791
| CreativeProtagon

Γιατί πεθαίνουν ξαφνικά τόσοι ρώσοι διπλωμάτες;

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2017, 07:30

Γιατί πεθαίνουν ξαφνικά τόσοι ρώσοι διπλωμάτες;

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2017, 07:30

Φαίνεται πως το να είναι κανείς αυτές τις ημέρες διπλωμάτης της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ειδικά την καρδιά, όπως όλα δείχνουν.

Την περασμένη Τετάρτη ο Ρώσος πρεσβευτής στο Σουδάν, ένας βετεράνος της διπλωματίας με πολλά χρόνια υπηρεσίας, βρέθηκε να επιπλέει νεκρός στην πισίνα της κατοικίας του στο Χαρτούμ, με αποτέλεσμα ο Μιργκάγιας Σιρίνσκι να γίνει ο όγδοος Ρώσος διπλωμάτης που εγκατέλειψε αναπάντεχα (αν όχι πρόωρα) τα εγκόσμια από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα.

Η αρχή έγινε με τον 63χρονο Σεργκέι Κριβόφ, αξιωματούχο ασφαλείας της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ ο οποίος βρέθηκε νεκρός στον προαύλιο χώρο του ρωσικού προξενείου στη Νέα Υόρκη, την 8η Νοεμβρίου του 2016, ημέρα των αμερικανικών εκλογών.

Στις 19 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο τούρκος αστυνομικός πριν πυροβολήσει και τραυματίσει θανάσιμα σε μια γκαλερί της Άγκυρας τον 62χρονο Ρώσο πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ, ούρλιαξε «μην ξεχνάτε το Χαλέπι, μην ξεχνάτε τη Συρία». Την ίδια ημέρα, μερικές ώρες νωρίτερα, είχε εντοπιστεί νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι στο διαμέρισμά του στη Μόσχα ο 56χρονος Πετρ Πολσίκοφ, επικεφαλής σύμβουλος του ρωσικού ΥΠΕΞ για τη Λατινική Αμερική.

deadrus1
Από αριστερά, πάνω σειρά: Αντρέι Καρλόφ, Βιτάλι Τσούρκιν, Πετρ Πολσίκοφ. Κάτω σειρά: Αντρέι Μαλάνιν, Αλεξάντρ Καντάκιν, Μιργκάγιας Σιρίνσκι

Ακολούθησε ο θάνατος, έπειτα από μία εβδομάδα, του Ρομάν Σκριλνίκοφ, αξιωματούχου της ρωσικής προξενικής αποστολής στο Καζακστάν ενώ την 9η Ιανουαρίου του 2017 νεκρός εντοπίστηκε από συνεργάτη του στο διαμέρισμά του επί της Ηρώδου Αττικού και ο επικεφαλής προξενικών υποθέσεων της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα Αντρέι Μαλανίν.

Τον περασμένο Ιανουάριο την τελευταία του πνοή άφησε επίσης ο 67χρονος Αλεξάντρ Καντάκιν, ένας από τους μακροβιότερους διπλωμάτες της Ρωσίας, πρεσβευτής της χώρας στην Ινδία.

Η λίστα ολοκληρώνεται με τον Βιτάλι Τσούρκιν. Πριν από έξι μήνες ο επί χρόνια ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη πέθανε εν ώρα εργασίας στην ηλικία των 64 ετών.

russia funeral
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην κηδεία του Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος ήταν επί χρόνια πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη (Reuters)

Και το ερώτημα που τίθεται, ειδικά μεταξύ των Αμερικανών, είναι το εξής; Έπεσαν όλοι αυτοί οι υψηλά υφιστάμενοι αξιωματούχοι θύματα κάποιας σκευωρίας που δεν αποκλείεται να εξυφάνθηκε ακόμα και πίσω από τους τοίχους του Κρεμλίνου;

«Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο Πούτιν λειτουργεί εκτός του κράτους δικαίου. Αλλά ακόμα και για τα ρωσικά δεδομένα η εξόντωση ενός διπλωμάτη είναι σπάνια. Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι οι διπλωμάτες του τον τρέμουν, να το βρίσκει όλο αυτό ιδιαίτερα βολικό», υποστήριξε στην Washington Post o Ρολφ Μόουατ-Λάρσεν, πρώην επιτελικό στέλεχος της CIA και ειδικός σε ζητήματα κατασκοπείας στο Harvard Kennedy School, απογοητεύοντας πολλούς συνωμοσιολόγους της Αμερικής που έσπευσαν να συνδέσουν τους εν λόγω θανάτους με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Αλλά ο πρώην επικεφαλής (μεταξύ άλλων) επιχειρήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Ευρώπη, πρόσθεσε πως η όλη υπόθεση αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω και σε βάθος.

Ακολουθώντας την προτροπή του αμερικανού ειδικού, πρέπει καταρχάς να σημειωθεί ότι το 2014 το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες της Ρωσίας ήταν τα 65 έτη ενώ την ίδια χρονιά οι New York Times ανέφεραν πως οι πιθανότητες ένας Ρώσος να πεθάνει πριν φτάσει στην ηλικία των 55 ετών ανέρχονται στο 25 τοις εκατό. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, το γεγονός ότι μερικοί εξηντάχρονοι Ρώσοι προδόθηκαν από την καρδιά τους την ίδια περίοδο, αποτελεί περισσότερο σύμπτωση και ζήτημα δημογραφίας παρά συνωμοσία.

C1wi9vBXEAAy3xE
Ερευνητές εισέρχονται στην κατοικία επί της Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα, όπου ο Αντρέι Μαλάνιν βρέθηκε νεκρός, τον περασμένο Ιανουάριο (Giorgos Baboukis/IntimeNews/Reuters)

Έχουμε και λέμε. Ο Μιργκάγιας Σιρίνσκι ήταν 63 ετών και τα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας αναμεταδίδοντας την είδηση του θανάτου τους έκαναν λόγο για οξεία καρδιακή προσβολή ενώ οι αρχές του Σουδάν απέκλεισαν αμέσως το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Από καρδιακή προσβολή φέρεται πως πέθαναν επίσης και ο αγνώστου ηλικίας Σκριλνίκοφ στο Καζακστάν και ο Τσούρκιν στη Νέα Υόρκη και ο Καντάκιν στην Ινδία. Ο Μαλανίν στην Αθήνα ήταν μικρότερος, 55 ετών, αλλά και στην δική του περίπτωση οι ελληνικές Αρχές απέρριψαν το ενδεχόμενο να έπεσε θύμα επίθεσης. Όσον αφορά τον Καρλόφ, ο Τούρκος αστυνομικός πριν πυροβολήσει σχεδόν εξ επαφής τον rώσο διπλωμάτη, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως ήταν εξοργισμένος με την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία και τη στήριξή της προς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι εναπομείναντες δύο θάνατοι ενδεχομένως να ανήκουν όντως σ’εκείνη την κατηγορία που δίνει τροφή στους συνωμοσιολόγους. Ο Πετρ Πολσίκοφ βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι στο μπάνιο του σπιτιού του ενώ στην περίπτωση του Σεργκέι Κριβόφ οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για πτώση του από μεγάλο ύψος και χτύπημα στο κεφάλι. Οι συνάδελφοί του, ωστόσο, έσπευσαν να δηλώσουν πως επρόκειτο για ακόμη μια περίπτωση θανάτου από καρδιακή προσβολή. Και το FBI και η αστυνομία της Νέας Υόρκης αποφάνθηκαν πως ο θάνατός του δεν ήταν ύποπτος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...