«Πράσινο φως» για την έκδοση του 38χρονου Ρώσου, Αλεξάντερ Βίνικ, στις ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι «ξέπλενε» μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin) κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, έδωσε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ετών, νομιμοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας BTC-e πάνω από 5 δισ. δολάρια.
Ο εκζητούμενος είχε τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, κάτι που έγινε τελικά από τους συνηγόρους του, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραπεμφθεί προς εξέταση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη -κατόπιν υπόδειξης των αμερικανικών αρχών- τον περασμένο Ιούλιο σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου έκανε διακοπές με τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του. Σύμφωνα με τις κατηγορίες των Αμερικανών, φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e και «εγκέφαλος» ενός τεράστιου διαδικτυακού «πλυντηρίου» με βάση τις ΗΠΑ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων.
Την έκδοσή του έχει ζητήσει και η Ρωσία για άλλη μικροαπάτη αγοραπωλησίας εμπορευμάτων, ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Το ρωσικό αίτημα έφθασε στις ελληνικές αρχές προ δεκαπενθημέρου και κατά δήλωση του συνηγόρου του, Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο Ρώσος συναίνεσε στην έκδοσή του στην πατρίδα του. «Ο Βίνικ συναινεί να εκδοθεί στη Ρωσία, παρότι αρνείται την κατηγορία για την οποία τον εκζητούν», δήλωσε ο κ. Λυκουρέζος.
Ο ιδιος ο Βίνικ δήλωσε αθώος ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, αρνούμενος πως είχε ρόλο ιδρυτή ή διαχειριστή του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου ψηφιακών νομισμάτων. Όπως υποστήριξε, συνεργάστηκε με το ψηφιακό ανταλλακτήριο BTC-e, μόνο ως τεχνικός. «Δεν είναι δική μου η πλατφόρμα. Εγώ είμαι τεχνικός διαδικτύου. Έχω πελάτες που ενδιαφέρονται για τη μέθοδο ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Δεν έχω καμία σχέση με bitcoin, ούτε έχω μετατρέψει χρήματα τρίτων σε bitcoin», ισχυρίστηκε κατά την απολογία του.
Όσο για τους χαρακτηρισμούς του ως «Mr Bitcoin», «βασιλιά των bitcoin» κτλ, ο συνήγορός του απαντά: «Ούτε βασιλιάς είναι, ούτε καν πρίγκιπας… Τον κατηγορούν για ξέπλυμα εν γνώσει της προέλευσης των χρημάτων, αλλά αρνείται κάθετα κάτι τέτοιο. Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έκδοση του».
Το Συμβούλιο Εφετών ωστόσο γνωμοδότησε τελικά υπέρ της έκδοσής του στις ΗΠΑ, δεχόμενο την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής έκρινε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του 38χρονου Ρώσου.
Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να γίνει δεκτό το αμερικανικό αίτημα για την έκδοση του 38χρονου στις ΗΠΑ: «Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο εκζητούμενος δεχόταν εγκληματικά έσοδα από πολλαπλά περιστατικά εισβολής σε υπολογιστές (…) και πολλοί κυβερνο-εγκληματίες “ξέπλεναν” μέσω της πλατφόρμας», ανέφερε στην αγόρευσή του ο αντεισαγγελέας Εφετών, Ευάγγελος Μπακέλας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοσή του». Απευθυνόμενος στους δικαστές, τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσει το δικαστήριό σας την έκδοση».
Ο εκ των συνηγόρων του 38χρονου, Ηλίας Σπυρλιάδης, υποστήριξε ότι κατά τη διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου Εφετρών «δεν εισφέρθηκαν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του πελάτη μας». «Φρονούμε», πρόσθεσε, «ότι ο ‘Αρειος Πάγος θα εξετάσει με μεγάλη ενδελέχεια όλα τα στοιχεία και θα λάβει υπ’ όψιν την τελευταία δήλωση του πελάτη μας ότι αφενός είναι αθώος και αφετέρου δεν σχετίζεται με την πλατφόρμα της οποίας υπήρξε ένας απλός τεχνικός σύμβουλος».
Την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη, εξέφρασε σε δηλώσεις της η Ξανθίππη Μωυσίδου, μέλος επίσης της υπερασπιστικής ομάδας του Ρώσου. «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι απολύτως σεβαστή, θα εξεταστεί η έφεσή μας στο ‘Αρειο Πάγο που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό ως δικαστήριο ουσίας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News