Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξαναπάτησε το κουμπί. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (23:41 τοπική ώρα, 17:41 ώρα Ελλάδας) ο οποίος κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, όπως μετέδωσε πρώτα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που πρώτα δημοσιοποίησε το Τόκιο.
Ο πύραυλος πέταξε ψηλότερα και για περισσότερη ώρα από κάθε άλλη δοκιμή -από τις 14 στις οποίες έχει προχωρήσει η Πιονγιάνγκ μέσα στο 2017. Σύμφωνα με το BBC, το βεληνεκές του εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 10.000 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι μπορεί να πλήξει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε το Σάββατο ότι «πλέον μπορούμε να χτυπήσουμε όπου θέλουμε τους Αμερικανούς».
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε άμεσα την πληροφορία για την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Αξιολογούμε την κατάσταση και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σύντομα», πρόσθεσε ο πλοίαρχος Ντέιβις.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πύραυλος ο ενδέχεται να έφθασε σε ύψος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων. Αυτό δήλωσε και αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με τη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση, το δίκτυο NHK. Ιάπωνες αξιωματούχοι προσδιόρισαν ότι ο πύραυλος έκανε μια πτήση που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και κατέπεσε στα ύδατα της Ιαπωνίας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ), χωρίς πάντως να αναφερθούν ζημιές.
Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ. Σε εκείνη τη δοκιμή φάνηκε ότι η Πιονγιάνγκ μπορούσε να πλήξει στόχο στη Χαβάη, όμως τώρα πιθανολογείται ότι μπορεί ο Κιμ να απειλείσει και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
«Στρατιωτική αντίδραση» από Πεντάγωνο – Σεούλ
Υπό αυτό το πρίσμα τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Σεούλ γνωστοποίησαν ότι συζητούν πλέον «στρατιωτική δράση» κατά της Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, κορυφαίοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας συζήτησαν σχετικά με τις «επιλογές μιας στρατιωτικής αντίδρασης». Τις «επιλογές» αυτές συζήτησαν αρχικά ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, κι ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής της διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίοι αργότερα συνομίλησαν για αυτές με τον στρατηγό Λι Σουν-τζιν, αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.
«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης οι Ντάνφορντ και Χάρις επαναβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευση τους στη συμμαχία ΗΠΑ – Δημοκρατίας της Κορέας. Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης στρατιωτικές επιλογές αντίδρασης», δήλωσε ο πλοίαρχος Γκρεγκ Χιξ, εκπρόσωπος του Ντάνφορντ.
Είχε προηγηθεί μια πρώτη επίσημη αντίδραση από το Τόκιο. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Aμπε δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα, μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε.
Η εκτόξευση, αργά το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα), η οποία ακολούθησε την πρόσφατη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), δείχνει ότι «η απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι σοβαρή και πραγματική», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας.
«Οσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να προχωρά σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, δεν μπορεί να αποφευχθεί η συνέχιση της στενής επαφής με τη διεθνή κοινότητα — ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία — και η κλιμάκωση της πίεσης» που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ, συμπλήρωσε ο Αμπε.
Στην Ευρώπη έκδηλη υπήρξε η ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο. Το Παρίσι κάλεσε να υιοθετηθούν «επιπρόσθετες και σθεναρές κυρώσεις» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα. «Μόνον η μέγιστη διπλωματική πίεση μπορεί να ξαναφέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολίασε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Καταδικάζουν οι Βρυξέλλες
Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες καταδίκασαν τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου κρίνοντας ότι «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Η εκτόξευση συνιστά «μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίστηκε σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία προέτρεψε σθεναρά την Πιονγκγιάνγκ «να απόσχει από νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις».
«Αναμένουμε από τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί αμέσως, πλήρως και άνευ όρων στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, (και) να αρχίσει έναν ειλικρινή και ουσιώδη διάλογο για την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσει το πρόβλημα κατά τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας και άλλων διεθνών εταίρων (της ΕΕ), κυρίως στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Asean την 6η και 7η Αυγούστου», κατέληξε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η αντίδραση του Πεκίνου
Η Κίνα κάλεσε από την πλευρά της την Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να σταματήσει όλες τις ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έπειτα από την εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) που προχώρησε την Παρασκευή η Πιονγκγιάνγκ. Το Πεκίνο δήλωσε επίσης πως ελπίζει όλες οι πλευρές να ενεργήσουν με σύνεση για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης ανέφερε με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News