Επαίνους, αλλά και αιχμές για την κυβερνητική στάση, έκρυβε η ομιλία του επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) Κλάους Ρέγκλινγκ, στο 21o συνέδριο του Economist με τίτλο «Η Ευρώπη ξετυλίγεται, η Ελλάδα σταθεροποιείται» που διεξάγεται στο Λαγονήσι, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση του 2015 «κόστισε πολλά δισεκατομμύρια» στην οικονομία.
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε για τη β’ αξιολόγηση ότι αυτή ολοκληρώθηκε «πολύ μετά από το προγραμματισμένο», ωστόσο πρόσθεσε αξίζουν συγχαρητήρια «στους Έλληνες πολίτες και στις ελληνικές Αρχές» για αυτά που πέτυχαν.
Ο γερμανός τεχνοκράτης επανέλαβε δε για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι την επόμενη βδομάδα ο Μηχανισμός αναμένεται να εκταμιεύσει την υποδόση των 7,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ της δόσης που αποφασίστηκε στο Eurogroup.
Εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε, είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος – στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 – καθώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο success story.
Σχετικά με την ανάπτυξη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές. Με σωστές πολιτικές, η ανάπτυξη μπορεί να είναι υψηλότερη των προβλέψεων». Έφερε ως πρόβλημα τους δημογραφικούς παράγοντες (μείωση γεννήσεων, γήρανση πληθυσμού), αλλά επισήμανε πως «όταν η κατάσταση βελτιωθεί, όταν ενισχυθεί η ανάκαμψη που βλέπουμε τώρα, αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό μπορεί να επιστρέψουν και αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News