Η Corriere della Sera για τα λάθη της Τερέζα Μέι / Το Balkan Insight για την «ξεχασμένη» Σρεμπρένιτσα / Το Nature.com για την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των φτωχών/ Και η Telegraph
  • Corriere della Sera

    Βρετανικές εκλογές/ Ολα τα λάθη της Τερέζα Μέι

    «Η Τερέζα Μέι έχει την προσωπική ζεστασιά, το χιούμορ, τη ρητορική ικανότητα και την ελκυστικότητα ενός ψυγειο-καταψύκτη Indesit», έγραφε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Ροντ Λιντλ, αρθρογράφος του συντηρητικού Spectator, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο Κόρμπιν «τα πάει πολύ καλύτερα».

    Η βρετανή πρωθυπουργός προέβη στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών γνωρίζοντας ότι οι Εργατικοί υπολείπονταν 20 ποσοστιαίες μονάδες. Οπότε η προεκλογική της εκστρατεία θα έπρεπε να είναι μια άνετη και σίγουρη πορεία προς έναν εκλογικό θρίαμβο, προς μια μια επικράτηση εντυπωσιακή που θα τής παρείχε κάθε δικαίωμα να θεωρεί πως είναι πράγματι η νέα «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας. Αντιθέτως, η επικεφαλής των Συντηρητικών αποκάλυψε όλες τις αδυναμίες της, κινδυνεύοντας, σήμερα, να χάσει την (σχεδόν σίγουρη πριν από μερικές ημέρες) απόλυτη πλειοψηφία.

    Οσον αφορά τους λόγους αυτής της διάψευσης των προσδοκιών, η Corriere della Sera καταρχάς ξεχωρίζει την κόπωση των ψηφοφόρων. Επειτα από τις εκλογές του 2015 και το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, το τελευταίο που ήθελαν οι Βρετανοί ήταν να στηθούν για μια τρίτη φορά κάλπες.

    Αστοχία ολκής αποτέλεσε επίσης ο αποκαλούμενος από τα βρετανικά ΜΜΕ και στελέχη της αντιπολίτευσης «φόρος άνοιας» – dementia tax. Επρόκειτο για μια βασική προεκλογική θέση των Τόρις -έως τη στιγμή που αναγκάστηκαν να την αποσύρουν- σύμφωνα με την οποία οι γηραιότεροι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για κοινωνική πρόνοια από τους νεότερους, ώστε να καλύπτεται το κόστος της περίθαλψής τους.

    Αρκετοί ευκατάστατοι ηλικιωμένοι Βρετανοί που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων, όχι μόνο ανησύχησαν πως θ’ αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια τους, αντί να τα κληροδοτήσουν τα παιδιά τους, αλλά και προσβλήθηκαν.

    Οπως ενδεχομένως να εκλήφθηκε ως προσβλητική και η άρνηση της πρωθυπουργού να συμμετάσχει σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ με τους πολιτικούς αντιπάλους της. Στην αρχή η αύρα της μπορεί να ήταν, τρόπον τινά, «προεδρική» αλλά μέρα με τη μέρα έμοιαζε περισσότερο αμήχανη, αν όχι φοβισμένη, παρά ακατάδεχτη να συνευρεθεί και να χάσει τον χρόνο της με τους ηττημένους.

    Εκτός απροόπτου, ωστόσο, η Τερέζα Μέι αύριο θα εξακολουθεί να διαμένει στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Αλλά η εικόνα της, τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό, θα έχει σίγουρα πληγεί απ’ αυτήν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Είναι αργά για γκριμάτσες, Τερέζα. Φωτογραφία: REUTERS/Eddie Keogh
  • Balkan Insight

    Σέρβοι Βοσνίας/ Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα διαγράφεται από τα βιβλία της Ιστορίας

    Ενδεχομένως να θέλουν ν’ ακυρώσουν μια γενοκτονία από τη συλλογική τους μνήμη. Να μην επιτρέψουν στις νέες γενιές να διαβάσουν, να μάθουν και να διδαχτούν. Στόχος τους ίσως να είναι να χαθεί στο παρελθόν ο απόηχος της σφαγής που έλαβε χώρα στη Σρεμπρένιτσα πριν από 22 χρόνια, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Την 11η Ιουλίου του 1995, περισσότεροι από 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι – άνδρες, κυρίως, κάθε ηλικίας – σφαγιάστηκαν από μονάδες Σερβοβόσνιων με επικεφαλής τον διαβόητο Ράτκο Μλάντιτς, τον Σφαγέα των Βαλκανίων, στην «ασφαλή» και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ περιοχή της Σρεμπρένιτσα η οποία εκείνη την περίοδο φυλασσόταν από ολλανδούς κυανόκρανους.

    Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα Balkan Insight, o Μίλοραντ Ντόντικ, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, δήλωσε ότι δεν θα επιτραπούν ποτέ στα τοπικά σχολεία βιβλία που εξιστορούν τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα και την Πολιορκία του Σαράγεβο. Οπότε οι μαθητές της Σερβικής Δημοκρατία της Βοσνίας – μίας από τις δύο πολιτικές οντότητες που συναποτελούν την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου διαμένει το 33% του συνολικού πληθυσμού της χώρας – δεν θα μάθουν τί ακριβώς συνέβη γιατί ο Ντόντικ ισχυρίζεται ότι τα σχολικά βιβλία έχουν γραφτεί από Βόσνιους και Κροάτες (της Βοσνίας) που υποστηρίζουν «ότι οι Σέρβοι διέπραξαν τη γενοκτονία και πως οι Σέρβοι πολιορκούσαν το Σαράγεβο. Αλλά αυτά δεν είναι αλήθεια και δεν θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία μας», επισήμανε.

    Δύο δεκαετίες μετά, νεκροί συνεχίζουν να ταυτοποιούνται και τα φέρετρα να γεμίζουν τις αποθήκες στη Σρεμπρένιτσα. Φωτογραφία: Matej Divizna/Getty Images/Ideal Images
  • Nature.com

    Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των φτωχότερων

    Μπορεί στις πλουσιότερες γειτονιές του κόσμου, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) να έχουν ήδη αρχίσει να κατευθύνουν αυτοκίνητα δίχως οδηγούς σε δρόμους και λεωφόρους πόλεων οι κάτοικοι των οποίων διαχειρίζονται τα νοικοκυριά τους απλά δίνοντας εντολές σε έξυπνες μηχανές, αλλά η επανάσταση των «σκεπτόμενων» τεχνολογιών έχει ακόμα πολλά να προσφέρει, όχι μόνον στους έχοντες και τους κατέχοντες, αλλά και στους 3 δισ. ανθρώπους ανά την υφήλιο που διαβιώνουν σε συνθήκες φτώχειας.

    Αυτό το χάσμα που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς όσον αφορά την αξιοποίηση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς Συνόδου –AI for Good Global Summit– οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη και θα ολοκληρωθούν αύριο. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ειδικοί, πολιτικοί φορείς και επιχειρηματίες έχουν αρχίσει ήδη ν’ ανταλλάσσουν τις απόψεις τους όσον αφορά το πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα όπως η φτώχεια, ο υποσιτισμός και η ανισότητα.

    Παρότι ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και οι ιδέες πολλές, εκείνοι που έχουν περάσει από τη θεωρία στην πράξη, έστω και σε πειραματικό στάδιο, δεν είναι πολλοί. Και την ίδια ώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πρόοδος μορφών τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσει επίσης κοινωνικές αναταραχές με απρόβλεπτες συνέπειες οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχτούν επιζήμιες για τους πιο αδύναμους επί της γης. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο αλλά και να ζημιωθούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη αν δεν δείξουν προσοχή», επισημαίνει ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Πάντως στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ερευνητική ομάδα ανέπτυξε και χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη των αποδόσεων των καλλιεργειών, μήνες πριν από τη συγκομιδή, με στόχο να προβλεφθούν τυχόν ελλείψεις τροφίμων ενώ η UNICEF επενδύει σε ερευνητικά προγράμματα για την διάγνωση του υποσιτισμού μέσω φωτογραφιών και βίντεο.

  • The Telegraph

    Διαγωνισμός στη Μαλαισία για την «αποφυγή» της ομοφυλοφιλίας

    Ενας διαγωνισμός με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα που οργανώνεται υπό την αιγίδα του κράτους, σίγουρα δεν αποτελεί μια άσχημη είδηση. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση της Μαλαισίας προσφέρει έως και χίλια δολάρια για το βίντεο που θα εξηγεί με τρόπο πειστικό στους Μαλαισιανούς πως να «αποφεύγουν» την ομοφυλοφιλία και την διεμφυλικότητα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές τα βίντεο που θα κατατεθούν θα πρέπει να δείχνουν πως μπορεί κανείς να «αποτρέψει» και να «ελέγξει» αυτές τις δύο μορφές «διαταραχής ταυτότητας φύλου», κατά τους διοργανωτές – μιας ασθένειας, δηλαδή, γνωστής και ως «διαταραχή δυσφορίας φύλου».

    Η αντίδραση των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των μελών της κοινότητας LGTB υπήρξε άμεση, με εκπροσώπους της να δηλώνουν συγκλονισμένοι από μια πρωτοβουλία που προωθεί τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, το μίσος και τη βία εις βάρος των μειονοτήτων, επιβραβεύοντας, ταυτόχρονα, όλους όσοι συμμετέχουν σε ανάλογες διοργανώσεις. Στη Μαλαισία των 32 εκατομμυρίων κατοίκων με τους μουσουλμάνους να αποτελούν την πλειονότητα, οι ομοφυλόφιλοι κινδυνεύουν με πρόστιμα, ξυλοδαρμό, ακόμα και κάθειρξη έως και μία εικοσαετία.

    Λίγα άνθη για τα δικαιώματα της γκέι κοινότητας. Φωτογραφία: REUTERS/Neil Hall



text
  • Τι ‘χες Γιάννη;


    7 Ιανουαρίου 2025, 08:25