Είναι βέβαιο: ο Γιώργος Καμίνης σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν πρόκειται, όμως, να παραιτηθεί από το δημαρχιακό αξίωμα. Αυτό θα το κάνει αν κερδίσει την εκλογή που, αρχικά, προσδιορίζεται εντός του Οκτωβρίου.
Πάντως όπως λέει το περιβάλλον του, ακόμα και η υποψηφιότητά του δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη, εκτός και αν ικανοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις.
Πρώτον, η διασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει μία εκλογή υπό συνθήκες που δεν θα ρίχνουν σκιές, ούτε θα επιτρέψουν σε κάποιον να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Ολοι θυμούνται τι έγινε στη Νέα Δημοκρατία και πώς ένα τεχνικό πρόβλημα πήγε να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, μαζί με το κόμμα.
Δεύτερη προϋπόθεση που θέτει ο Γιώργος Καμίνης είναι να υπάρξει μία ανοιχτή διαδικασία, δηλαδή εκλογή από την ευρύτερη δυνατή βάση. Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι μία κλειστή διαδικασία περισσότερο ευνοεί τη Φώφη Γεννηματά που μπορεί άμεσα να απευθυνθεί στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Το βασικό μαθηματικό μοντέλο αυτής της αναμέτρησης δείχνει πως όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ψηφοφόρων, τόσο μειώνεται το στατιστικό και λογικό προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά.
Τρίτη προϋπόθεση που αναμένεται να τεθεί ως προαπαιτούμενο υποψηφιότητας από τον Γιώργο Καμίνη, είναι το «άνοιγμα» των προθεσμιών. Δηλαδή ο δήμαρχος δεν θα κατέβει υποψήφιος αν διαπιστώνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι σφιχτά και δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ενός μεγαλύτερου, σε διάρκεια, προεκλογικού αγώνα.
Η πρωτοβουλία του Γιώργου Καμίνη λογικά θα υποχρεώσει και άλλους ενδιαφερόμενους να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι θα κάνει, ας πούμε, ο Σταύρος Θεοδωράκης; Θα διεκδικήσει την ηγεσία της Συμπαράταξης ή θα προτιμήσει την αυτόνομη (και επίφοβη…) πορεία του Ποταμιού; Μήπως προτιμήσει τη σύμπλευση με την Ωρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Δατσέρη; Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσον αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θεοδωράκης θα εκδηλώσει τις προθέσεις του αφού δει πώς διαμορφώνονται οι επιμέρους συσχετισμοί και οι συνθήκες εκλογής. Και είναι προφανές ότι και ο ίδιος προτιμά ανοιχτή διαδικασία, πέρα από τα στενά πλαίσια του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να κινηθεί. Θα στηρίξει τη Φώφη Γεννηματά και του αρκεί μία βουλευτική έδρα, μαζί, φυσικά, με την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ομοίως, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει ότι δεν επιθυμεί να βρεθεί στο στίβο των υποψηφιοτήτων. Ομως θα πρέπει κάποιον να υποστηρίξει, σωστά; Το ίδιο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ισως ο Γιώργος Καμίνης να θρέφει προσδοκίες στήριξης από αυτούς τους δύο…
Υπάρχει φυσικά και ο Γιάννης Ραγκούσης που θα ήθελε να υπογραμμίσει με έμφαση την επιστροφή του.
Τι λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Αρχικά υποδέχθηκαν την υποψηφιότητα με έκπληξη, καθώς πίστευαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποψήφιος εκτός Συμπαράταξης. Και επισήμως δηλώνουν ότι είναι μία καλοδεχούμενη υποψηφιότητα…
Όπως και αν διαμορφωθούν οι συνθήκες, μέχρι το τέλος του χρόνου ο χώρος του Κέντρου θα είναι διαφορετικός. Η εκλογή ηγεσίας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι αποφάσεις στο Ποτάμι, πιθανή πρωτοβουλία Βενιζέλου και η δημιουργία κόμματος από την Ωρα Αποφάσεων θα σχηματίσουν ένα νέο τοπίο. Και σημειώστε ότι η Ωρα Αποφάσεων, εκτός από νέο κόμμα, μπορεί να φέρει και ένα πρόσωπο-έκπληξη στην πολιτική μας ζωή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News