445
Η ένταση του έχει πλέον ενισχυθεί στην κατηγορία 2 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων | NOAA/Handout via Reuters

Το Τέξας ετοιμάζεται για το χτύπημα του τυφώνα Χάρβεϊ

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2017, 11:00
Η ένταση του έχει πλέον ενισχυθεί στην κατηγορία 2 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων
|NOAA/Handout via Reuters

Το Τέξας ετοιμάζεται για το χτύπημα του τυφώνα Χάρβεϊ

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2017, 11:00

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν  να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, διυλιστήρια πετρελαίου έχουν προγραμματίσει τη διακοπή της λειτουργίας τους και περίπου 700 άνδρες της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ – το ισχυρότερο καιρικό σύστημα που πλήττει τις ΗΠΑ εδώ και 12 χρόνια- πλησιάζει τις ακτές του Τέξας με απειλητικές διαθέσεις. Η ένταση του έχει πλέον ενισχυθεί και ανήλθε στην κατηγορία 2 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων την Παρασκευή.

2017-08-25T005003Z_4109252_RC1C407C8D60_RTRMADP_3_STORM-HARVEY
Ετοιμος να σαρώσει τις ακτές του Τέξας ο Χάρβεϊ / NOAA/Handout via Reuters

Με εντολή του κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, έχουν τεθεί σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας στρατιωτικά ελικόπτερα για περαιτέρω επείγουσες εκκενώσεις και αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για το φαινόμενο και όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει τις 20 ίντσες (50,8 εκ.)

Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στις όχθες των ΗΠΑ την Παρασκευή το βράδυ ή Σάββατο πρωί τοπικής ώρας (πρωί ή απόγευμα ώρα Ελλάδας, Σάββατο), με ένταση ανέμων μέχρι και 125 μίλια ανά ώρα (201 χλμ/ώρα). Η καταιγίδα ενδέχεται να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 12 πόδια (3,7 μέτρα) και να φέρει μέχρι και 35 ίντσες (97 εκατοστά) βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα έχουν ήδη εκδοθεί προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Κατά μήκος των παραλίων στο νότιο τμήμα του Τέξας, από το Κόρπους Κρίστι έως το Γκάλβεστον, όπου κατοικούν 5,8 εκατομμύρια άτομα, έχουν ήδη εκκενωθεί πολλές πόλεις, ενώ πετρελαϊκές εταιρείες έχουν κλείσει από το βράδυ της Πέμπτης διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, έχουν ανακαλέσει εργάτες από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού και έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας. Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία, σχεδόν 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.Όλα τα λιμάνια από το Κόρπους Κρίστι μέχρι και το Χιούστον έχουν κλείσει για εισερχόμενα πλοία.

Οι φόβοι ότι ο Χάρβεϊ μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις καυσίμων ώθησαν τις βασικές τιμές βενζίνης στο υψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων εβδομάδων και ειδικά στις ακτές του Κόλπου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η παραγωγή λόγω της «άφιξης» του Χάρβεϊ έχει επηρεαστεί σημαντικά καθώς ποσοστό 9,6% της παραγωγής αργού στον Κόλπο (περίπου 167.000 βαρέλια τη μέρα) έχει σταματήσει, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και με την παραγωγή φυσικού αερίου, με 472 εκατ. κυβικά μέτρα τη μέρα, ήτοι 14,6% της παραγωγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...