Σάλος προκλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, από γραπτή δήλωση που έστειλε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Στη δήλωσή του προς τα μέλη της Επιτροπής ο πρώην υπουργός Υγείας κάνει μεταξύ άλλων λόγο για «στημένη Επιτροπή», «κατασκευασμένους μάρτυρες» και «προαποφασισμένα πορίσματα» από την πλειοψηφία, καταγγέλλοντας «ύστατη πολιτική εξαχρείωση».
«Τους είπα αλήθειες και δεν τους άρεσε. Τα μέλη στημένων Εξεταστικών Επιτροπών με κατασκευασμένους μάρτυρες και προαποφασισμένα πορίσματα έχουν χάσει το δικαίωμά τους να μιλούν. Αναφέρθηκα από την πρώτη στιγμή σε ύστατη πολιτική εξαχρείωση και σήμερα δικαιώθηκα απολύτως», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να παραπέμπουν τα πρακτικά με τις δηλώσεις του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος είχε κατηγορήσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης, με δήλωσή του στις 20 Ιουλίου, ότι έχουν στήσει επιχείρηση σκευωρίας εναντίον του ιδίου και των άλλων πρώην υπουργών Υγείας.
Μετά το χαμό που προκλήθηκε στην Επιτροπή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ενημερώθηκα πως σήμερα η πλειοψηφία της στημένης Εξεταστικής με τα προαποφασισμένα πορίσματα και τους κατασκευασμένους μάρτυρες, χωρίς να αναγνώσει την σύντομη απάντησή μου στην υβριστική επιστολή τους, επιδόθηκε σε αυτό που έχει συνηθίσει: στις ύβρεις και τον λαϊκισμό.
Αν είχαν και στοιχειώδη πολιτική ευπρέπεια θα με καλούσαν να τα πουν μπροστά μου ώστε να μπορώ να τους απαντήσω. Η δειλία τους όμως δεν τους το επέτρεψε.
Μετά λοιπόν τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία από μέλη της πλειοψηφίας διαπιστώνω οτι όσα δήλωσα και έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ μα πάρα πολύ επιεική. Με την σημερινή τους ιταμή συμπεριφορά Βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας απέδειξαν οτι επειδή έχουν χρεωκοπήσει πολιτικά πράγματι έχουν φτάσει σε έσχατο σημείο πολιτικού ευτελισμού και ηθικής εξαχρείωσης.
Τους ενημερώνω πως θα αντιπολιτευτώ το εθνικολαϊκίστικό τους παραμάγαζο με όλες μου τις δυνάμεις.
Όσο για την παραπομπή των πρακτικών και των δηλώσεών μου στην Επιτροπή Δεοντολογίας θερμές ευχαριστίες γιατί με αυτή τους την απόφαση μου δίνουν το βήμα που μου στέρησαν σήμερα».
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία μεταδόθηκε μέσω του ιστοτόπου του Ελληνικού Κοινοβούλιου, εξετάστηκε ως μάρτυρας ο επίσης πρώην υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης. Η εξέταση του μάρτυρα έγινε σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και των κυβερνητικών βουλευτών.
«Το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ιδιωτικό νοσοκομείο. Το Δημόσιο βγήκε ωφελημένο από την πώληση. Προτεραιότητά μου ήταν να μην κλείσει το νοσοκομείο και να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι» δήλωσε αντιπρόεδρος της ΝΔ, που εξετάστηκε για τα τεκταινόμενα στο νοσοκομείο.
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πολλές φορές στην κατάθεσή του ότι «ο κοινωφελής χαρακτήρας του Ντυνάν είχε χαθεί από τα χρέη του» και παρέπεμψε μάλιστα σε αντίστοιχη παρέμβαση του σημερινού υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη για τη σωτηρία του Μαρινόπουλου και την πώλησή του στον Σκλαβενίτη ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
Ο πρώην υπουργός Υγείας ξεκίνησε την κατάθεσή του με ασπασμό στο Ευαγγέλιο που ορκίστηκε και κάνοντας τον σταυρό του. Αρχικά, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, θέλοντας να περιφρουρήσει τη διαδικασία, του ζήτησε, επειδή με δηλώσεις του «όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πολιτικά ως δημόσιος κατήγορος επιτεθεί στους βουλευτές της πλειοψηφίας, να αποφύγει να κάνει το ίδιο κατά την απάντηση των ερωτήσεων».
Οι διευκρινίσεις αυτές του κ. Μπαλωμενάκη προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, που τις χαρακτήρισε «πατρικές νουθεσίες», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στον μάρτυρα το πώς θα απαντά», με τον κ. Μπαλωμενάκη να του απαντά «να μην κάνει τον συνήγορο του μάρτυρα, γιατί δεν το έχει ανάγκη…».
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον πρόεδρο της Εξεταστικής να είναι αντικειμενικός, σημειώνοντας ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σε προηγούμενες εξετάσεις διαστρέβλωσε κατάθεση μάρτυρα μεταφέροντάς τη σε άλλον και ο πρόεδρος δεν το διόρθωσε.
Ο πρώην υπουργός ξεκίνησε την κατάθεσή του με δεκάλεπτη τοποθέτηση και κατάθεση εγγράφων που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, από πού απορρέει ο ιδιωτικός χαρακτήρας του νοσοκομείου και υποστήριξε γιατί επέμεινε στην απομάκρυνση του Ανδρέα Μαρτίνη από τη διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν. Επιπλέον, εξήγησε γιατί κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τη διοίκηση, καθώς θα ήταν υπεύθυνος με την προσωπική περιουσία του έναντι των οφειλετών του νοσοκομείου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολλές φορές την παρέμβασή του ως υπουργός Υγείας για το νοσοκομείο ως «καλή υπηρεσία», ώστε να σωθεί το νοσοκομείο και μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, όπως ήταν και «η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην υπόθεση Μαρινόπουλος- Σκλαβενίτη».
Υποστήριξε, επίσης, αρκετές φορές στην κατάθεσή του το εξής: «Δεν είχα τυπικά την αρμοδιότητα ως υπουργός Υγείας να παρέμβω στη διένεξη μεταξύ δύο ιδιωτών (Ντυνάν – Πειραιώς), αλλά το έκανα ως πολιτική παρέμβαση για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο και να κλείσει το νοσοκομείο».
Ερωτηθείς για το «αν ζήτησε» ως υπουργός Υγείας την παραίτηση του ΔΣ και του Ανδρέα Μαρτίνη, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Συμφωνούμε όλοι στην αίθουσα ότι έπρεπε να φύγει ο Μαρτίνης; Κι έτυχε ο κλήρος σε μένα που ήμουν υπουργός να τον αναγκάσω να φύγει». Επιπλέον, έκανε αναφορά σε δηλώσεις τότε του κ. Ξανθού που ήταν επικεφαλής του τομέα Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για την «κλίκα Μαρτίνη» και σε σειρά ερωτήσεών του, με τις οποίες ζητούσε από τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την αποπομπή του.
Οταν ρωτήθηκε εάν είχε «την τυπική ιδιότητα» να ζητήσει την παραίτηση Μαρτίνη και αν ήταν «απαίτηση της τραπέζης Πειραιώς» απάντησε: «Αδραξα την ευκαιρία να ζητήσω την αποπομπή Μαρτίνη μετά από απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς, που ζήτησε την παραίτηση όλου του ΔΣ και του προέδρου, καθώς είχαν περιέλθει όλα τα δάνεια στη συγκεκριμένη τράπεζα», ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, να μην κλείσει ούτε μια μέρα και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Αρκετές φορές στην κατάθεσή του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το Ντυνάν ήταν ιδιωτικό νοσοκομείο και προς επίρρωση των λεγομένων του κατέθεσε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη «που είχε χαρακτηρίσει ιδιωτικό το Ερρίκος Ντυνάν». «Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει το Ντυνάν ως ιδιωτικό ίδρυμα. Και ο εισαγγελέας που προφυλάκισε τον Μαρτίνη τον προφυλάκισε ως πιθανό ένοχο για απιστία ως προς ένα ιδιωτικό ίδρυμα. Η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ως ιδιωτικό το Ντυνάν» σημείωσε, ενώ συχνά επαναλάμβανε ότι «το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα λογιστικό χάος».
Ερωτηθείς από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα εάν «ήταν επιθυμία της τράπεζας να αλλάξει η διοίκηση», ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «είναι πρακτική των τραπεζών», ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος δεν είχε αρμοδιότητα, γι΄ αυτό απλώς προσέφερε τις καλές υπηρεσίες του. «Το νοσοκομείο ήταν ιδιωτικό. Πράγματι ο υπουργός Υγείας δεν είχε καμία αρμοδιότητα. Ο κ. Μαρτίνης θα μπορούσε να μην παραιτηθεί. Παραιτήθηκε όμως. Γιατί; Γιατί γνώριζε ότι θα έπαυα να ασχολούμαι και οι εργαζόμενοι θα έβγαιναν στο δρόμο» δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας.
«Ηταν απόφαση της κυβέρνησης ή δική σας; Ηταν σε γνώση της κυβέρνησης και του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά;» ρωτήθηκε από τον κ. Λάππα, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά ότι είχε ενημερώσει τον τότε Πρωθυπουργό. «Η τότε κυβέρνηση ενδιαφερόταν να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους και η κυβέρνηση παρενέβη για λόγους εθνικού συμφέροντος για να μη ξηλωθεί το σήμα του Ερυθρού Σταυρού. Τυπικά δεν είχα το δικαίωμα, πήρα την πρωτοβουλία για να σώσω το νοσοκομείο και πιστεύω ότι ο καθένας θα έκανε το ίδιο» υποστήριξε ο μάρτυρας.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του νοσοκομείου και της τράπεζας, ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «ήταν ένας οδικός χάρτης μεταξύ της τράπεζας και του νοσοκομείου γιατί, εάν έβγαινε σε πλειστηριασμό αφότου έκλεινε, θα έχανε την αξία του. Το μνημόνιο έκανε μια καλή συμφωνία ώστε να βρεθεί η οριστική λύση».
Για τον πλειστηριασμό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ήταν «διαγωνιστική διαδικασία» ενώ για την ασυλία που υπέγραψε ως υπουργός στα μέλη του ΔΣ δήλωσε ότι έγινε «μετά από απόφαση της Βουλής, γιατί χωρίς αυτόν το νοσοκομείο θα είχε κλείσει».
Μάλιστα ανέφερε ότι αυτό που έγινε τότε στο Ντυνάν είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που ψήφισε, προ ημερών, η Βουλή για τον ΟΑΣΘ. «Του ίδιου τύπου ασυλία που δώσατε εσείς στον ΟΑΣΘ δώσαμε και εμείς στο Ντυνάν» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς «εάν γνώριζε για τις μετατάξεις από το Ντυνάν στο υπουργείο Υγείας», ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «δεν γνώριζε τίποτα», ενώ για την τροπολογία Βορίδη υποστήριξε ότι «εάν δεν γινόταν, το Ντυνάν σε τέσσερις ημέρες θα έκλεινε και οι εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους». «Λόγω του πλειστηριασμού που έγινε, πήρε το ελληνικό Δημόσιο 60 εκατ. ευρώ από χρέη και φόρους και οι εργαζόμενοι τους μισθούς τους», σημείωσε. Οπως είπε, «χάρη έκανε η τράπεζα Πειραιώς και πήρε το Ντυνάν», ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν πέσει θύμα συνωμοσιολογίας.
Μιλώντας για το τίμημα που πουλήθηκε το Ντυνάν, ο πρώην υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι «το νοσοκομείο ήταν ένα κουφάρι και σήμερα που η τράπεζα θέλει να το πουλήσει προσέλαβε διεθνή οίκο και προσπαθεί να το πουλήσει 60 εκατ. και δεν βρίσκει αγοραστή, ενώ όταν το αγόρασε η τράπεζα το αγόρασε 115 εκατ. και έχει βάλει συν 40 εκατ. αυτά τα χρόνια».
Ερωτηθείς, τέλος, από τα μέλη της επιτροπής «αν υπήρχε άλλος δρόμος από τον πλειστηριασμό», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο άλλος δρόμος θα ήταν η κρατικοποίηση, κάτι που θα σήμαινε ότι τα Δημόσιο θα αναλάμβανε όλα τα χρέη του, «τη στιγμή που κόβονταν μισθοί και συντάξεις», ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους προέτρεψε να κάνουν έναν νόμο τώρα, «εάν επιθυμούν την κρατικοποίηση του Ντυνάν και να το αγοράσει το ελληνικό Δημόσιο 60 εκατ». «Χάρη σε μένα θα το αγοράσετε μόνο 60 εκατ. και χωρίς χρέη» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News