Θα έχει το στόμα φαλαινοκαρχαρία, το σώμα του γιγάντιου σαλαχιού manta και θα ελέγχεται από υπολογιστή που θα εκτελεί τις νοητικές εντολές του πληρώματος του. Ιδού το πολεμικό υποβρύχιο του μέλλοντος που θα διαθέτει ένα μικρό στόλο drones που θα μοιάζουν με χέλια. Το υποβρύχιο σχεδιάστηκε από μια ομάδα περίπου 20 βρετανών μηχανικών και επιστημόνων ηλικίας 16-34 ετών. Η ομάδα αυτή ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση-πρόκληση του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας για την υποβολή προτάσεων για το πώς θα μοιάζουν τα υποβρύχια το 2051.
«Ηταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι αφήσαμε την φαντασία μας εντελώς ελεύθερη και έπεσαν στο τραπέζι ακόμη και ιδέες που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει “τρελές” αλλά οι οποίες πιθανώς σε 30 χρόνια από σήμερα ίσως είναι εφαρμόσιμες» δήλωσε στους Times ο Τζέμα Τζέφερις, μηχανικός της εταιρείας L3 Marine Systems που μετείχε στην ομάδα αυτή.
Βγαλμένο από κόμικ
Το φουτουριστικό υποβρύχιο ονομάστηκε από τους σχεδιαστές του «Nautilus 100» και στην πραγματικότητα θα είναι ένα μητρικό σκάφος το οποίο θα ρίχνει στο νερό και θα ελέγχει διαφόρων ειδών υποθαλάσσια drones. Το κύτος του υποβρυχίου θα είναι κατασκευασμένο από εκτυπωτή 3D με υλικά ικανά να του επιτρέπουν να αντέχει τις πιέσεις του νερού σε βάθη άνω του ενός χλμ.
Το υποβρύχιο θα έχει ένα περίβλημα από υπέρλεπτες φολίδες που θα εξαφανίζουν τον θόρυβο που θα παράγει ώστε να μην εντοπίζεται. Το υποβρύχιο αυτό δεν θα χρειάζεται πλήρωμα μεγαλύτερο των 20 ατόμων την στιγμή που ένα συμβατικό υποβρύχιο σήμερα χρειάζεται περίπου 120 άτομα για να λειτουργήσει.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το πλήρωμα δεν θα χρειάζεται να κοπιάζει ιδιαίτερα αφού το υποβρύχιο θα ελέγχεται από ένα υπερυπολογιστή ο οποίος θα εκτελεί τις νοητικές εντολές που τα μέλη του πληρώματος θα του δίνουν!
Το Nautilus 100 θα κινείται με μέση ταχύτητα 30 κόμβων αλλά αν χρειαστεί θα μπορεί να αναπτύξει για σύντομο χρονικό διάστημα ταχύτητες 150 κόμβων. Οταν χρειάζεται το υποβρύχιο θα απελευθερώνει drones τα οποία θα πηγαίνουν κοντά στην επιφάνεια και θα μεταδίδουν πληροφορίες.
Θα διαθέτει επίσης drones τα οποία θα μπορούν να πλησιάσουν εχθρικά σκάφη και να εξαπολύσουν ηλεκτρομαγνητικές επιθέσεις εναντίον τους ενώ κάποια drones θα διαθέτουν οπλικά συστήματα (πυραύλους κ.α.) για να χτυπούν αντίπαλα σκάφη.
«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους μηχανικούς του μέλλοντος να είναι τολμηροί και να σκέφτονται επαναστατικά και να ξεπερνούν τα όρια» αναφέρει ο υποναύαρχος Τιμ Χόντγκσον, διευθυντής του τμήματος Τεχνολογίας Υποβρυχίων στο υπουργείο Αμύνης της Βρετανίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News