Το Ροατάν, πάλαι ποτέ καταφύγιο των πειρατών της Καραϊβικής, είναι το μεγαλύτερο νησί της Ονδούρας. Βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Ίσλας ντε λα Μπαΐα και κείτεται πάνω στον δεύτερο μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο, έπειτα από εκείνον της Αυστραλίας. Λίγο πριν φτάσει εκεί, η φωτογράφος Καρολάιν Πάουερ πίστευε πως θα βρεθεί μπροστά σε τεράστιες εκτάσεις με καταγάλανα νερά στα οποία θα κολυμπούσαν ιππόκαμποι, θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια. Αλλά τελικά κατέληξε να κοιτά μια τεράστια θάλασσα πλαστικών απορριμάτων.
«Να σταματήσουμε την ρύπανση. Ας σκεφτούμε που καταλήγουν τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά», είναι το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο η 30χρονη Αμερικανίδα. Αλλά η πραγματικότητα, όπως, θλιβερά, αποδεικνύουν οι φωτογραφίες της, είναι ξεκάθαρα τραγική. Κατά την περίοδο των βροχών, ποτάμια απορριμάτων πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα όπου, παρασυρόμενα από τα ρεύματα, σχηματίζουν τεράστια νησιά σκουπιδιών.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πλαστικά απορρίμματα, ακόμα και εάν το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει τα 5 χιλιοστά, απειλεί θανάσιμα τη ζωή στους ωκεανούς. Περί τα 690 είδη απειλούνται από τα σκουπίδια, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, για παράδειγμα, στα μάτια των οποίων μια πλαστική σακούλα μοιάζει περισσότερο με μια μέδουσα λαχταριστή.
Τόσο στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου επιπλέουν 250 δισεκατομμύρια (!) τεμαχίδια πλαστικού, όσο και στην Καραϊβική. Παντού. Και εάν συνεχίσουμε με το ίδιο ρυθμό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ocean Conservacy, σε λιγότερο από μια δεκαετία, ενδέχεται στις θάλασσες όλου τoυ κόσμου να υπάρχει ένας τόνος πλαστικό για κάθε τρεις τόνους ψαριών.
Tα ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) που εντοπίζονται στα νερά που περιβάλλουν το Ροατάν ζουν, κατά μέσο όρο, 30 χρόνια. Αλλά για να αποσυντεθεί ένα πλαστικό μπουκάλι θα χρειαστεί να περάσουν αιώνες. Το ανθρώπινο είδος, το γνωρίζουμε καλά, έχει εξαιρετικές προσαρμοστικές ικανότητες, αναγκάζοντας, ωστόσο, κάποια άλλα είδη του ζωικού βασιλείου να πληρώνουν το τίμημα.
Δεν αποκλείεται, οπότε, σε δέκα, είκοσι χρόνια από σήμερα, ταξιδιωτικές εταιρείες να προσφέρουν «ελκυστικά» πακέτα διακοπών για κρουαζιέρες στα πολλά Trash Vortex (Δίνες Σκουπιδιών) που θα έχουν δημιουργηθεί έως τότε στους ωκεανούς όλου του κόσμου, με τους πάγους να έχουν λιώσει και τα παγοθραυστικά να ανοίγουν διόδους σε θάλασσες πλαστικών. Τουλάχιστον η Καρολάιν Πάουερ διαφωνεί. Κατάγεται από τις ΗΠΑ αλλά ζει στο Ροατάν εδώ και μια δεκαετία όπου συνεργάζεται με το Roatán Marine Park. Και στέλνει στην ανθρωπότητα αυτό το φωτογραφικό πορτφόλιο ως καταγγελία κατά του εφησυχασμού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News