1097
Ουόλις Σίμπσον και Εδουάρδος: Ο ιστορικός τους ρόλος γίνεται εκ νέου αντικείμενο συζήτησης | Britannica

Είχε επαφές με τους Ναζί ο θείος της Ελισάβετ Β’;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 07:00
Ουόλις Σίμπσον και Εδουάρδος: Ο ιστορικός τους ρόλος γίνεται εκ νέου αντικείμενο συζήτησης
|Britannica

Είχε επαφές με τους Ναζί ο θείος της Ελισάβετ Β’;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 07:00

Ο Εδουάρδος Η΄ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1894 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του δούκα της Υόρκης, και μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου Ε΄, και της δούκισας της Υόρκης Μαρίας του Τεκ. Ανήλθε στον θρόνο στις 20 Ιανουαρίου του 1936 μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Ο Εδουάρδος ήταν αρκετά δημοφιλής στον λαό της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι που στις 16 Νοεμβρίου του 1936 ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό Στάνλεϊ Μπόλντουιν την πρόθεσή του να παντρευτεί την Αμερικανίδα Βάιολετ Ουόλις Ουόρφιλντ Σίμπσον, δύο φορές διαζευγμένη. Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Σίμπσον δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία. Ο Μπόλντουιν απείλησε ότι η κυβέρνηση θα παραιτούνταν αν ο βασιλιάς επέμενε.

Ο Δούκας διατηρούσε καλή σχέση με τον Χίτλερ
Ο Εδουάρδος διατηρούσε καλή σχέση με τον Χίτλερ

Στις 11 Δεκεμβρίου ο Εδουάρδος Η΄, προκειμένου να αποφύγει μια επικείμενη παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την δική του παραίτησή από τον θρόνο και εξήγησε τους λόγους που τον ανάγκασαν σε αυτήν. Τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Γεώργιος ΣΤ΄, πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ. Στον ίδιο δόθηκε ο τίτλος του δούκα του Ουίνδσορ. Μετά την παραίτησή του έφυγε από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και παντρεύτηκε τη Σίμπσον. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατέφυγε στη Λισσαβόνα, ενώ λίγο αργότερα διορίστηκε κυβερνήτης στις (βρετανικές) Μπαχάμες.

Οι υποψίες

Μπορεί ο Εδουάρδος να είχε εγκαταλείψει τον θρόνο και την Βρετανία αλλά όπως αποκαλύφθηκε αρκετά χρόνια μετά οι κινήσεις του παρακολουθούνταν στενά από βρετανούς αλλά και αμερικανούς πράκτορες. Οι πράκτορες που τον παρακολουθούσαν ανέφεραν ότι ο Εδουάρδος είχε στην Λισαβόνα επαφές με τοπικές και ισπανικές φασιστικές ομάδες και πολύ γρήγορα ανέπτυξε επαφές και με τους Ναζί. Από τις συναντήσεις που είχε αλλά και από την αλληλογραφία του, το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε στην κατοχή των πρακτόρων, φαινόταν ότι ο Εδουάρδος διαφωνούσε κάθετα με την επιλογή της Βρετανίας να πολεμήσει την Γερμανία. Θεωρούσε ότι η πολεμική μηχανή του Χίτλερ ήταν ανίκητη και ότι η Βρετανία έπρεπε να συνθηκολογήσει αμέσως γιατί διαφορετικά θα υποχρεωνόταν να το κάνει έτσι και αλλιώς μετρώντας όμως πολύ μεγάλες απώλειες.

Ο Δούκας και η αμερικανίδα σύζυγός του (φωτο: Britannica)
Ο δούκας και η αμερικανίδα σύζυγός του (φωτο: Britannica)

Τα ντοκουμέντα αυτά που είχαν στην κατοχή τους και οι ΗΠΑ έδειχναν ότι ο Εδουάρδος θεωρούσε ότι η Βρετανία έπρεπε να συνθηκολογήσει και να δημιουργήσει μια συμμαχία με άλλες χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) η οποία να διευκολύνει την Γερμανία στην επίθεση κατά της Ρωσίας. Ο ίδιος θεωρούσε ότι ήταν λαοφιλής και ότι μετά την συνθηκολόγηση θα άνοιγε ο δρόμος για την επιστροφή του στον θρόνο.

Ο Εδουάρδος μάλιστα, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο του 1940, έδωσε συνέντευξη σε αμερικανικό περιοδικό διατυπώνοντας τις ενστάσεις του για την στάση της βρετανικής κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να ζητήσει την παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ για να εμποδιστεί η δημοσίευση των απόψεων του. Παράλληλα ο Τσόρτσιλ προσπαθούσε να συντηρήσει διαύλους επικοινωνίας με τον Εδουάρδο και τον καλούσε να επιστρέψει στην Βρετανία σε κάποιο δημόσιο αξίωμα αλλά ο ίδιος έθετε απαιτήσεις που δεν ήταν δυνατόν να γίνουν δεκτές.

Πιστεύεται ότι μέρος του προβλήματος ήταν η Σίμπσον η οποία, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ονειρευόταν να γίνει βασίλισσα και πίεζε τον Εδουάρδο να βρει τρόπο να επιστρέψει στον θρόνο. Κάποια στιγμή έπεσε στο τραπέζι η ιδέα ο Εδουάρδος να γίνει πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον, θέση που ο δούκας δύσκολα θα αρνούνταν.

Ομως ο Τσόρτσιλ δεν μπορούσε να τοποθετήσει σε τόσο κρίσιμο πόστο εν μέσω του πολέμου τον Εδουάρδο γνωρίζοντας τις φιλογερμανικές του θέσεις. Ταυτόχρονα φοβόταν ότι αργά ή γρήγορα ο Εδουάρδος θα έπεφτε θύμα απαγωγής από την ηγεσία των Ναζί. Ετσι αποφάσισε να τον ορίσει κυβερνήτη στις Μπαχάμες, που ήταν βρετανική κτήση.

Ο Δούκας και η μητέρα του Βασίλισσα Μαίρη σε φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην ιταλική Vogue το 1946
Ο δούκας και η μητέρα του βασίλισσα Μαίρη σε φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην ιταλική Vogue το 1946

Παράλληλα ο Τσόρτσιλ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά να μείνουν μυστικά γιατί θεωρούσε ότι η δημοσιοποίηση τους θα προκαλούσε όχι απλά τριγμούς αλλά ίσως και την κατάρρευση του βασιλικού οίκου των Ουίνδσορ, κάτι που θεωρούσε ολέθριο. Για αυτό ζητούσε συνεχώς από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ να κρατήσουν απόρρητα τα ντοκουμέντα που είχαν στην κατοχή τους. Τελικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από πολλές πιέσεις που δέχτηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποχαρακτήρισε κάποια στοιχεία το 1957.

Τα αρχεία

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail, τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας μόλις αποχαρακτήρισαν μια σειρά από ντοκουμέντα που συμπληρώνουν το παζλ. Σε αυτά τα ντοκουμέντα αναφέρεται ότι ο Εδουάρδος ήταν έντονα δυσαρεστημένος από την παραίτηση του αφού θεωρούσε ότι εξωθήθηκε σε αυτή. Δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έπρεπε να αφήσει τον θρόνο για να παντρευτεί την αγαπημένη του και έτσι αναζητούσε τρόπο να επιστρέψει στην θέση του. Σύμφωνα με τα νέα αρχεία ο Εδουάρδος ήταν πεπεισμένος ότι ο ανηλεής βομβαρδισμός της Αγγλίας θα την οδηγούσε γρήγορα σε συνθηκολόγηση ενώ ο Χίτλερ και ο υπουργός Εξωτερικών του Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ είχαν πειστεί ότι (ο Εδουάρδος) ήταν πρόθυμος να τοποθετηθεί από αυτούς στον θρόνο.

Ο Δούκας ποζάρει για το Hello
Ο δούκας ποζάρει για το Hello

Οι γερμανοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι «ο Εδουάρδος ήταν ο μόνος Βρετανός που θα μπορούσε ο Χίτλερ να διαπραγματευτεί μαζί του μια συνθηκολόγηση της Βρετανίας και να διοικήσει την χώρα στην συνέχεια» όπως αναφέρουν τα αρχεία. Οι Ναζί ισχυρίζονταν ότι ο Εδουάρδος θεωρούσε τον αδερφό του, που είχε ανέβει στον θρόνο, «εντελώς ηλίθιο», την βασίλισσα «μηχανορράφο» και τον Τσόρτσιλ «πολεμοκάπηλο». Μάλιστα τα αρχεία αναφέρουν ότι οι Ναζί προσπάθησαν να αποτρέψουν τον Εδουάρδο να δεχτεί την θέση στις Μπαχάμες λέγοντας του ότι θέλει να τον στείλει εκεί ο Τσόρτσιλ γιατί θέλει να τον δολοφονήσει και στις Μπαχάμες θα είναι εύκολο το έργο των πρακτόρων που θα αναλάβουν να εκτελέσουν την εντολή.

Τα νέα αρχεία επιβεβαιώνουν και τις πολυετείς προσπάθειες του Τσόρτσιλ να παραμείνουν η δράση και οι φιλοδοξίες του Εδουάρδου στο σκοτάδι. Ο Τσόρτσιλ αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του το 1953 στον αμερικανό πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: «Αν όλα αυτά περιληφθούν σε κάποιο έγγραφο που θα δοθεί στην δημοσιότητα θα δοθεί η εντύπωση ότι ο δούκας ήταν σε στενή επαφή με τους γερμανούς πράκτορες και άκουγε προτάσεις που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει προδοτικές». Ο Εδουάρδος που δεν απέκτησε απογόνους ήταν μανιώδης καπνιστής και τελικά προσβλήθηκε από καρκίνο του πνεύμονα και πέθανε το 1972 στο Παρίσι.

Ενα ντοκιμαντέρ για τις σχέσεις του Εδουάρδου με τους Ναζί

Ενα ντοκιμαντέρ όπου αντικρούεται ότι ο δούκας συνεργαζόταν με τους Ναζί

https://www.youtube.com/watch?v=s9wSkm08OMw

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...