508
Τουαλέτα με ένδειξη για τρανς άτομα. Στις ΗΠΑ, φυσικά, σε μερικές Πολιτείες | Flickr

Δείξε μου το φύλο σου…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Σεπτεμβρίου 2017, 07:20
Τουαλέτα με ένδειξη για τρανς άτομα. Στις ΗΠΑ, φυσικά, σε μερικές Πολιτείες
|Flickr

Δείξε μου το φύλο σου…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Σεπτεμβρίου 2017, 07:20

Η Αννα Κουρουπού, από τις πιο παλιές καραβάνες στον αγώνα για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, μου έχει διηγηθεί πολλές ιστορίες με ξύλο στους δρόμους, κλωτσιές και ροχάλες στα κρατητήρια.

Και άλλες, για καλοβαλμένους κυρίους μεταμορφωμένους σε κτήνη, με αφρούς και βρομόλογα στο στόμα. Για μπρατσωμένα θυμωμένα αγόρια που σπάνε δόντια και πλευρά. Για αναμνήσεις που ξεκινούν όλες με ένα δάχτυλο που σε δείχνει. Και μετά πεζοδρόμιο. Πώς αλλιώς θα βγάλει χρήματα μία τρανς γυναίκα; Ποιος θα την πάρει στη δουλειά του; Γυναικεία εμφάνιση με ανδρική ταυτότητα; Και να κάτι αμήχανα γελάκια στην τράπεζα ή στη δημόσια υπηρεσία.

Δεν είναι εύκολο να είσαι τρανς άτομο, ειδικά γυναίκα, στην Ελλάδα. Αλλωστε έννοιες όπως «τραβεστί» και «τρανσέξουαλ» επενδύονται συνήθως με υβριστικό περιεχόμενο, ιδίως όταν εκφέρονται από πολιτικούς. Πολιτικούς άνδρες, άνδρακλες, εννοείται. Η Ελλάς, μη λησμονούμε, απολαμβάνει το πιο straight Κοινοβούλιο της Ευρώπης. Στα κοινοβουλευτικά μας χρονικά δεν υπάρχει κανένας, μήτε άνδρας, μήτε γυναίκα, που να έχει δηλώσει ομοφυλόφιλος. Εσχάτως υπήρξαν υποψήφιοι, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, πλην όμως κανένας τους δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Και τώρα όλοι αυτοί στη Βουλή θα πάρουν, επιτέλους, μπροστά τους το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ένα άτομο θα μπορεί να προβαίνει σε νομικό επαναπροσδιορισμού του φύλου του, χωρίς να υφίσταται ακρωτηριασμό ή πρόσληψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Με μία δικαστική απόφαση αλλάζει το όνομα και η ταυτότητα, δεν μπορούν να αλλάξουν ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ -ούτως ή άλλως εκεί είσαι μόνο αριθμός και οφειλές.

Α, ναι. Στα νομοπαρασκευαστικά έγινε σπουδαία δουλειά, μέχρι και ταξίδια στη Μάλτα για να πάρουμε τεχνογνωσία. Και ναι, το υπουργείο συνεργάστηκε στενά με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκεί που η πρόεδρος Μαρίνα Γαλανού κατάφερε να βάλει τον ακτιβισμό σε νέες βάσεις. Υπήρξαν και ορισμένες γενναίες αποφάσεις από Ειρηνοδικεία που έκριναν ότι ο ακρωτηριασμός δεν είναι απαραίτητος για τον νομικό επαναπροσδιορισμό φύλου. (Η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σε απόφαση του 2016 που είχε υποστηρίξει στο ακροατήριο ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, πρωτοπόρος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.)

Εγινε λοιπόν και αυτό. Η κυβέρνηση ας πάρει τα εύσημα που της αντιστοιχούν. Προώθησε ατζέντα που, για τα κοινωνικά και πολιτικά μας ήθη, δεν έδειχνε και τόσο εύκολη. Τι έμεινε; Μία αποποινικοποίηση των «μαλακών»! (Αστειεύομαι, αυτό κανένας δεν θα τολμήσει να το ακουμπήσει.)

Σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων και νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι θέματα που θα συζητούσε, ας πούμε, ο Παπανδρέου, αλλά θα του την έπεφταν από το κόμμα για να τα κρατήσει. Τώρα βέβαια είναι αλλιώς. Διότι οι ΑΝΕΛ αποκλείεται να το ψηφίσουν. Λογικά θα περάσει με το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι. Θα βγει ο Τσίπρας να πουλάει προοδευτική ατζέντα με τις πλάτες άλλων. Εχει και ένα ενδιαφέρον η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μητσοτάκης θα συμφωνήσει αλλά να δούμε και πόσοι θα πάνε στη Βουλή για να το ψηφίσουν.

Είναι πιθανό να πείτε ότι δεν σας αφορά και να προσπεράσετε. Θα ήταν λάθος. Σας αφορά, πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού. Μία τομή σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και γίνεται πιο σημαντικό επειδή αφορά λίγους, απευθύνεται στο «περιθώριο». Μεταξύ μας, δηλώνει και κάτι ακόμα: ίσως η κοινωνία μας να μην είναι τόσο συντηρητική όσο δείχνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...