329
Μέσα στη νύχτα, με το γατάκι και κάποια ρούχα στην αγκαλιά, έφυγε από το διαμέρισμά της ένοικος πύργου στο Κάμντεν | REUTERS/Hannah McKay

Αιφνιδιαστική νυχτερινή εκκένωση πέντε πύργων στο Κάμντεν του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2017, 11:58
Μέσα στη νύχτα, με το γατάκι και κάποια ρούχα στην αγκαλιά, έφυγε από το διαμέρισμά της ένοικος πύργου στο Κάμντεν
|REUTERS/Hannah McKay

Αιφνιδιαστική νυχτερινή εκκένωση πέντε πύργων στο Κάμντεν του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2017, 11:58

Δεν έχει περάσει καλά καλά το σοκ από την τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ που τυλίχθηκε στις φλόγες, δεν έχει εξακριβωθεί καν ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων, και οι κάτοικοι του Λονδίνου περνούν ένα δεύτερο σοκ. Είναι ασφαλείς οι κατοικίες τους;

Επειτα από οδηγίες των βρετανικών Αρχών, το βράδυ της Παρασκευής, περίπου 4.000 ένοικοι πέντε πολυκατοικιών -πάνω από 700 διαμερίσματα συνολικά- στο Κάμντεν, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ώστε να γίνουν «επείγουσες εργασίες αντιπυρικής ασφάλειας». Μάζεψαν ρούχα, αντικείμενα σε βαλίτσες και κατοικίδια ζωάκια και μέσα στη νύχτα οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία. Περίπου 100 άτομα διανυκτέρευσαν σε ράντζα που τοποθετήθηκαν μέσα σε κέντρο διασκέδασης.

Πρόκειται για τους ένοικους πέντε συγκεκριμένων πύργων που διαχειρίζεται η Chalcots Estate. Το πρόβλημα είναι ότι το υλικό επένδυσης των πολυκατοικιών είναι το ίδιο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στον τραγικό Πύργο Γκρένφελ -και κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος που η πυρκαγιά που προκλήθηκε από χαλασμένο καταψύκτη εξαπλώθηκε σε όλον τον ουρανοξύστη μέσα σε 15 λεπτά. Μάλιστα, οι πύργοι Chalcots ανακαινίστηκαν το 2006 με 2009 από την ίδια εταιρεία που ανέλαβε τις εργασίες ανακαίνισης στον Γκρένφελ το 2015 με 2016.

Και ύστερα από την τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 79 ατόμων και τις έντονες διαμαρτυρίες και πορείες που ακολούθησαν, οι βρετανικές Αρχές δεν μπορούσαν να αγνοήσουν τα «κόκκινα λαμπάκια».

«Η απομάκρυνση των ενοίκων πραγματοποιείται αμέσως. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», υπογράμμισε η Τζόρτζια Γκουλντ, υπεύθυνη του δήμου Κάμντεν.

«Η πυρκαγιά του Γκρένφελ άλλαξε τα πάντα και δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε», πρόσθεσε. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των ανθρώπων όσο θα πραγματοποιούμε αυτές τις επείγουσες εργασίες».

«Είναι λίγο τρομακτικό», σχολίασε η Μισέλ Ούρκχαρτ, μια ένοικος του πύργου Μπρέι, ο οποίος εκκενώθηκε. «Είμαι θυμωμένη. Είχαμε χθες μια συνάντηση με τη δημαρχία, που προσπάθησε να μας καθησυχάσει. Πάνε δέκα χρόνια που μένουμε σ’ αυτή την πολυκατοικία, μ’ αυτή την επένδυση», τόνισε.

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε κτίρια της Βρετανίας. Συνολικά 27 συγκροτήματα διαμερισμάτων απέτυχαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...