Φοβού τους… Γερμανούς και δώρα φέροντας, ή μήπως τελικά έπεσε το «όχυρο Σόιμπλε»; Ο χρόνος θα δείξει. Σύμφωνα με την Bild, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του Νότου της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια ύφεσης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Σόιμπλε σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου (τις οποίες αναμένεται να κερδίσει με σχετική άνεση η καγκελάριος Μέρκελ).
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για σημαντική στροφή του γερμανού υπουργού Οικονομικών στο ζήτημα της μεταφοράς κεφαλαίων από τις χώρες του Βορρά στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς όπως σημειώνεται ο Σόιμπλε «ήταν ανέκαθεν κατά των κοινών χρεών (όπως τα ευρωομόλογα) αλλά και νέων επενδυτικών προγραμμάτων για το Νότο».
«Όχι όμως πια», γράφει η Bild και επικαλείται πληροφορίες -δίχως να κατονομάζει τις πηγές της- σύμφωνα με τις οποίες ο Σόιμπλε σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου ταμείου δισεκατομμυρίων «εν είδει γερμανικής υπαναχώρησης έναντι του γάλλου προέδρου Μακρόν» και των διεκδικήσεών του για περισσότερα «εργαλεία ανάπτυξης» στις χώρες της Ευρωζώνης.
«Το σχέδιο: ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης ESM (διαθέτει 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22 δισ. αποτελούν χρήματα γερμανών φορολογουμένων) προτείνεται να γίνει ένα είδος πρόσθετου προϋπολογισμού της ΕΕ. Το νέο σε αυτή την πρόταση θα ήταν ότι οι χώρες μέλη θα μπορούν να τον αξιοποιούν όχι μόνον σε περιπτώσεις χρεοκοπίας, αλλά και για να δίνουν –σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες- ώθηση στην ανάπτυξη, όπως επίσης και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών!», εξηγεί σύμφωνα με την Deutsche Welle η εφημερίδα.
Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει με νόημα ο συντάκτης της Bild, η Γερμανία θα διέθετε «από την πίσω πόρτα χρήματα φορολογούμενων, για να συνδράμει τις Ιταλία, Γαλλία κτλ. στο να επιτύχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Ασαφές παραμένει εάν και πότε θα πρέπει να επιστρέφονται αυτά τα χρήματα. Σε αντάλλαγμα ο Σόιμπλε θέλει να διασφαλίσει μέσω του ESM μεγαλύτερη επιρροή στους προϋπολογισμούς (χρέη και οικονομική πολιτική) των άλλων χωρών της Ευρωζώνης».
Μένει να αποδειχθεί αν το νέο σχέδιο πρόκειται για ένα «δωράκι» του Βερολίνου στον «φίλο γάλλο πρόεδρο» Εμανουέλ Μακρόν (και κατ’ επέκταση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου) είτε για έναν άλλο «Δούρειο Ίππο» έτσι ώστε να αποκτήσει ο Σόιμπλε μεγαλύτερο λόγο-έλεγχο στα χρέη και τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών του ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News