Συμβουλές από έναν βετεράνο των αποπειρών δολοφονίας λέει ότι πήρε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποκάλυψε εμμέσως ότι έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε απόπειρες εναντίον του.
Οσο για το όνομα του άτυπου συμβούλου, δεν ήταν άλλος από τον Φιντέλ Κάστρο, τον πρώην πρόεδρο της Κούβας, ο οποίος πέθανε πέρυσι έχοντας, σύμφωνα με βιογράφο του επιβιώσει από δεκάδες απόπειρες δολοφονίας.
Η συμβουλή του Κάστρο ήταν απλή: να αναλάβει ο ίδιος ο Πούτιν τον έλεγχο της προσωπικής του ασφάλειας.
Σε αυτές τις αποκαλύψεις προχωρά ο Πούτιν σε ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν το οποίο θα προβληθεί εντός των ημερών (το πρώτο μέρος στις 12 Ιουνίου).
Ο αμερικανός σκηνοθέτης -ο οποίος είχε πάρει μια εκτεταμένη συνέντευξη και από τον Κάστρο- είχε πολύωρες συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας μέσα σε μια περίοδο δύο ετών.
Ο Στόουν, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, μετέφερε στον Πούτιν κάτι που άκουσε για πέντε απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έδειξε να αμφισβητεί τον αριθμό ενώ σε αυτό ο Στόουν σχολίασε: «Οχι τόσες πολλές όσες τον Κάστρο, από τον οποίο είχα πάρει συνέντευξη. Νομίζω ότι είχε γύρω στις 50».
Ο Πούτιν απάντησε λέγοντας ότι έχει μιλήσει για αυτά με τον Κάστρο, ο οποίος τον ρώτησε: «Ξέρεις γιατί ζω ακόμη; Γιατί πάντα ασχολιόμουν προσωπικά με την ασφάλειά μου».
«Κάνω τη δουλειά μου», συνεχίζει ο Πούτιν, «και οι άνδρες της ασφάλειας τη δική τους και ως τώρα ήμασταν αρκετά πετυχημένοι. Τους εμπιστεύομαι».
Επισήμως, το Κρεμλίνο δεν έχει αναφέρει ποτέ λεπτομέρειες για απόπειρες δολοφονίας του προέδρου (και για ένα διάστημα και πρωθυπουργού) Πούτιν. Ωστόσο, πρόκειται για πληροφορίες που κυκλοφορούν από καιρό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο απόσπασμα της συνέντευξης, σχετικά με τον πρώην αναλυτή της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος από το 2013 ζει στη Μόσχα.
Για τον ρώσο πρόεδρο, ο Σνόουντεν θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί για λόγους αρχής από την NSA, αντί να κινηθεί εναντίον της και να αποκαλύψει μυστικά. «Δεν νομίζω ότι έπρεπε να το κάνει. Επρεπε να είχε παραιτηθεί, αλλά αυτός το προχώρησε».
Εφερε μάλιστα και το δικό του παράδειγμα λέγοντας ότι παραιτήθηκε από την KGB γιατί δεν συμφωνούσε με τις ενέργειες της κυβέρνησης.
Εκρινε ακόμη ότι ο Σνόουντεν είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η NSA είχε υπερβεί τα όρια. Δεν πρόκειται πάντως για προδότη, γιατί «δεν μετέφερε σε άλλη χώρα μυστικά», είπε ο Πούτιν για το Σνόουντεν.
«Τι θα λέγατε αν η Ρωσία εντασσόταν στο ΝΑΤΟ;»
Η συνέντευξη έχει και άλλες ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, όπως αυτή που αφορά το ενδεχόμενο να εντασσόταν η Ρωσία στο ΝΑΤΟ.
Το ζήτημα είχε θέσει ο ίδιος ο Blαντίμιρ Πούτιν σε συζήτησή του με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, λίγο πριν εκείνος αποχωρήσει από την προεδρία μετά τις εκλογές του 2000.
Του είπα: «Τι θα λέγατε να σκεφτόμασταν ως επιλογή να ενταχθεί ενδεχομένως η Ρωσία στο ΝΑΤΟ;». Ο Κλίντον απάντησε ότι «δεν τον πειράζει», αλλά η νευρικότητα ήταν ορατή στα υπόλοιπα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαίωσε ή απέρριψε τη στιχομυθία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News