Η χρονική σύμπτωση είναι πολύ μεγάλη για να μην την προσέξει κανένας και πολύ ανησυχητική για να την αγνοήσει.
Ενα τεράστιο κομμάτι πάγου στην Ανταρκτική «κρέμεται από μια κλωστή» και είναι έτοιμο να κοπεί από την κρηπίδα πάγου Larsen C.
Το ρήγμα στον πάγο φτάνει τα 200 χιλιόμετρα και παραμένει ενωμένο με την κρηπίδα πάγου από ένα τμήμα με μήκος 13 χιλιόμετρα. Μπορούμε να το φανταστούμε σαν ένα κομμάτι ύφασμα με ένα πολύ μεγάλο σκίσιμο που λίγο απέχει από το να κοπεί στα δύο.
Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αν δεν έχει συμβεί ήδη.
Το παγόβουνο υπολογίζεται ότι θα έχει έκταση 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν δεν ήταν παγωμένο και δεν έλιωνε στα ζεστά νερά του Αιγαίου, θα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό νησί μετά την Κρήτη.
Για τα δεδομένα της Ανταρκτικής, το παγόβουνο που θα προκύψει μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά θα έχει μια θέση στα 10 μεγαλύτερα. Το 2000 από την κρηπίδα Ross είχε αποκοπεί ένα τμήμα με μέγεθος πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερο από την Κρήτη.
Εστω και έτσι, θα αλλάξει για πάντα τη γεωγραφία της περιοχής, καθώς θα αφήσει την κρηπίδα Larsen κατά 10% μικρότερη.
Και βέβαια, οι επιστήμονες δείχνουν κατευθείαν προς την κλιματική αλλαγή: Χωρίς την αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα είχε επιταχυνθεί η δημιουργία του ρήγματος στον πάγο. Μας δείχνει ακόμη ποιο θα είναι το μέλλον των μεγάλων κρηπίδων όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πάγου στην Ανταρκτική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News