Είναι σίγουρα μεγάλο γεγονός. Για τους φαν του ΙΚΕΑ ακόμα μεγαλύτερο. Η προσμονή του ετήσιου καταλόγου έχει κάτι από την ευχάριστη αγωνία των Χριστουγέννων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Από τις 31 Ιουλίου ταχυδρομείται στα γραμματοκιβώτια των σπιτιών ανά τον κόσμο. Με στόχο τα 203 εκατομμύρια αντίτυπα φέτος, ο κατάλογος, όπως γράφει η Anne Quito στο Quartz, έφτασε να συγκαταλέγεται δίπλα στη Βίβλο, το Κοράνι και τον Ηarry Potter…
O κατάλογος αποτελεί, εδώ και 67 χρόνια, πηγή έμπνευσης για όλους τους με σχεδιαστικές ανησυχίες ανθρώπους, χωρίς ταυτόχρονα να παραμελεί το αρχικό όραμα της εταιρείας για «βελτίωση της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων».
Είναι 324 σελίδες και απορροφούν το 70% του ετήσιου μπάτζετ μάρκετινγκ, πρέπει επομένως να προσαρμόζεται στις διαφορετικές κουλτούρες, νοοτροπίες και θρησκείες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία προσλαμβάνει εθνολόγους, υπεύθυνους έρευνας των εκάστοτε τοπικών συνηθειών, κοινωνικών ταμπού και τάσεων.
O φετινός κατάλογος αποτελεί χωρίς ίχνος υπερβολής έναν ηράκλειο άθλο… Δεκαοκτώ μήνες εργασίας, εκατοντάδες φωτογράφοι, καλλιτεχνικοί διευθυντές, κειμενογράφοι, διορθωτές και πολλοί άλλοι δούλευαν μέρα-νύχτα για τα 14.000 προς έκθεση προϊόντα με τα αντίστοιχα 24.000 κείμενα και τις 72 διαφορετικές αναλόγως τη χώρα ειδικές εκδόσεις.
Για παράδειγμα, γνωρίζοντας ότι οι κουζίνες στην Κίνα είναι πολύ μικρότερες εν σχέσει με αυτές των ευρωπαϊκών χωρών, οι εκάστοτε φωτογραφίες ανταποκρίνονται στις εκάστοτε τοπικές προσδοκίες…
Άλλο παράδειγμα η 67 σελίδων ειδική έκδοση του περασμένου Φεβρουαρίου με αποκλειστικό target group τους λεγόμενους υπερ-ορθόδοξους Εβραίους. Υπήρχαν μόνο άνδρες και τάβλες για το εβραϊκό ψωμί Challah, ειδικά κηροπήγια για τις θρησκευτικές τελετές και βιβλιοθήκες γεμάτες από αντίτυπα της Βίβλου και του Ταλμούδ.
#IKEA under fire for male-only catalog aimed at #Haredi community in #Israelhttps://t.co/BkIMkjAOTF@MicheleChabin1@RNS @orthofem pic.twitter.com/KEKgyqYJ3r
— Religion and State (@religion_state) February 17, 2017
Σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν ξεχνά το σάλο που είχε δημιουργηθεί το 2012 με αφορμή την απουσία γυναικών και κοριτσιών από τον κατάλογο για τις αραβικές χώρες, με σκοπό να μην ενοχληθούν οι άρρενες πελάτες στη Σαουδική Αραβία.
#Women disappeared from #KSA ad booklets!! #Saudipic.twitter.com/89Oy3RHX
— Nazeeha Saeed (@nazihasaeed) October 6, 2012
Ο κατάλογος του ΙΚΕΑ για το 2018 θα βρίσκεται στα καταστήματα στις 2 Αυγούστου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News