-
El Pais
Μάριο Βάργκας Λιόσα/ «Αυτή είναι η χώρα της χαμένης ψευδαίσθησης»
Ισως είναι αυτό ακριβώς το χάρισμα ενός μεγάλου λογοτέχνη – ή μάλλον ένα από τα πολλά: την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο, εκείνος στρέφει το δικό του στη Νικαράγουα του Ντανιέλ Ορτέγκα. «Εκείνος» είναι ο Μάριο Βάργκας Λιόσα. Κι εκείνο που βλέπει σε εκείνη τη χώρα που κάποτε ενέπνευσε την παγκόσμια Αριστερά είναι το «έμβλημα της χαμένης ψευδαίσθησης».
Ο Λιόσα χαρακτηρίζει τον Ορτέγκα ένα «αληθοφανές πρόσωπο» που προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό από συμφέρον και που κάνει δουλειές με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις «αρκεί να μην μιλάνε για πολιτική». Ο νομπελίστας συγγραφέας ανατρέχει στα πρώτα χρόνια του Ορτέγκα στην πολιτική σκηνή της Νικαράγουας. Και θυμάται το «Αντίος μουτσάτσος», την αυτοβιογραφία του Σέρτζιο Ραμίρες, του συγγραφέα που κατείχε το αξίωμα του αντιπροέδρου της χώρας από τον Ιανουάριο του 1985 έως τον Απρίλιο του 1990, δηλαδή στην πρώτη θητεία του Ορτέγκα.
Ο Ραμίρες ήταν ένας από τους ελάχιστους μη στρατιωτικούς στην κυβέρνηση των Σαντινίστας με τους οποίους είχε συνταχθεί για την ανατροπή του καθεστώτος Σομόζα. Ο Λιόσα θυμάται και ένα άλλο βιβλίο του Ραμίρες, δοκίμιο αυτή τη φορά, που έχει τον τίτλο «Η εγκαθίδρυση του λαϊκισμού». Σαν ένας μαέστρος του μαγικού ρεαλισμού, γράφει ο Λιόσα, ο Ραμίρες περιγράφει την άνοδο του ζεύγους Ορτέγκα – Μουρίλο και εκείνη την «αλλόκοτη συμμαχία τους με μάγους, θεραπευτές, θαυματουργούς, μαγγανευτές και θρησκομανείς» με στόχο να διατηρήσουν την εξουσία τους.
Και τι μένει; «Μια θλίψη για εκείνους τους Νικαραγουανούς που αφιέρωσαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, τον χρόνο τους και τα όνειρά τους σε μια ψευδαίσθηση» γράφει στην El Pais. Γιατί τη δεκαετία του 1980 «η ουτοπία είχε το όνομα της Νικαράγουας». Η Νικαράγουα τότε ήταν η τελευταία ευκαιρία για το όνειρο ενός καινούργιου κόσμου». Αλλά τώρα; Τώρα δεν είναι παρά μια «γκροτέσκα καρικατούρα».
Φωτό: Θα ήταν μια ουτοπία. Έγινε ένας τόπος δεισιδαιμονιών. Πηγή: Reuters/Oswaldo Rivas
-
The Financial Times
Απορίες/ Ποιος θα πέταγε με αεροπλάνο χωρίς πιλότο;
Μόνο τα αυτοκίνητα; Όχι. Σύντομα θα εμφανιστούν και αεροπλάνα που θα πραγματοποιηθούν εμπορικές πτήσεις με τον αυτόματο πιλότο. Η εξοικονόμηση για τις αεροπορικές εταιρίας, γράφουν οι Financial Times, θα έφτανε τα 25 δισ. δολάρια τον χρόνο. Αλλά αμέσως μετά δεν παραλείπει να θέσει το ερώτημα που θέτει σχεδόν αυτόματα ο καθένας: Ποιος θα έμπαινε σε ένα τέτοιο αεροπλάνο; Οι 8.000 επιβάτες που ρωτήθηκαν έδωσαν μια πρώτη απάντηση: Το 54% λέει ότι δεν έμπαινε σε αεροπλάνο που θα πέταγε χωρίς πιλότο, ενώ μόλις το 17% δηλώνει ότι θα το έκανε ευχαρίστως – ποσοστό που ανεβαίνει στο 30% για τους νέους από 18 έως 30 χρόνων.
Ο πειρασμός της μείωσης του κόστους πάντως είναι μεγάλος. Η εξοικονόμηση, λένε οι ειδικοί, δεν θα ερχόταν μόνο από τη μείωση του εργατικού κόστος (μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές των πιλότων), αλλά και από τη μείωση του κόστους των καυσίμων χάρη στο έξυπνο πιλοτάρισμα του προγραμματισμένου ρομπότ. Κάποιοι πάλι λένε ότι τα αεροπλάνα απογειώνονται και προσγειώνονται ήδη με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ οι υπολογιστές τους εκτελούν και άλλες ουσιαστικές λειτουργίες. Κάτι που σημαίνει ότι το ερώτημα στο μέλλον θα είναι μάλλον το εξής: «Θα πετάγατε με ένα αεροπλάνο που θα πιλοτάριζε ένας άνθρωπος;».
Φωτό: Ηταν ένα γκαγκ στην ταινία «Μια απίθανη απίθανη πτήση». Θα γίνει πραγματικότητα. Πηγή: youtube.com
-
The Times (έκδοση με συνδρομή)
Fake News/ Ανοιξε το πρώτο Μουσείο Ψεμάτων στον κόσμο
Τι μπορεί εκθέματα μπορεί να ένα Mουσείο Ψεμάτων – και μάλιστα στην εποχή των fake news; Την απάντηση δίνουν οι υπεύθυνοι του πρώτου μουσείου του είδους που άνοιξε στoν κόσμο. Βρίσκεται, γράφουν οι Times, στο Λα Πιάστρε της Ιταλίας, ένα μικρό χωριό κοντά στα Απέννινα με μια παράδοση αιώνων στο ψέμα που δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι τις κρύες ημέρες του χειμώνα οι κάτοικοί του μαζεύονταν γύρω από το τζάκι και έλεγαν ιστορίες ψήνοντας κάστανα στη φωτιά. «Ο κόσμος υπερέβαλε λίγο και σιγά σιγά μια αληθινή ιστορία μετατρεπόταν σε κανονικό ψέμα» αναφέρει ο Τιτζιάνο Καραντόρι, ο οποίος συγκέντρωσε και πολλά από τα εκθέματα.
Και ποια είπαμε ότι είναι αυτά; Η συλλογή περιλαμβάνει 95 φωτογραφίες, 277 σκίτσα, 80 άρθρα εφημερίδων, 17 σήματα οδικής κυκλοφορίας και 14 διπλώματα – όλα αυτά αυθεντικά ψέματα. Οι επιμελητές πιάνουν το νήμα από τη Γένεση και το ψέμα που ξεφούρνισε ο Κάιν στον Θεό όταν τον ρώτησε πού είναι ο αδελφός του. Αλλά εκθέματα περιλαμβάνουν νερό από τη Μεγάλη Πλημμύρα, τυρί από γάλα πουλιού, το ζάρι που έριξε ο Καίσαρας στον Ρουβίκωνα. Κι όλα αυτά ενώ κάθε χρόνο από το 1996 στο χωριό πραγματοποιείται ένας διαγωνισμός ψέματος. Φέτος συνέπεσε με τα εγκαίνια του μουσείου και νικητής αναδείχθηκε ένας Ιρανός.
Το πρώτο Mουσείο Ψεμάτων στον κόσμο ανοίγει κάθε Κυριακή κι έπειτα από ραντεβού. Οι εμπνευστές του ελπίζουν ότι μια μέρα θα το επισκεφθεί ένας άνθρωπος που έχει διαπρέψει στο ψέμα: ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Φωτό: Mα πραγματικά, θα μπορούσε να λείπει; Πηγή: lastampa.it
-
Daily Mail
Ερευνες/ Αυτή είναι η μαθηματική φόρμουλα του έρωτα
Κι όμως υπάρχει ο μαθηματικός τύπος για τις πιθανότητες που έχει κάποιος να ερωτευτεί. Τον δημιούργησε το πανεπιστήμιο του Μπαθ με τη βοήθεια της ειδικού στην επιστήμη των Μαθηματικών Ρέιτσελ Ρίλεϊ. Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους 18 παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι η γεωγραφική θέση, η επιθυμητή ηλικία, τα φυσικά χαρακτηριστικά και το στάτους των σχέσεων. Και τι ανακάλυψαν; Ότι μόνο 84.440 άτομα στη Βρετανία ικανοποιούν τις ρομαντικές απαιτήσεις του μέσου Βρετανού σε έναν πληθυσμό που ξεπερνά τα 47 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες για να βρει κανείς την αδελφή ψυχή του είναι μία στις 562.
Οι εδικοί επισημαίνουν πάντως ότι εάν δεν αφήσει κανείς τα πράγματα στην τύχη οι πιθανότητες αυξάνονται. Για παράδειγμα, με λίγο κοινωνικό φλερτ στο γυμναστήριο οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 15%, ένα ποτό μετά τη δουλειά στο μπαρ δίνει 16%, με τα σάιτ γνωριμίας πάει κανείς στο 17%. Σε κάθε περίπτωση, από την έρευνα καταρρίπτεται ο μύθος ότι όσο προχωρεί η ηλικία τόσο μειώνονται οι πιθανότητες: Οι άνω των 65 έχουν περισσότερες πιθανότητες να ερωτευτούν, ενώ οι νέοι εμφανίζονται πιο άτυχοι καθώς η δική τους ευκαιρία είναι 1 στις 1024. «Ο έρωτας είναι πραγματικά ένα παιχνίδι αριθμών» λέει η Ρίλεϊ. «Οσο περισσότερους συναντάς, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας». Λες και δεν το ξέραμε.
Φωτό: Αυτή είναι η μαθηματικός Ρέιτσελ Ρίλεϊ. Και μάλλον δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να βρει τον έρωτα. Πηγή: Daily Mail
H El Pais για την χαμένη ουτοπία ενός μεγάλου λογοτέχνη / Οι Financial Times για μια απίθανη απίθανη πτήση που θα γίνει πραγματικότητα / Οι Times για ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα / Και η Daily Mail…