριο ανθρώπων. Παραβρέθηκαν και κατέγραψαν με κρυφές κάμερες τη δημοπρασία 12 Νιγηριανών, το «εμπόρευμα», όπως τους το περιέγραψε ο δουλέμπορος. Η «δημοπρασία» έγινε σε κάποιο προάστιο της Τρίπολης. Μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά οι δώδεκα δέκα άνδρες πουλήθηκαν στα νέα τους αφεντικά. Η δημοσιογράφος του CNN εμφανώς σοκαρισμένη λέει στο τέλος: «Δεν ξέρω τι να πω. Είναι το πιο απίστευτο πράγμα που έχω δει». Οι δημοσιογράφοι στη συνέχεια επισκέφθηκαν ένα από τα κέντρα κράτησης μεταναστών την Τρίπολη, εκεί που κρατούνται οι «τυχεροί» που δεν κατέληξαν σε κάποια από τις φυλακές των δουλεμπόρων. Οι μαρτυρίες και εδώ σοκάρουν. Οχι μόνο οι φρικτές συνθήκες υπό τις οποίες είναι καταφανές ότι ζουν, αλλά οι εμπειρίες που έζησαν: νέοι άνδρες που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, πουλήθηκαν σαν σκλάβοι, έχασαν όλα τους τα χρήματα και το χειρότερο, βλέπουν το όνειρό τους, τον τελικό σκοπό για τον οποίο υπέστησαν όλα αυτά, το ταξίδι στην ευρωπαϊκή «Γη της Επαγγελίας» να χάνεται.
Το βίντεο παραδόθηκε στις λιβυκές Αρχές που υποσχέθηκαν ότι θα ερευνήσουν το ζήτημα. «Η κατάσταση είναι δραματική», ανάφερε ο Μοχάμεντ Αμπντίκερ αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. «Οι τελευταίες εκθέσεις για τα σκλαβοπάζαρα απλώς προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της φρίκης» προσέθεσε.
Ακόμα βαρύτερες είναι οι κατηγορίες που απευθύνει προς την Ευρώπη ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ιορδανός Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν. «Οι παρατηρητές του ΟΗΕ έμειναν άναυδοι από τη φρίκη που είδαν: χιλιάδες άνθρωποι υποσιτισμένοι και πληγωμένοι, γυναίκες και παιδιά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, σε άθλια υπόστεγα, χωρίς πρόσβαση ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Η Ευρώπη δεν έκανε τίποτε για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Η πολιτική της ΕΕ να βοηθά τις Αρχές της Λιβύης ώστε να εντοπίζουν και να γυρίζουν πίσω τους μετανάστες είναι απάνθρωπη. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί άλλο να κλείνει τα μάτια της μπροστά στην απερίγραπτη φρίκη που βιώνουν οι μετανάστες στη Λιβύη και να λέει μόνο ότι το ζήτημα θα λυθεί βελτιώνοντας τις συνθήκες κράτησής τους. Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη είναι προσβολή στη συνείδηση της ανθρωπότητας» καταλήγει ο επίτροπος του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News