Οριακή, αλλά πάντως σαφή, νίκη του δεξιού συνασπισμού έναντι του κεντρώου με κάποιες ανακατατάξεις στη δύναμη των επιμέρους κομμάτων έβγαλε η κάλπη των βουλευτικών εκλογών που έγιναν τη Δευτέρα στη Νορβηγία.
Η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Ερνα Σόλμπεργκ, του λαϊκιστικού Κόμματος της Προόδου, που υποστηρίζει τα μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης στη Νορβηγία, και δύο μικρότερων κεντροδεξιών κομμάτων αναμένεται να καταλάβει 89 έδρες στη Βουλή επί συνόλου 169.
Το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα της Σόλμπεργκ αναμένεται να χάσει τρεις έδρες και να καταλάβει 45 στο κοινοβούλιο, κάτι που θα το καταστήσει ακόμη πιο εξαρτημένη από την υποστήριξη των λαϊκιστών, των Φιλελεύθερων και των Χριστιανοδημοκρατών.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό τους Εργατικούς θα καταλάβει τις υπόλοιπες 81 έδρες.
Η επικράτηση χαρακτηρίζεται ιστορική καθώς καμιά κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν είχε καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία στις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν στην χώρα μετά το 1985.
Την νίκη της παράταξής της χαιρέτησε εμφανώς ικανοποιημένη η Σόλμπεργκ λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδας). «Οι λύσεις μας έφεραν αποτέλεσμα. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας», συνέχισε, αλλά προειδοποίησε ότι «έχουμε προκλήσεις μπροστά μας. Τα έσοδά μας από το πετρέλαιο θα είναι χαμηλότερα. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε ευθύνες».
Η πετρελαϊκή βιομηχανία ενδέχεται να επηρεαστεί από τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς η Σόλμπεργκ, το στιλ της οποίας συγκρίνεται με αυτό της Ανγκελα Μέρκελ, θα χρειαστεί την υποστήριξη δύο κομμάτων της κεντροδεξιάς που έχουν υιοθετήσει οικολογικές θέσεις, κυρίως των Φιλελεύθερων, οι οποίοι ζητούν να επιβληθούν περιορισμοί στην εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα στην Αρκτική και στην εκμετάλλευσή τους.
Οι Financial Times σημειώνουν ότι η καλή οικονομική κατάσταση και τα κέρδη από το δημόσιο επενδυτικό ταμείο συνέβαλαν στην νίκη της 56χρονης Σόλμπεργκ, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία γιατί κοινοβουλευτικά θα εξαρτώνται από τέσσερα αντί για τρία κόμματα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του έκανε λόγο για αποτέλεσμα που υπήρξε «μεγάλη απογοήτευση».
Πάντως, αν και αποδυναμωμένοι, καθώς από το δημοσκοπικό 40% πριν από δύο χρόνια έπεσαν στο 27%, οι Εργατικοί αναμένεται να παραμείνουν το μεγαλύτερο κόμμα στην επόμενη βουλή, με 49 έδρες.
Ο Στέρε, απόφοιτος της Sciences Po του Παρισιού, ο οποίος έχει παραλληλίσει τον εαυτό του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ανέλαβε την ηγεσία των Εργατικών όταν ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποχώρησε από το νορβηγικό πολιτικό σκηνικό για να γίνει ο Γενικός Γραμματέας του NATO.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News