386
Μία γυναίκα προσεύχεται τραγουδώντας, έξω από τον πύργο που κάηκε, στο δυτικό Λονδίνο | REUTERS/Hannah McKay

Οργή για τους νεκρούς και αγνοούμενους του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2017, 18:42
Μία γυναίκα προσεύχεται τραγουδώντας, έξω από τον πύργο που κάηκε, στο δυτικό Λονδίνο
|REUTERS/Hannah McKay

Οργή για τους νεκρούς και αγνοούμενους του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2017, 18:42

Η οργή των κατοίκων του Λονδίνου διοχετεύεται στο πρόσωπο της Τερέζα Μέι. Εκείνη είναι αρχηγός της κυβέρνησης. Εκείνη διαχειρίστηκε αμήχανα την τραγωδία που σημειώθηκε στη δυτική πρωτεύουσα όταν τυλίχθηκε στις φλόγες ολόκληρος ο ουρανοξύστης Γκρένφελ, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες άτομα σε έναν πύρινο εφιάλτη.

Το απόγευμα του Σαββάτου συγκεντρώθηκαν περίπου 1000 διαδηλωτές έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10. Ζητούσαν την παραίτησή της Μέρι και φώναζαν ότι είναι «δειλή» (coward), επαναλαμβάνοντας τα συνθήματα που ακούστηκαν στις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή, σε τρία σημεία του Λονδίνου.

2017-06-17T113308Z_447575220_RC1937EBAA20_RTRMADP_3_BRITAIN-FIRE
Πυροσβέστης μέσα στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ (REUTERS/Hannah McKay)

Την ίδια ώρα, για πάνω από δύο ώρες, μέσα στην πρωθυπουργική κατοικία, η κυρία Μέι φιλοξενούσε θύματα της πυρκαγιάς, κατοίκους της περιοχής και ακτιβιστές. Αργησε να επικοινωνήσει με τα θύματα της πυρκαγιάς και αποδοκιμάστηκε εντόνως για αυτό. 

«Είναι δειλή και πρέπει να φύγει. Οι άνθρωποι ξεσηκώνονται κατά των δεξιών mainstream μίντια, και η Μέι δεν αντιλαμβάνεται τη διάθεση των πολιτών», είπε η 28χρονη Τίλι, που εργάζεται στον (προβληματικό) τομέα στέγασης.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να κατασβέσουν τη φωτιά το μεσημέρι της Παρασκευής, δηλαδή ύστερα από σχεδόν τρία ολόκληρα 24ωρα τραυματικών επιχειρήσεων. Κατόρθωσαν να διασώσουν 65 άτομα.

Ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Στιούαρτ Κάντι, ανακοίνωσε ότι συνολικά αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί 58 άνθρωποι. Εξ αυτών, 30 είναι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ 16 πτώματα βρίσκονται στο νεκροτομείο. Αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, ενδεχομένως και δραματικά, χωρίς να είναι όμως σε θέση οι Αρχές να προβούν σε εκτιμήσεις.

Ο διοικητής της αστυνομίας ζήτησε κατανόηση, και επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται τον τρόμο που αισθάνονται οι κάτοικοι της περιοχής καθώς δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεσμεύτηκε ότι από τη στιγμή που έχει μία σαφή εικόνα της κατάστασης, η Αστυνομία θα ενημερώσει τους πολίτες.

2017-06-17T152407Z_1658374957_RC1ACBCC4F20_RTRMADP_3_BRITAIN-FIRE
Θύματα της πυρκαγιάς και κάτοικοι της περιοχής του Κένσινγκτον έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ

Αλλά εκείνοι είναι εξοργισμένοι. «Είναι απίστευτα θυμωμένοι, είναι συγχυσμένοι, μπερδεμένοι, έχουν πολλές, πολλές ερωτήσεις», δήλωσε στο BBC ο αιδεσιμότατος Μάικ Λονγκ, από την Εκκλησία Μεθοδιστών στο Νότινγκ Χιλ. «Αισθάνονται ότι κανείς δεν τους ακούει και δεν ξέρουν πώς να εκφραστούν αυτή τη στιγμή».

Εδειξαν την οργή τους την Παρασκευή, με τρεις μαζικές πορείες στο Λονδίνο. Και ξανά το Σάββατο. Και ξανά την επομένη. Μέχρι κάποιος να αναλάβει την ευθύνη.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...