Αυτό που ξεκίνησε ως κούρσα για λίγους, μετατράπηκε σε υπόθεση για (πάρα) πολλούς. Το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου -καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς- οι διεκδικητές έφθασαν τους 10! Μετά την έκπληξη του πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Γάτσιου, ήρθε και η υποβολή υποψηφιότητας από τον επικοινωνιολόγο Δημήτρη Τζιώτη.
Ο κ. Τζιώτης είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση της δημόσιας σφαίρας. Το όνομά του έγινε γνωστό όταν το 2006 επιχείρησε να εκλεγεί δήμαρχος Βουλιαγμένης και έναν χρόνο αργότερα, όταν θέλησε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις ιδιαίτερα φορτισμένες -λόγω κόντρας Γιώργου Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλου- εσωκομματικές εκλογές του 2007.
Ωστόσο πριν τις εκλογές του 2015, κατά την περίοδο του 2014 είχε βρεθεί στη επικαιρότητα καθώς είχε αναλάβει την επικοινωνιακή οργάνωση και το συντονισμό της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ ως προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Τζιώτης είναι λοιπόν ο 10ος που θέλει να γίνει αρχηγός της Κεντροαριστεράς, σε μια εκλογική διαδικασία που αποκτά πλέον πληθωριστικά χαρακτηριστικά. Μόνο την Παρασκευή υπήρξαν πέντε νέες υποψηφιότητες, ασχέτως αν αυτή της Φώφης Γεννηματά ήταν αυτονόητη (αλλά και εντυπωσιακή) και του Νίκου Ανδρουλάκη είχε προεξοφληθεί. Εκτός από τον κ. Γάτσιο, υποψηφιότητα κατέθεσε την Παρασκευή και ο επικεφαλής της ΕΔΕΜ, κίνησης που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξης, Απόστολος Πόντας.
Αλλοι πέντε είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν την αρχηγία του υπό σύσταση φορέα: ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Παρά την πανσπερμία υποψηφιοτήτων και τον κατακερματισμό του ενδιαφέροντος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής που εποπτεύει τη διαδικασία και τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου για τον νέο φορέα, προτίθεται, όπως ανέφερε η «Καθημερινή», να στείλει επιστολές στο ΕΣΡ και σε όλα τα ΜΜΕ –τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά– ζητώντας ίση μεταχείριση των διεκδικητών της ηγεσίας. Αυτό σημαίνει, π.χ., ότι η κυρία Γεννηματά θα πρέπει να έχει τον ίδιο χρόνο με τον κ. Πόντα – και αυτό αξίζει να το δούμε.
Σε μια άλλη επιστολή του κ. Αλιβιζάτου προς την ΕΡΤ θα γίνεται έκκληση και για τη διοργάνωση τουλάχιστον ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι διεκδικητές. Κατά πληροφορίες πρόθεση του συνταγματολόγου είναι την επόμενη εβδομάδα να διοργανώσει και μεγάλη εκδήλωση με όλους τους υποψηφίους μέσω της οποίας θα αρχίσει πανηγυρικά η προεκλογική περίοδος ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News