Στιγμιότυπα που παραπέμπουν στη γη των καρτέλ, το Μεξικό. Παραπήγματα, χωματόδρομοι, σκοτάδι ∙ ηρωίνη, κοκαϊνη, χασίς και χάπια Vulbegal για τους εξαθλιωμένους που μπαίνουν στον καταυλισμό. Η διακίνηση των ναρκωτικών μοιάζει με «ανοικτή αγορά», όταν ομάδες κι ομαδούλες, έξι έως δέκα ατόμων επισκέπτονται τους Ρομά, χωρίς ίχνος προφύλαξης, για να αγοράσουν εξαρτησιογόνα. Περίπου πέντε τοξικομανείς ανά 30 λεπτά της ώρας.
Στη διάρκεια του 24ώρου, περισσότεροι από 40-50 τοξικομανείς θα μπουν για το δικό τους «ταξίδι» στον καταυλισμό. «Το φαινόμενο έχει», λέει η ΕΛ.ΑΣ., «ανοδική τάση».
Σκηνή πρώτη: Στο παράπηγμα μπαίνει μια γυναίκα τοξικομανής∙ φοράει μαύρο παλτό, κόκκινο παντελόνι. Την ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ένας άνδρας με σακίδιο στην πλάτη. Στην οδό Αρτέμιδος, όπου και ο καταυλισμός της Αυλίζας, εμφανίζεται ένα μαύρο Seat Leon, που παρκάρει έξω από το σπίτι. Ο οδηγός έχει κατεβάσει το παράθυρο, δίνει σε έναν άνδρα ένα παιδικό σακ βουαγιάζ και μια πράσινη σακούλα σκουπιδιών. Oλοι ξέρουν τι έχουν οι «αποσκευές».
Η αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. έχει ημερομηνία 18 Μαΐου του 2016 και είναι στη διάθεση του Protagon. Yποβλήθηκε ακριβώς πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη σε αρχικό στάδιο υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών από Ρομά. Σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα χέρια του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου και στο πλαίσιό της 15 άτομα έχουν ήδη παραπεμφθεί για βαρύτατα κακουργήματα ενώ πέντε εξ αυτών έχουν προφυλακιστεί. Αλλά το άβατο του Μενιδίου έχει έλθει πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με θύμα ένα 11χρονο παιδί.
Σκηνή δεύτερη: Μια γυναίκα στέκεται στο κατώφλι του σπιτιού της. Βλέπει τους αστυνομικούς να πλησιάζουν. Αρχίζει να φωνάζει στη διάλεκτο των Ρομά, προειδοποιεί αυτούς που είναι μέσα στο σπίτι. Οι περισσότεροι είναι στην κουζίνα, η πόρτα είναι διπλοκλειδωμένη, μάταια οι αστυνομικοί προσπαθούν να μπουν. Οι «κλειδωμένοι» πετούν βιαστικά τις απαγορευμένες ουσίες στον νεροχύτη, ειδικά μετασκευασμένο νεροχύτη, με σωληνώσεις που μπορούν να καταπιούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Θα ανοίξουν την πόρτα, στα επόμενα πέντε λεπτά. Δυο άνδρες και μια γυναίκα-τοξικομανής. Οι ένοικοι του σπιτιού την έχουν αναγκάσει να κάνει επί τόπου χρήση, με τον φόβο τυχόν ελέγχου, αργότερα, από αστυνομικούς. Τα μόνα που μαρτυρούν τι συνέβαινε είναι ένα μεταλλικό κουτί Marlboro, μια διάφανη νάιλον σακούλα με υπνοστεντόν, μια ηλεκτρονική ζυγαριά, μικροποσότητες χασίς και μεθαδόνης λίγο παραπέρα.
Η Ελληνική Αστυνομία εξομολογείται στην αναφορά που συνέταξε προς τη Δικαιοσύνη ότι αισθάνεται ανήμπορη. Φταίει η «ιδιομορφία της περιοχής». Εχει ζητήσει από την Εισαγγελία άδεια για να καταγράψει με συστήματα ήχου και εικόνας, και κάμερα υψηλής τεχνολογίας, το σκηνικό. Και το κάνει. Το υλικό βρίσκεται στη δικογραφία.
Οι αστυνομικοί μιλούν για ναρκομανείς που δέχονται «ανεξέλεγκτη σωματική βία» από Ρομά. Κάνουν λόγο για γυναίκες και παιδιά που κρατάνε τσίλιες και φωνάζουν «σύρμα» όταν τα «όργανα» πλησιάζουν. Η ΕΛ.ΑΣ. ανησυχεί για τα παιδιά των Ρομά: γίνονται θεατές της χρήσης τοξικών ουσιών, είναι ίσως τα αυριανά «βαποράκια».
Θυμίζουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντέχουν άλλο. Μέχρι και ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, λένε, έχουν υποβληθεί.
«Στην υπηρεσία μας έχουν φθάσει, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους συστήματος POL, αρκετές επιστολές διαμαρτυρίας αγανακτισμένων πολιτών»…
Περιπολικά δεν μπορούν να προσεγγίσουν, το απαγορεύουν οι λακκούβες. Οι Ρομά βάζουν εμπόδια, σκουπίδια, μπάζα, για να κάνουν την πρόσβαση ακόμη πιο δύσκολη. Είναι πολλές οι φορές που οι αστυνομικοί λιθοβολούνται.
Υπάρχει και τρίτη σκηνή. Μόνο που δεν αναφέρεται στο έγγραφο. Ενα 11χρονο παιδί πέφτει νεκρό από αδέσποτη σφαίρα, που ταξίδεψε 500 μέτρα και σφηνώθηκε στο κεφάλι του. Και η ΕΛ.ΑΣ., κι ο αρμόδιος υπουργός, ξέρουν ότι πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News