Αρχικά ονομάστηκε «ηρωίνη των ορεσίβιων» γιατί στις περιοχές κοντά στα Απαλάχια Ορη ήταν που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της, ανάμεσα στη Δυτική Βιρτζίνια και στο ανατολικό Κεντάκι. Ηταν εκεί λοιπόν που ξεκίνησε η «σφαγή των οπιοειδών» η οποία συνέπεσε αρχικά, όχι τυχαία, με την οικονομική κρίση του 2010.
Ο συναγερμός ξεκίνησε όταν ανάμεσα στο 2010 και το 2012 άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία για θανάτους από υπερβολική δόση, ένας εφιάλτης που είχε ξεχαστεί για χρόνια. Στην αρχή οι αναφορές έκαναν λόγο για λίγους νεκρούς, αλλά με τον καιρό γίνονταν περισσότεροι.
Οι στατιστικές πλέον είναι τρομακτικές και κάθε χρόνο γίνονται ακόμα χειρότερες, ενώ η έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει ολόκληρες τις ΗΠΑ. Τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στο Σικάγο και στη Βαλτιμόρη, σε όλες τις Μεσοδυτικές Πολιτείες και στη Νέα Αγγλία. Οι αριθμοί συνολικά στις ΗΠΑ είναι τόσο υψηλοί, που κάποιοι κάνουν λόγο για «σφαγή»: 400 νεκροί μηνιαίως το 2012, 600 το 2013, 800 το 2014, 1.200 το 2015. Ο τραγικός απολογισμός του περασμένου έτους δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι ειδικοί κάνουν λόγο για 33.000 νεκρούς σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ για το 2017 η εκτίμηση είναι ακόμα πιο ζοφερή καθώς φθάνει τους 50.000.
Αυτό που ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υγειονομικές Αρχές είχαν χαρακτηρίσει τον περασμένο Φεβρουάριο «επιδημία» έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη στον οποίο εμπλέκονται σχολεία, οικογένειες, κοινότητες νέων, εκκλησίες. Ο Τραμπ έχει τη συνήθεια να υπερβάλει, αλλά αυτή η φορά είχε απόλυτο δίκιο. Οι συναγερμοί στην DEA (την αμερικανική υπηρεσία που πολεμάει το εμπόριο ναρκωτικών) στα νοσοκομεία, στους γιατρούς και στις κάθε είδους οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, είναι πλέον συνεχείς σύμφωνα με δημοσίευμα της Repubblica.
Την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος το έθεσε και επίσημα: «Η κρίση των οπιοειδών είναι μία πραγματική εθνική κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα». Ο Τραμπ έκανε λόγο για τη χειρότερη υγειονομική κρίση στην ιστορία των ΗΠΑ και προσέθεσε: «Πρέπει να γίνουμε η γενιά που θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την κρίση».
Ο μεγαλύτερος δολοφόνος είναι η ηρωίνη και ακολουθούν κρακ, κοκαΐνη και συνθετικά ναρκωτικά, αλλά όχι μόνο αυτά. Αυτό που αυξάνει κατά τρόπο ιλιγγιώδη τον αριθμό των θυμάτων είναι τα οπιοειδή φάρμακα, που παλαιότερα χορηγούνταν μόνο με ιατρική συνταγή και υπήρχαν μόνο στα ράφια των φαρμακείων. Αλλά τώρα πια μπορεί να τα βρει -παρανόμως αλλά με ευκολία- όποιος θέλει από το Internet.
Αλλά και η ηρωίνη δεν είναι αυτό που ήταν παλαιότερα, συνώνυμο της εξαθλίωσης, της απελπισίας, η αποκρουστική εικόνα μιας σύριγγας στις φλέβες. Η ηρωίνη σήμερα είναι «smart», δεν χρειάζεται κανείς να κάνει ενέσεις: την καπνίζει ή την εισπνέει. Κοστίζει πολύ λιγότερο και η διάδοσή της έχει επιστρέψει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Ο παράγοντας όμως που έχει αλλάξει το σκηνικό και ευθύνεται για τα περισσότερα θύματα από υπερβολική δόση είναι τα οπιοειδή αναλγητικά. Η χρήση τους, από χρόνια εξαιρετικά διαδεδομένη στις ΗΠΑ, εκτινάχθηκε όταν η Purdue Pharma (μία από τις φαρμακευτικές-κολοσσούς των ΗΠΑ) μετέτρεψε την οξυκωδόνη (ένα ημισυνθετικό αναλγητικό, που γεννήθηκε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) σε επιτυχημένο εμπορικό προϊόν (χρησιμοποιείται σε φάρμακα όπως τα Vicodin, Percocet και κυρίως το OxyContin), χάρη σε ένα σύστημα βραδείας έγχυσης της ουσίας.
Ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» σήμερα ακούει στο όνομα Fentanyl, ένα νέο και πιο επικίνδυνο συνθετικό αναλγητικό, πολύ δημοφιλές στους τοξικομανείς και διαδεδομένο σε άτομα νεαρής ηλικίας. Τα νέα αυτά φάρμακα είναι πιο ισχυρά από την ηρωίνη και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν συμπτώματα υπερβολικής δόσης, καθώς είναι εκατό φορές πιο ισχυρά από τη μορφίνη. Είναι ενδεικτικό, και παράλληλα τρομακτικό, ότι σε διάστημα τριών ετών οι νεκροί από υπερβολική δόση Fentanyl αυξήθηκαν από 100 σε 1.000 τον μήνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News