Αλήθεια, πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ιαπωνική τέχνη διπλώματος χαρτιού στην δημιουργία μιας καινοτόμου ενδυμασίας; Ενας 24χρονος σχεδιαστής είχε την απάντηση. Χρησιμοποιώντας λοιπόν την παραδοσιακή τεχνοτροπία οριγκάμι, δημιούργησε ρούχα για παιδιά που μεγαλώνουν μαζί τους.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα ανθεκτικό υλικό με πιέτες, o Ράιαν Γιασίν, σχεδίασε ρούχα που διαστέλλονται και μεγαλώνουν σε μάκρος παράλληλα με το παιδί που τα φορά. Αυτή η εντυπωσιακή του δημιουργία, του χάρισε το βραβείο Τζέιμς Ντάισον, ένα σημαντικό διεθνές βραβείο σχεδιαστών.
Η συγκεκριμένη ιδέα για το υλικό προέκυψε από την επιστημονική μελέτη που έκανε ο Γιασίν προκειμένου να πάρει το πτυχίο αεροναυπηγικής. Και φυσικά η σκέψη προέκυψε από το γεγονός ότι η βιομηχανία ένδυσης δεν έχει δημιουργήσει κάτι που να βοηθά τους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με «τρελούς» ρυθμούς. Και ο ίδιος φυσικά δήλωσε ότι είχε μείνει έκπληκτος βλέποντας τα ανίψια του να μεγαλώνουν μήνα με τον μήνα και να πετούν τα ρούχα που τους είχε αγοράσει λίγο καιρό πριν.
Ο Γιασίν θέλησε να εξελίξει την ιδέα του και τελικά δημιούργησε ρούχα που είναι αδιάβροχα και μπορούν να μπουν κανονικά σε πλυντήριο ρούχων καθώς και να ανακυκλωθούν. Και το καλύτερο; Αυτά τα ρούχα μπορεί να τα φορέσει ένα παιδί από τριών μηνών μέχρι και στα τρία χρόνια της ζωής του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν τόσο που χρειάζεται να αλλάξουν 7 νούμερα τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους ενώ σύμφωνα με έρευνες, οι γονείς τους χαλούν κατά μέσο όρο δύο χιλιάδες δολάρια σε ρουχισμό μέχρι ο μικρός ή η μικρή να κλείσει τα τρία χρόνια ζωής. Σε αυτούς τους γονείς απευθύνεται και η δημιουργία του νεαρού σχεδιαστή.
Τα «μαγικά» ρούχα του Γιασίν, που έχουν την ονομασία «Petit Pli» δεν έχουν βγει ακόμα στην αγορά ενώ ο νεαρός βρετανός δήλωσε στον Guardian ότι το χρηματικό βραβείο των 2,5 χιλ. δολαρίων θα χρησιμοποιηθούν για να βγει το καινοτόμο δημιούργημά του στην παραγωγή. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μεγάλο κατάστημα λιανικής πώλησης στην Μεγάλη Βρετανία και ελπίζει ότι τα πρώτα καταστήματα στην χώρα θα προμηθευτούν τα «Petit Pli» τους επόμενους μήνες.
Οι πρώτοι που θα αγαπήσουν την ιδέα του Γιασίν είναι σίγουρα οι γονείς που δεν θα χρειαστεί να χαλάσουν μια περιουσία αγοράζοντας ξανά και ξανά ρούχα που πολύ σύντομα δεν χωρούν στα παιδιά τους. Αλλωστε, η συνεχής αγορά νέων ρούχων για τα μικρά παιδιά, οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της μαζικής παραγωγής ρουχισμού που βλάπτει το περιβάλλον ενώ έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ρούχα να καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ κάθε χρόνο.
Οσο για τον Γιασίν που ζει και εργάζεται στο δυτικό Λονδίνο, είναι έτοιμος να λάβει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό και να διεκδικήσει το βραβείο των 30 χιλιάδων δολαρίων. Και όλα αυτά, για μια έξυπνη ιδέα που χρησιμοποιεί την παραδοσιακή τέχνη της άπω Ανατολής προκειμένου να δημιουργήσει «μαγικά» ρούχα για τα πιτσιρίκια της Δύσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News