Την Τρίτη το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η συνάντηση αυτή στον Λευκό Οίκο περιγράφεται περίπου ως ιστορική και ως ένα βήμα που θα φέρει την Ελλάδα σε μία νέα διάσταση στο γεωπολιτικό παιχνίδι, θα την μετατρέψει λίγο πολύ σε μία περιφερειακή υπερδύναμη και σε έναν επενδυτικό παράδεισο…
Εν όψει της συνάντησής αυτής, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει συνεντεύξεις, στις οποίες παρουσιάζεται περίπου σαν γκουρού των επενδύσεων, που μιλάει την ίδια γλώσσα με τον Τραμπ. Υπονοεί ότι έχουν κοινό κώδικα και ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα καταλάβει τι είναι καλό για εκείνον και την χώρα του, ώστε να πράξει το σωστό.
Είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα Greek News:
«Ο πρόεδρος Τράμπ έχει μακρά πορεία στο χώρο των επιχειρήσεων. Γνωρίζει πότε μια επένδυση μπορεί να είναι επωφελής και πότε όχι. Βλέποντας κάποιος την Ελλάδα σήμερα, νομίζω ότι μπορεί εύκολα να διαγνώσει ότι ανοίγονται μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας».
Διαβάζοντας τα λόγια αυτά, μοιραία έρχεται στην μνήμη η θλιβερή εκείνη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο επενδυτικό συνέδριο όπου με παρέμβασή της Γιάννας Αγγελοπούλου, τον είχε καλέσει πριν από δύο χρόνια ο Μπιλ Κλίντον. Ήταν μόλις λίγες ημέρες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει και τις δεύτερες εκλογές, του Σεπτεμβρίου 2015.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αφωνία του Πρωθυπουργού, τα ανεπαρκή αγγλικά του, την αδυναμία του να αρθρώσει μία πρόταση που θα έπειθε κάποιον επενδυτή για κάτι; Και όλα αυτά, ενώ ο Κλίντον είχε όλη την καλή διάθεση να τον βοηθήσει και να τον βγάλει από την δύσκολη θέση στην οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον εαυτό του, χωρίς μάλλον να έχει συναίσθηση του τι κάνει.
Ποιος μπορεί να πιστεύει ότι το ίδιο πρόσωπο έχει σήμερα μεταμορφωθεί; Ποιοι βλέπουν στον Τσίπρα του 2017 έναν πρωθυπουργό που υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες τις επενδύσεις, όταν γίνονται όσα γίνονται στο Ελληνικό, στις Σκουριές, κ.α.
Ή μήπως θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει αντιλήψεις ίδιες με εκείνον, που να εμπίπτουν στην κατηγορία «το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός», ή στην άλλη, της «ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον»; Όταν μάλιστα έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού. Λεπτομέρειες.
Το ενδιαφέρον ερώτημα εν όψει της συνάντησης, είναι σε ποια γλώσσα θα επιλέξει αυτήν την φορά ο κ. Τσίπρας να περιγράψει τα οράματά του στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ίσως τα αγγλικά (του) τώρα να είναι μία καλή επιλογή. Μπορεί οι δυο τους κάπως να συνεννοηθούν, αφού μάλλον έχουν αντίστοιχο λεξιλόγιο…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News