To ΒΒC για τα κολοβακτηρίδια στα παγάκια / Οι Financial Times για την αυτοκρατορία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ / To Quartz για τον γενετικό διχασμό της ανθρωπότητας / Το Νew York Magazine για τις αμερικανικές εκλογές του 2020 /
  • BBC

    Κολοβακτηρίδια στον πάγο των Starbucks - και άλλων αλυσίδων

    Σίγουρα προκαλεί ανησυχία, ακόμα και απέχθεια, αλλά αποτελεί γεγονός πως πρόσφατα στη Βρετανία αποκαλύφτηκε ότι ο πάγος σε πολλά από τα κρύα ροφήματα τριών εκ των μεγαλύτερων παγκόσμιων αλυσίδων στην βιομηχανία του καφέ εμπεριείχε κολοβάκιλους. Το επιβεβαιώνει σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το BBC σε καμιά δεκαριά καταστήματα των Starbucks, των Costa και των Caffè Nero. Ιχνη κολοβακτηριδίων εντοπίστηκαν, την ώρα των εργαστηριακών αναλύσεων, στο 30% των δειγμάτων που ελήφθησαν μυστικά από καταστήματα των Starbucks και των Caffè Nero ενώ στην περίπτωση των Costa τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο απογοητευτικά με το ποσοστό των «μολυσμένων» ροφημάτων να αγγίζει το 70%. «Επίπεδα ανησυχητικά», σχολίασε ένας ειδικός, επισημαίνοντας πως «κολοβακτηρίδια δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε κανένα επίπεδο, πόσο μάλλον τα επίπεδα που εντοπίστηκαν».

    Oσον αφορά την αντίδραση των παγκόσμιων κολοσσών του καφέ, στην καλύτερη περίπτωση ήταν η αναμενόμενη. Εκπρόσωπος των Starbucks τόνισε πως η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί ζήτημα που λαμβάνεται υπόψη «με απόλυτη σοβαρότητα» ενώ τα Caffè Nero δήλωσαν πως θα λάβουν τα «κατάλληλα μέτρα». Μιλώντας στον Guardian η Μαργκαρίτα Γκόμεζ Εσκαλάντα, μικροβιολόγος και καθηγήτρια στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λιντς, υποστήριξε πως οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα «το ζήτημα του πάγου», αναφέροντας πως ενώ τα επίπεδα των μικροβίων στο νερό ελέγχονται προσεχτικά, ο πάγος, συνήθως, παραμελείται. «Κανένας δεν ασχολείται με τον πάγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Προσοχή στον πάγο! Φωτογραφία: Ben Pruchnie/Getty Images
  • Financial Times

    Ο Χάρι Πότερ και η Αυτοκρατορία των 25 δισεκατομμυρίων

    Αφηρημένα θα μπορούσε να αποτελεί τον τίτλο ενός από τα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, αλλά είναι γεγονός ότι η αγγλίδα συγγραφέας, μέσα σε μία εικοσαετία, κατάφερε να χτίσει χάρη στον μαγικό Χάρι Πότερ μια αυτοκρατορία – βιβλίων και κινηματογραφικών ταινιών αλλά και θεματικών πάρκων, θεατρικών παραγωγών και παιχνιδιών – αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο «Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία της Βρετανίας στις 26 Ιουνίου του 1997 με την πρώτη έκδοση να περιορίζεται σε μόλις 500 αντίτυπα. Μια δεκαετία αργότερα, όταν εκδόθηκε το τελευταίο βιβλίο της σειράς, υπολογίστηκε ότι περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι περίμεναν έξω από δεκάδες βιβλιοπωλεία της Βρετανίας ώστε να καταφέρουν να το πάρουν στα χέρια τους το ταχύτερο δυνατό. Για τον Bloomsbury, τον εκδοτικό οίκο του Πότερ που αγόρασε τα δικαιώματα του πρώτου βιβλίου για μόλις 2.500 στερλίνες, αποτέλεσε μια συμφωνία – σταθμό, ένα ανεπανάληπτο, κυριολεκτικά, γεγονός που άλλαξε άρδην την πορεία του. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έκδοση του τελευταίου βιβλίου, σημαντικό μέρος των εσόδων του εξακολουθούν να προέρχονται από τις πωλήσεις των βιβλίων του Πότερ τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 79 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα. Λίγα είναι τα βιβλία σημειώνουν ανάλογη επιτυχία και ακόμη λιγότερα είναι, σίγουρα, τα παιδικά βιβλία. Που οφείλεται οπότε η ακατανίκητη σαγήνη που ασκεί ο Χάρι Πότερ στο παγκόσμιο αναγνωστικό, και όχι μόνο, κοινό;

    Ένας τρόπος για να γίνει κατανοητή η επιτυχία του μικρού μάγου από τη Βρετανία είναι μέσω του επίσης θρυλικού Star Wars, υποστηρίζει στους Financial Times ο Ντέρεκ Τόμσον, συγγραφέας του βιβλίου «Hit Makers: How Things Become Popular» (Δημιουργοί επιτυχιών: Πώς γίνεται κάτι δημοφιλές). Οπως ακριβώς ο «Πόλεμος των Άστρων», έτσι και ο Χάρι Πότερ είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα όσον αφορά τη δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου με τους δικούς του νόμους όπου καλούνται να εισέλθουν και να ζήσουν όλοι όσοι το επιθυμούν. Αλλά οι περιπέτειες του Πότερ αποτελούν και την οδύσσεια, τρόπον τινά, ενός μικρού ήρωα. «Ενα ορφανό βρίσκει φίλους που του μαθαίνουν πράγματα, αναπτύσσει συγκεκριμένες δυνάμεις και έπειτα από πολλά επεισόδια, νικάει τελικά τον σκοτεινό και θανάσιμο εχθρό του ο οποίος τυχαίνει να εμπλέκεται στο θάνατο των γονιών του». Σύμφωνα με τον Τόμσον, ο συνδυασμός είναι ιδανικός.

    Φωτογραφία: Ντυμένοι Χάρι Πότερ ακόμα και στον υπόγειο. Πηγή: REUTERS/Neil Hall
  • Quartz

    Τα τέλεια μωρά του μέλλοντος. Δίχως σεξ.

    Σε μερικά χρόνια οι Αμερικανοί θα σταματήσουν να κάνουν σεξ με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν απογόνους. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο Χανκ Γκρίλι, καθηγητής Γενετικής στο Στάνφορντ και εάν, σήμερα, ο ισχυρισμός αυτός ακούγεται τρελός, σε μία εικοσαετία θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικότητα. «Δεν χρειάζεται πολύς καιρός για να καταλήξουν οι πιο απίθανες ιδέες ν’ αποτελούν κανονικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Quartz, αφιερώνοντας ένα εκτενές άρθρο στις απόψεις του αμερικανού επιστήμονα. Σύμφωνα με τον Γκρίλι στο μέλλον τα ζευγάρια θα παράγουν ωάρια και σπερματοζωάρια από βλαστοκύτταρα του δέρματός τους. Οι γονείς του μέλλοντος θα μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν μεταξύ ενός συγκεκριμένου αριθμού εμβρύων. Θα μπορούν επίσης να επιλέξουν με κριτήρια καθαρά αισθητικά όπως το χρώμα των μαλλιών και των ματιών. Αλλά θα μπορούν να εκτιμήσουν ακόμα και την ευφυΐα του τέκνου τους. Μιλώντας στο Φεστιβάλ Ιδεών του Ασπεν στο Κολοράντο, ο Γκρίλι υποστήριξε πως οι μελλοντικοί γονείς θα διαπληκτίζονται όσον αφορά την επιλογή του εκλεκτού εμβρύου («εκείνη θέλει το νούμερο 15, εκείνος το νούμερο 64»), καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν εάν το αγέννητο παιδί τους θα έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από διαβήτη ή από σχιζοφρένεια, εάν θα έχει έφεση στη μουσική, εάν θα εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου.

    Η ιδέα δεν αφορά τη δημιουργία τέλειων απογόνων, επισήμανε ο επικεφαλής του Κέντρου Δικαίου και Βιοεπιστημών του Στάνφορντ, αλλά την επιλογή εμβρύων, μια διαδικασία που αρχικά θ’ αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της στειρότητας, αλλά, σύντομα, η χρήση  της θα γενικευτεί καθώς θα παρέχεται δωρεάν. «Ζω στη Σίλικον Βάλεϊ και ειδικά εδώ, οι άνθρωποι θα ζητήσουν το τέλειο έμβρυο», προσδιόρισε. Όσον αφορά τους όποιους προβληματισμούς ηθικής φύσεως, ο Γκρίλι θεωρεί πως δεν θα αποτελέσουν ζήτημα για λόγους οικονομικούς. Όσο πιο υγιή θα είναι τα παιδιά του μέλλοντος τόσο λιγότερες θα είναι οι κρατικές δαπάνες για την υγεία. Προβλέπει επίσης πως η διαδικασία θα υιοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά σε συνάρτηση με τις όποιες ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Οι Αμερικανοί θα κινηθούν με βήμα ταχύ ενώ οι Γερμανοί θα είναι πιο διστακτικοί λόγω του ναζιστικού (θυμάστε τον Χίτλερ και την ευγονική του;) παρελθόντος τους. Αλλά στην περίπτωση που το όραμα του Γκρίλι γίνει πραγματικότητα – επισημαίνει το Quartz – πλούσια κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα θα αναπτύξουν τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορα από τη Σομαλία και αναπόφευκτα, έτσι, θα επέλθει ένας γενετικός διχασμός ανά την υφήλιο με τους υγιείς από τη μία πλευρά και τους φορείς των όποιων ατελειών από την άλλη. «Κατά την άποψή του αυτή η ανησυχητική προφητεία φαίνεται σχεδόν φυσιολογική. Και είναι αυτή η πιο τρομακτική προοπτική», καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.

    Τα παιδιά του μέλλοντος θα είναι σίγουρα πιο υγιή και ενδεχομένως πιο ψηλά, ακόμα και πιο έξυπνα. Εικονογράφηση: Fanqiao Wang/Quartz
  • New York Magazine

    35.000 δολάρια για ένα δείπνο με τον Ντόναλντ Τραμπ

    Πάρα τις σφοδρές κριτικές για την έως τώρα πορεία του στην προεδρία των ΗΠΑ και αδιαφορώντας για όλα όσα λέγονται, ακόμα και για το ενδεχόμενο αποπομπής του, όλα δείχνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται ήδη τις εκλογές του 2020 και, φυσικά, την επανεκλογή του. Και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε ήδη την εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων. Με το πλέον επίσημο τρόπο, την προηγούμενη Τετάρτη, στους χώρους ενός δικού του ξενοδοχείου στην Ουάσινγκτον. Για να δειπνήσει μαζί με τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ο κάθε καλεσμένος κατέβαλε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 35.000 δολαρίων με αποτέλεσμα στο τέλος της βραδιάς να έχουν συγκεντρωθεί 10 εκατομμύρια δολάρια, μέρος των οποίων θα καταλήξει στα ταμεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Σ’ έναν απολογισμό της μάζωξης προέβη η Ολίβια Νούτσι του New York Magazine, παρότι δεν προβλεπόταν η συμμετοχή των δημοσιογράφων στην εκδήλωση. Το ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αντιπαθεί ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του Τύπου είναι γνωστό τοις πάσι, εξαιτίας των «ψευδών» ειδήσεων – σύμφωνα πάντα με τον ίδιο – που δημοσιεύουν για τα πεπραγμένα του. Για ακόμη μια φορά, ωστόσο, εκείνοι δεν πτοήθηκαν και κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στο ξενοδοχείο, παρόλο που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και μια ομάδα διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα – «Η μητέρα σου θα πρέπει να ντρέπεται» – κατά του Τραμπ και θεώρησαν πως οι δημοσιογράφοι συγκαταλέγονταν μεταξύ των καλεσμένων της εκδήλωσης και των χρηματοδοτών του αμερικανού προέδρου. Τελικά από κοντά οι δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να ακούσουν όλα όσα είπε ο Τραμπ και περιορίστηκαν σε μια γρήγορη αναφορά της Κατρίνα Πίρσον, πρώην εκπροσώπου Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του ανεκδιήγητου Ντόναλντ, o οποίος εκφώνησε έναν «μπαγιάτικο» ευχαριστήριο λόγο για την εκλογή του. Τίποτα το καινούργιο, οπότε, ούτε καν για τους ζάπλουτους υποστηρικτές του.

    Μέσα στο Trump International Hotel είχε δείπνο, έξω το μενού έγραφε «διαμαρτυρίες». Φωτογραφία: REUTERS/Carlos Barria



text
  • Μόνο συμπάθεια για αυτούς που λένε ότι ο Πολάκης χάνει το δίκιο του


    16 Ιουλίου 2024, 22:30