Πόσο χίπικο! Πόσο ξεπερασμένο! (Βρετανική) εξοχή, ρέιβερς με πολύχρωμα χρώματα και λουλούδια -με γαλότσες γιατί έβρεχε- πιθανότατα και με ναρκωτικά, χόρευαν, βρέχονταν, χοροπηδούσαν και έστελναν μηνύματα ειρήνης. Παρατάχθηκαν στη σειρά, ένωσαν τα χέρια τους και συγκρότησαν μία «ανθρώπινη αλυσίδα. «Η ειρήνη και η αγάπη έρχονται όταν δίνεις ειρήνη και αγάπη», επαναλάμβανε μία φωνή. Σχημάτισαν όλοι μαζί -15.000 άτομα!- το σήμα της ειρήνης. Οι ρέιβερς του Γκλάστονμπερι έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ, των περίπου 5.000 ατόμων που είχε σημειωθεί στο φεστιβάλ Ithaca στη Νέα Υόρκη το 2008.
WOW this human peace sign is just wonderful.. never give in to fear, love will always prevail! ?(I am so envious of all the lovely people at Glastonbury this week! ?)
Geplaatst door Mount Pleasant Farm Bed & Breakfast Somerset op Vrijdag 23 juni 2017
Δεν είναι ξεπερασμένο. Πότε είναι ξεπερασμένη η ανάγκη για ειρήνη; Μπορεί σήμερα οι «χίπιδες» να μη στέλνουν ένα μήνυμα ειρήνης κατά του Ψυχρού Πολέμου και των δεκάδων «θερμών» που διεξάγονταν σε όλο τον κόσμο πέρα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι σημερινοί χίπιδες στέλνουν ένα μήνυμα κατά των πολέμων που βλέπουν στο βλέμμα προσφύγων, κατά των πολέμων που φτάνουν στην Ευρώπη με τη μορφή της τρομοκρατίας, κατά του μίσους, του διχασμού, της αποξένωσης που εκφράζεται με κάθε τρόπο, ακόμη και με ένα Brexit.
Το μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βρετανία, είναι το πρώτο μεγάλο event που πραγματοποιείται στη χώρα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο. «Υπάρχει η γενικότερη ανησυχία ότι οι επιθέσεις θα διχάσουν τους ανθρώπους, θα εντείνουν το μίσος κατά των μειονοτήτων», είπε μία από τους ρέιβερς, 22 ετών από το Μπρίστολ. «Οπότε το να ενωνόμαστε και να διασκεδάζουμε όλοι μαζί, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, φυλών και θρησκειών, είναι απλώς υπέροχο. Είναι σαν μία διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των ανθρώπων που φθονούν. Δείχνει ότι δεν φοβόμαστε».
Αυτό έδειξαν όσοι πήγαν στο φεστιβάλ, παρά τους φόβους ότι θα μπορούσε να αποτελεί πιθανό στόχο επίθεσης. «Σε αυτό το κλίμα, είναι σημαντικό να ενωνόμαστε και να κάνουμε κάτι θετικό. Η χώρα μας έχει περάσει δύσκολα και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ξανασταθεί στα πόδια της. Είμαστε από το Μάντσεστερ, ζήσαμε την επίθεση, αλλά αυτό δεν μας σταμάτησε από το να έρθουμε», είπε ο 51χρονος Μάρτιν που πήγε στους λόφους για να διασκεδάσει με τη σύζυγό του.
«Σκέφτηκα γιατί να μην συγκεντρωθούμε στην πεδιάδα, να κάνουμε το σήμα γύρω από τον πέτρινο κύκλο με ανθρώπους που επιδιώκουν την ειρήνη και δεν θέλουν να απειλούνται από λίγους; Το κάνουμε για την αγάπη», είπε η Μπεθ Λιούελιν, το πρόσωπο που είχε την ιδέα να σπάσουν το ρεκόρ. Για την ειρήνη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News