Ο δεύτερος τόμος της πολιτικής αυτοβιογραφίας του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, διαβάζεται και ανάποδα. Το βιβλίο καλύπτει τα γεγονότα από το 1981 ως το 1993, όμως ο αναγνώστης θα βρει πιο συναρπαστική την αφήγηση για τα γεγονότα από το 1989, ως το 1993. Από την κυβέρνηση Τζαννετάκη, μέχρι την επανάκαμψη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Μαξίμου.
Στο «Οπως τα έζησα», ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, διηγείται με την ασφάλεια και την ευθυκρισία του απόμαχου, έχοντας και τη σχετική άνεση που χορηγεί η αποδημία των περισσοτέρων εκ των πρωταγωνιστών. Και ο Βαρβιτσιώτης, ως κορυφαίος παράγοντας της Νέας Δημοκρατίας εκείνη την εποχή, δύναται να αφηγηθεί από πρώτο χέρι και από προσωπική εμπειρία.
Να μερικά στιγμιότυπα
Οταν οι Μητσοτάκης, Κύρκος, Φλωράκης συμφώνησαν στη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας το 1989, ο πρόεδρος της ΝΔ σκόπευε να αναθέσει στον Αθανάσιο Κανελλόπουλο την πρωθυπουργία. Ο Κανελλόπουλος ήταν ένας πολιτικός χαμηλών τόνων, συμπαθής σε γενικές γραμμές και μάλιστα στα νιάτα του είχε περάσει από την Αριστερά. Ο Κανελλόπουλος δέχθηκε την πρόταση, όμως το κρίσιμο τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ. Γιατί επελέγη ο Τζαννετάκης; Το ζήτησε ο Λεωνίδας Κύρκος που τον εγνώριζε από παλιά, λόγω στενής φιλίας με τον αδελφό του Τζαννετάκη. Ο Κανελλόπουλος θύμωσε. Και δεν συγχώρησε ποτέ τον Μητσοτάκη.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πάντα τις αμφιβολίες του για το αν ο Ανδρέας Παπανδρέου πρέπει να κάτσει στο εδώλιο. «Εναν πρώην Πρωθυπουργό δεν το στέλνεις φυλακή, αλλά στο σπίτι του» έλεγε. Διεμήνυε συχνά προς τον Μητσοτάκη να μην προχωρήσει στην παραπομπή αν η υπόθεση δεν είναι «δεμένη». Κάτι τέτοιο θα ισχυροποιούσε τον Παπανδρέου. Αγγελιοφόρος του Καραμανλή ήταν ο ανιψιός του, ο Μιχάλης Λιάπης. «Να μην ανησυχεί ο πρόεδρος. Τα στοιχεία είναι αρκετά και θα τελειώσουμε με τον Παπανδρέου για πάντα» απαντούσε ο Μητσοτάκης. Ο Παπανδρέου αθωώθηκε και κέρδισε τις επόμενες εκλογές…
Ο Βαρβιτσιώτης διηγείται αρκετά περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που δεν του άρεσε να χάνει ποτέ και αυτός ήταν ο λόγος που έπαιζε μόνος του γκολφ. Η Λένα Ράλλη, σύζυγος του Γεωργίου Ράλλη, που έπαιζε γκολφ και η ίδια, διηγείτο πως όταν κέρδισε τον Καραμανλή, ο εκνευρισμός του ήταν κάτι παραπάνω από έντονος. Και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης διηγείται πως μία μέρα ο Καραμανλής τον προσκάλεσε να παίξουν τάβλι. Μόλις βρέθηκε να χάνει με 3-0, έκλεισε το τάβλι αν και είχαν συμφωνήσει να παίξουν στα πέντε…
Ο Μητσοτάκης στην αρχή συμφωνούσε απόλυτα με τη σκληρή γραμμή Σαμαρά στο «Μακεδονικό». Ελεγε μάλιστα πώς τα συλλαλητήρια πρέπει να είναι ογκώδη, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τακτική του υπουργού του.
Και ένα στιγμιότυπο κατασκοπευτικού χαρακτήρα: ο Βαρβιτσιώτης ανησυχούσε μήπως αποκαλυφθεί η δράση του ελληνοαμερικανού κατασκόπου Στίβεν Λάλας. Οχι όμως και ο Μητσοτάκης που τότε συνήθιζε να λέει ότι «τα παιδιά στην ΕΥΠ κάνουν εκπληκτική δουλειά». Ο Λάλας, όμως, αποκαλύφθηκε. Ο Αμερικανός επιτετραμμένος χαρακτήρισε την υπόθεση ως «κατασκοπία εις βάρος των ΗΠΑ από φιλική χώρα». Και λίγο αργότερα, σε κλειστό δείπνο επιχειρηματιών, προέβλεψε με ασφάλεια την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News