369
Ο τούρκος πρόεδρος επιθεωρεί άγημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη | Reuters

Χωρίς τους «μπράβους» του ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 12:59
Ο τούρκος πρόεδρος επιθεωρεί άγημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη
|Reuters

Χωρίς τους «μπράβους» του ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 12:59

Χωρίς τα «πρωτοπαλίκαρά του», μετέβη στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευστη του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σε βάρος των μελών της προσωπικής του φρουράς εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών κουρδικής και αρμενικής καταγωγής κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Μάιο.

Στις 16 Μαΐου έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν έξω από την κατοικία του τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, όταν μέλη της φρουράς του Ερντογάν επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές σε διαδηλωτές.

Κι ενώ οι Τούρκοι επέρριψαν την ευθύνη των επεισοδίων στους ίδιους τους διαδηλωτές τους οποίους συνέδεσαν για μία ακόμη φορά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον μίλησε ανοικτά για βίαιη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Με βάση τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και τα βίντεο των επεισοδίων, οι εισαγγελικές αρχές της Ουάσινγκτον εξέδωσαν τελικά εντάλματα σύλληψης κατά 12 ανδρών της ασφαλείας του Ερντογάν, ενώ το ζήτημα καλύφθηκε εκτενώς από τον αμερικανικό Τύπο με τους New York Times να φιλοξενούν δημοσίευμα όπου καταγράφονταν λεπτομερώς τα πρόσωπα των σωματοφυλάκων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των σωματοφυλάκων του και από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μίλησε για «μεροληπτική απόφαση» που «στερείται νομικής βάσης».

«Είναι μια σκανδαλώδης απόδειξη του πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ», παρατήρησε ο Ερντογάν χωρίς να διστάσει να επικρίνει τις θεσμικές λειτουργίες ενός ξένου κράτους. Η απάντηση ήρθε από τον  αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον των μελών της φρουράς του Ερντογάν, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται πρόσωπα που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τη βία για να φιμώσουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση».

Ο τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και διαμένει στο ξενοδοχείο Peninsula, στην 55η οδό στο Μανχάταν. Τον συνοδεύουν η σύζυγός του Εμινέ και μέλη του επιτελείου του. Ήδη σύμφωνα με πληφορορίες, ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με την απάντηση του Λευκού Οίκου να είναι ωστόσο αρνητική. Τούρκοι δημοσιογράφοι στην έδρα του ΟΗΕ, σημειώνουν πάντως, ότι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση του αμερικανού προέδρο όταν υποδεχθεί τον Ταγίπ Ερντογάν στην δεξίωση που θα παραθέσει στους ξένους ηγέτες.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...