«Με τον Τορνατόρε γύριζα μία ταινία επί πέντε μήνες. Μαζί του έκανα και τηλεοπτικά σποτ και έπαιξα έναν μικρό ρόλο στην ταινία Baaria. Eίμαστε φίλοι εδώ και είκοσι χρόνια και εξακολουθώ να τον αισθάνομαι φίλο». Η Μόνικα Μπελούτσι επαναλαμβάνει το όνομα του διάσημου ιταλού σκηνοθέτη ξανά και ξανά. Μοιάζει σαν να αγορεύει προς υπεράσπιση του φίλου της. Την Τρίτη η Μπελούτσι τιμήθηκε με το βραβείο «Βίρνα Λίζι» για την καριέρα της και ήταν ο ίδιος ο Τορνατόρε που της το παρέδωσε.
Ο σκηνοθέτης που κέρδισε το Oσκαρ με την ταινία του «Σινεμά ο Παράδεισος» κατηγορήθηκε από μία πρώην παρουσιάστρια τηλεοπτικής σατιρικής εκπομπής της ιταλικής τηλεόρασης, τη Μιριάνα Τρεβιζάν για σεξουαλική παρενόχληση.
Η κατηγορία προκάλεσε αίσθηση στην Ιταλία γιατί πρόκειται για την πρώτη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που αφορά δημόσιο πρόσωπο της χώρας, μετά τη διεθνή αναταραχή που προκάλεσε η υπόθεση Γουαϊνστάιν.
Ηδη στα κοινωνικά δίκτυα της γειτονικής χώρας έχει αρχίσει η επίθεση στον ιταλό σκηνοθέτη, με έναν χείμαρρο προσβολών και ύβρεων γράφει η Repubblica. Η Μόνικα Μπελούτσι υπήρξε η μούσα του, η απόλυτη εικόνα της γυναικείας ομορφιάς στην ταινία «Μαλένα».
Η διάσημη ηθοποιός τον υπερασπίζεται μιλώντας μετά τη βράβευσή της στους δημοσιογράφους: «Νιώθω φιλικά και σέβομαι τον Τζουζέπε. Χάρη σε αυτόν άνοιξαν για εμένα χίλιες πόρτες. Υπήρχε μέσα μας μια οργή καταπιεσμένη και πρωτόγονη. Μια οργή που ξέσπασε, και καλώς συνέβη, μετά το σκάνδαλο Γουαϊνστάιν. Τώρα η κατάσταση μοιάζει σαν ηφαίστειο που εκρήγνυται. Η λάβα όμως μπορεί να πάρει οποιαδήποτε κατεύθυνση για αυτό χρειάζεται προσοχή.
»Ηταν σωστό που ξέσπασε η οργή, αλλά καμιά φορά μπορεί να γίνει με τον λάθος τρόπο. Πρέπει να διαχωρίζουμε τον βιασμό, τον εκβιασμό, την παρενόχληση από μία επίμονη σεξουαλική πρόταση. Δεν είναι όλες οι καταστάσεις ίδιες. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη βία και στο επίμονο φλερτ» δήλωσε η ηθοποιός.
«Για τις γυναίκες δεν είναι κάτι εύκολο» λέει η Μπελούτσι. «Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή που συμβαίνει, οι καταγγελίες των γυναικών οδηγούν σε μια σημαντική μεταμόρφωση».
Ντάστιν Χόφμαν, Κέβιν Σπέισι τα αστέρια του Χόλιγουντ πέφτουν ένα-ένα. Τη ρωτούν αν έχει εκπλαγεί από τις καταγγελίες; «Πρέπει να διαχωρίσουμε το πρόσωπο από το έργο του» υποστηρίζει η Μπελούτσι. «Το να έχεις ταλέντο δεν σε κάνει και καλό άνθρωπο», τονίζει η ιταλίδα ηθοποιός. «Δεν αναφέρομαι μόνο σε ηθοποιούς και παραγωγούς, αλλά και σε πολιτικούς, βιομήχανους. Τέτοιες καταστάσεις συμβαίνουν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Η κατάχρηση εξουσίας αφορά όλους. Υπάρχουν γυναίκες με εξουσία που συμπεριφέρονται όπως οι άνδρες. Η εξουσία φθείρει όποιον την κατέχει, αντίθετα με ό,τι έλεγε ο Αντρεότι» προσθέτει χαμογελώντας (αναφέρεται σε ένα από τα διάσημα αποφθέγματα του ιταλού πολιτικού ότι «η εξουσία φθείρει όποιον δεν την κατέχει»).
Ενοχλείται όταν οι δημοσιογράφοι τη ρωτούν αν έχει η ίδια στην καριέρα της έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, αλλά απαντά. «Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει υποστεί μία ανάρμοστη κίνηση από άνδρα. Πρέπει να μάθουμε να αμυνόμαστε. Εγώ εργάστηκα ως μοντέλο από την εποχή που ήμουν νεότατη. Τώρα οι γυναίκες αρχίζουν να μιλούν και είμαι ευτυχής που οι κόρες μου ζουν σε αυτή την εποχή. Μαθαίνουμε να είμαστε ελεύθερες και να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμή μας. Δεν αφορά το σεξ αλλά τον φόβο. Μερικοί άνδρες ερεθίζονται από τον φόβο των γυναικών. Είναι κάτι πέρα από τη σεξουαλικότητα» καταλήγει η ιταλίδα ντίβα.
Σε διαθεσιμότητα από την Οξφόρδη ο «ελβετός προφήτης»
Δεν είναι μόνο η Ιταλία. Καθώς οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας, ένα άλλο δημόσιο πρόσωπο βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε θέση «κατηγορούμενου». Πρόκειται για τον ελβετό θεολόγο-ισλαμολόγο και καθηγητή στην Οξφόρδη Ταρίκ Ραμαντάν. Πρόσωπο αμφιλεγόμενο για πολλούς, σεβαστό από άλλους, συχνός επισκέπτης τηλεοπτικών πάνελ ο Ραμαντάν έχει ένα βιογραφικό πολύ διαφορετικό από εκείνο του Γουαϊνστάιν.
Υστερα από μία αρχική καταγγελία για βιασμό στη Γαλλία, ακολούθησαν μαρτυρίες για κατάχρηση εξουσίας για βίαιη συμπεριφορά σε ανήλικους στην Ελβετία με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης -όπου διδάσκει σύγχρονες ισλαμικές σπουδές- να τον θέσει σε διαθεσιμότητα. Η απόφαση ελήφθη «κοινή συναινέσει» αναφέρει στο Facebook ο Ραμαντάν, καταγγέλλοντας παράλληλα την «εναντίον του εκστρατεία από συκοφαντίες». Καθώς η υπόθεση αφορά τρεις χώρες και κυρίως έναν γνωστό ευρωπαίο μουσουλάνο πήρε γρήγορα διαστάσεις. Το Διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από μηνύματα μίσους.
Μια γαλλίδα μουσουλμάνα, η Χέντα Αγιάρι, κατήγγειλε ότι επιχείρησε να τη βιάσει το 2012 ενώ η ίδια είχε απευθυνθεί στον ίδιο για να ζητήσει τη συμβουλή του καθώς σκεπτόταν να μην καλύπτει στο εξής το πρόσωπό της. Στη συνάντησή τους ο καθηγητής φέρεται να της επιτέθηκε: «Επεσε επάνω μου σαν κτήνος, προσπάθησε να με πνίξει φωνάζοντας “αυτό σου αξίζει”». Η Αγιάρι είχε αναφέρει το περιστατικό σε βιβλίο που εξέδωσε τότε αλλά χωρίς να αναφέρει το όνομα του δράστη. Αποφάσισε να το κάνει μετά την υπόθεση Γουαϊνστάιν. Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε δεύτερη, παρόμοια καταγγελία από άλλη Γαλλίδα, ενώ στην Ελβετία ήρθαν στο φως παλιότερες υποθέσεις από τη δεκαετία του ’80 και του ’90 για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες φοιτήτριες στα πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Ο Ραμαντάν δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ο 55χρονος καθηγητής, παντρεμένος και πατέρας πατέρας τεσσάρων παιδιών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μουσουλμάνων και συχνά αποκαλείται ο «ελβετός προφήτης», όπως αναφέρει η Corriere della Sera. Κήρυκας της «μουσουλμανικής αρετής», χαρισματικός ομιλητής, εγγονός του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν από γάλλους διανοούμενους για «διπλή ανάγνωση» των Γραφών: μετριοπαθής στις τηλεοπτικές και δημόσιες εμφανίσεις, ακραίος όταν ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η υπόθεση δεν αφορά τον κόσμο του θεάματος, αλλά τη θρησκεία και αυτό αλλάζει ριζικά τα πράγματα. Οι υποστηρικτές του Ραμαντάν έχουν ξεκινήσει πόλεμο κατά εκείνων που τον καταγγέλλουν: η Αγιάρι δέχεται απειλές κατά της ζωής της, ενώ στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν «καταγγελίες» ότι «πληρώθηκε από τους Σιωνιστές». Η άλλη γαλλίδα που τον έχει καταγγείλει επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει το όνομά της, ενώ η ελβετή δημοσιογράφος που έφερε στο φως τις παλιές καταγγελίες βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες υπό συνεχή αστυνομική προστασία. Στην υπόθεση μπήκε και το γνωστό γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo που και αυτό δέχεται απειλές καθώς δημοσιεύει αυτή την εβδομάδα ειρωνικό εξώφυλλο για το σκάνδαλο. Ο Ραμαντάν αρνείται τις κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον δικηγόρο του να υποβάλει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News