Ο άνεμος της αγραβατοσύνης φύσηξε και στο πιο αυστηρό (στους τύπους) πολιτικό περιβάλλον: στο βρετανικό κοινοβούλιο!
Εκεί βέβαια δεν έγινε με το «αριστερό» ύφος του έλληνα πρωθυπουργού, που από τη στιγμή που εξελέγη δεν καταδέχεται να φορέσει γραβάτα στη Βουλή και πουθενά αλλού, όσο βρίσκεται η χώρα υπό καθεστώς μνημονίων -και αυτή είναι ίσως η μόνη προεκλογική δέσμευση που μπορεί να φέρει εις πέρας.
Ούτε έγινε με τον στόμφο του Ζαν Λυκ Μελανσόν και των βουλευτών της «Ανυπότακτης Γαλλίας» που ήλπισαν να εμφανιστούν ως οι νέοι Αβράκωτοι της πολιτικής σκηνής στη Γαλλία.
Οχι, οι Βρετανοί δεν γοητεύονται από τις «μεγάλες» κινήσεις και τους συμβολισμούς. Στη Βουλή της Βρετανίας τέτοιες αλλαγές θέλουν συζήτηση. Δημοκρατικά πράγματα.
Ολα άρχισαν όταν ένας βουλευτής -των Φιλελεύθερων Δημοκρατών- τόλμησε να εμφανιστεί και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης χωρίς γραβάτα. Την επόμενη ημέρα έθεσε το ζήτημα ο Συντηρητικός Πίτερ Μπόουν. «Δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο να μιλά για την αισθητική της ενδυμασίας, αλλά έχουν αλλάξει οι κανονισμοί και δεν το ξέραμε;», ρώτησε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βουλής δεν μπορεί να πάρει κάποιος τον λόγο αν δεν είναι ντυμένος αρμοδίως.
Οι κανονισμοί συμπεριφοράς στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι συνολικά 39! Θεωρητικά, ακόμη μέχρι και σήμερα οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι, μέσα στη Βουλή, να αναφέρονται ο ένας στον άλλον ως «σεβασμιότατε φίλε».
Για το ντύσιμο αναφέρεται το εξής: «Οπως και με τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε, έτσι και ο τρόπος που ντύνεστε θα πρέπει να επιδεικνύει τον σεβασμό σας για τη Βουλή. Δεν υπάρχει ακριβής κώδικας ενδυμασίας. Αλλά η παράδοση θέλει να φορούν οι άνδρες κοστούμι και γραβάτα – αντίστοιχος βαθμός επισημότητας πρέπει να παρατηρείται και για τις γυναίκες».
Την Πέμπτη λοιπόν, μέσα σε λίγα λεπτά, ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκροου άλλαξε τον κανονισμό που τηρείται τους τελευταίους αιώνες!
Με μία κάποια αμηχανία, αλλά και με διάθεση για χιούμορ, ο ίδιος είπε: «Από την πλευρά του προέδρου… μου φαίνεται ότι από τη στιγμή που ένα μέλος εισέλθει στη Βουλή ντυμένος με την πρέπουσα ενδυμασία (businesslike attire), το αν φορά ή όχι γραβάτα δεν έχει σημασία».
«Οι βουλευτές πρέπει να σέβονται τους συναδέλφους τους ή τη Βουλή των Κοινοτήτων», είπε αλλά επανέλαβε: «Εγώ ο ίδιος δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να φορά ένα μέλος γραβάτα».
Και επειδή μιλάμε για τη βρετανική Βουλή και το βρετανικό φλέγμα, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει: «Οι γυναίκες δεν είναι υποχρεωμένες να μην φοράνε γραβάτες, αν αυτό θέλουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News