Μία νέα αγγλική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, δημοσιευμένη στο «Royal Society Open Science», έρχεται, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, (SZ) να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την κουλτούρα του ψέματος. Πιθανότατα υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές στoυς τρόπους έκφρασης ενός ψεύδους ανάμεσα στις διαφορετικές ηπείρους.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 320 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο· 80 από τους οποίους δήλωσαν Βρετανοί, με τους υπόλοιπους να κατάγονται απο την Αφρική, την Ασία ή την Ανατολική Ευρώπη.
Κάθε δύο άτομα της ίδιας εθνικότητας έπρεπε να γράψουν σε ένα τετράδιο μία πραγματική και μία ψεύτικη ιστορία. Επιπρόσθετα όφειλαν να εκφράσουν μία αληθινή και μία «κατασκευασμένη» άποψη πάνω σε κάποιο θέμα. Οι συμμετέχοντες θα λάμβαναν χρηματική αμοιβή στην περίπτωση όπου η ψεύτικη ιστορία ή άποψη δεν ανακαλυπτόταν.
Οι Ευρωπαίοι όταν ψεύδονται αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μονάδες, σε αντίθεση με τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες, οι οποίοι βλέπουν τον εαυτό τους ως μέλη μίας ομάδας, την οποία επιθυμούν να προστατεύσουν.
Στα κείμενα των Ευρωπαίων εντόπιζε κανείς μία περισσότερο αρνητική γλώσσα, μικρότερη χρήση της προσωπικής αντωνυμίας «Εγώ» και πολύ λιγότερες background πληροφορίες σε συνδυασμό με ελάχιστες δευτερεύουσες προτάσεις.
Από την άλλη πλευρά οι συμμετέχοντες ηπείρων υψηλότερου συλλογικού αισθήματος όπως οι Αφρικανοί και οι Ασιάτες χρησιμοποιούσαν κατά κόρον το «Εγώ» ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι η συλλογικότητα αποστασιοποιείται από οποιαδήποτε προσωπικά ψέματα ή λάθη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την χρήση προσωπικών ιστοριών με ταυτόχρονη απουσία στην αναφορά της πόλης, χώρας, του κοινωνικού περιβάλλοντος και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως αυτές οι διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στην περιγραφή μίας ιστορίας.
Στην έκφραση όμως μίας «κατασκευασμένης» άποψης, οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρησιμοποίησαν μία περισσότερο θετική γλώσσα. Μία τέτοια λεκτική στρατηγική, υποθέτουν οι επιστήμονες, μπορεί να βοηθά στη διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής ειρήνης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα συμπεράσματα θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της απόδοσης των αστυνομικών ανακρίσεων, των διαπραγματεύσεων σε καταστάσεις ομηρίας, σε επιχειρηματικά deal αλλά και σε αεροδρόμια κατά την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News