Πρόκειται για μία από τις ειδήσεις που απασχόλησε την ειδησεογραφία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ίσως και περισσότερο από την ίδια τη Σύνοδο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Οι σύζυγοι πολλών ηγετών, ενώ εκείνοι βρίσκονταν σε συναντήσεις, συγκεντρώθηκαν για μια «οικογενειακή» – αναμνηστική φωτογραφία.
Από τα αριστερά φαίνεται -στην παρθενική της εμφάνιση σε κάτι ανάλογο- η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν, δίπλα της η Εμινέ Γκουλμπαράν Ερντογάν, τρίτη στη σειρά η Μελάνια Τραμπ, πίσω της η σλοβένα Πρώτη Κυρία Μότζα Στρόπνικ, μπροστά από εκείνη η βασίλισσα Ματίλντε του Βελγίου, δίπλα της η Ιγκριντ Σολίλερουντ σύντροφος του Γιενς Στόλτενμπεργκ -Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ- ακριβώς από πίσω η (μελαχρινή) σύζυγος του βούλγαρου προέδρου Ντεσισλάβα Ράντεβα, με τη ροζ τσάντα ανά χείρας η Αμελί Ντερμπράουντρενγκιεν σύζυγος του πρωθυπουργού του Βελγίου, και με το λευκό φόρεμα η Ισλανδή Τόρα Μάργκρετ Μπαλντβίνσδοτίρ. Ολα τα φώτα, όμως, έπεσαν στον Πρώτο Κύριο, στον Γκοτιέ Ντεστενέ, σύζυγο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου – στην πίσω σειρά.
Λίγους μήνες μετά τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου στο Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ξαβιέ Μπετέλ, έκανε χρήση του νόμου και παντρεύτηκε τον σύντροφό του, Γκοτιέ, στις 15 Μαΐου του 2015.
Για ποιον λόγο «να αισθανθεί άβολα ο Ντεστενέ για τη θέση του σε αυτή τη φωτογραφία», όπως έγραψαν αρκετοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων;
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, με ανάρτησή του στο Twitter, το θύμισε σε όλους όσοι τον ακολουθούν στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Δημοσίευσε φωτογραφίες με τον σύντροφό του και έστειλε ένα μήνυμα για την ομοφυλοφιλία.
Ο Μπετέλ, ο οποίος είχε σπουδάσει Ναυτικό και Εκκλησιαστικό Δίκαιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μιλάει Ελληνικά, είχε συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης με τον βέλγο σύντροφό του – ήδη από το 2010. Η πρόταση γάμου έγινε από τον Ντεστενέ τον Αύγουστο του 2014. Τελικά, ο 44χρονος πολιτικός και ο βέλγος αρχιτέκτονας σύντροφός του, παντρεύτηκαν το 2015.
Οταν δημοσιεύτηκε αυτό το ενσταντανέ της «οικογενειακής φωτογραφίας», στα σόσιαλ μίντια ξεκίνησε ο σχολιασμός – όπως, επίσης, και στα διεθνή σκανδαλοθηρικά ταμπλόιντ. Ετσι, από τη μία πλευρά υπήρχαν εκείνοι οι οποίοι έβγαζαν χολή και υπεραμύνονταν της υποτιθέμενης κοινωνικής ευπρέπειας, ισχυριζόμενοι ότι δεν αποτελεί «κανονικό» παράδειγμα για τα παιδιά. Από την άλλη, υπήρχαν εκείνοι που υποστήριζαν -ορθώς- ότι, από τη στιγμή που είναι παντρεμένοι οι δύο άντρες, ο σύζυγος έπρεπε να μπει στην αναμνηστική φωτογραφία με τις Πρώτες Κυρίες του ΝΑΤΟ.
Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για κάτι το οποίο είναι πραγματικά ασυνήθιστο, μα και τόσο εξαιρετικό, μια έκφανση του πολιτισμού μας η οποία οφείλει και πρέπει να επαινεί τη διαφορετικότητα και να στέκεται προσοχή στον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθενός. Αλλά μέχρι εκεί, καθώς είναι εξαιρετικά άκαιρο, εν έτει 2017, να υπεραναλύουμε κάτι το οποίο το έχει λύσει ο Νόμος και το Σύνταγμα κάθε κράτους.
Για ποιον λόγο «να αισθανθεί άβολα ο Ντεστενέ για τη θέση του σε αυτή τη φωτογραφία», όπως έγραψαν αρκετοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων; Οι σύζυγοι δεν φωτογραφίζονταν; Εκείνος, δεν είναι παντρεμένος με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου; Αυτό δεν είναι ένα κανονικό δείγμα ανθρώπων, ένα νορμάλ ζευγάρι; Είναι λογικό να συζητάμε στις ημέρες μας για το αν υπάρχει κανονικότητα σε αυτή τη φωτογραφία;
Από ό,τι φαίνεται, κάποιοι το θεωρούν υποχρέωση απέναντι στις απαρχαιωμένες αρχές τους να υπερασπίζονται το «σωστό ζευγάρι άνδρας-γυναίκα» ως τη μόνη κανονική συνθήκη και να χαρακτηρίζουν οτιδήποτε άλλο ως «ανώμαλο». Είναι οι ίδιοι οι οποίοι -μόλις ξεπεράσουν το ότι ένας άνδρας μπορεί να είναι σύζυγος ενός άλλου άνδρα και πως μπορεί να φωτογραφίζεται για αυτό- αρχίζουν να σχολιάζουν αρνητικά τις… «πραγματικές» Πρώτες Κυρίες του καρέ: «μια απολίτιστη ισλαμίστρια καλυμμένη από παντού με ρούχα, ένα πρώην μοντέλο που δεν δίστασε να κάνει και γυμνές φωτογραφίσεις και μια κούγκαρ 20 χρόνια, μεγαλύτερη από τον σύζυγό της, η οποία τον αποπλάνησε όταν εκείνος ήταν 16 ετών».
Είναι προφανές ότι οι απόψεις αυτές, που συνοδεύονται από «κίτρινη» κριτική, δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν, πνιγμένες μέσα στη συντήρηση, με παντελή έλλειψη πολιτισμού και κοινωνικής παιδείας. Η ερώτηση «παντρεύονται και οι γκέι;», δυστυχώς δεν θα πάψει να υφίσταται σε κοινωνίες οι οποίες θέλουν να θεωρούνται προηγμένες και πολιτισμένες, αλλά είναι μόνο κατ’ όνομα και όχι κατ’ ουσία.
Η μοναδική ουσία είναι σε αυτή τη φωτογραφία, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου, πρέπει να εστιάζει στο χαμόγελο του Ντεστενέ που αποτελεί τον ορισμό της ευτυχίας. Επειδή το να στηρίζεις αυτό που προτάσσει η καρδιά, το μυαλό και το κορμί σου, να ζεις στο ακέραιο την επιλογή σου, φέρνει πληρότητα και χαρά. Κάτι που, κάποιοι στρέιτ, δεν θα το νιώσουν ποτέ τους.
Ο Μπετέλ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που δηλώνει ότι είναι ομοφυλόφιλος και ο τρίτος πρωθυπουργός στην Ευρώπη – μετά την Τζοάνα Σιγκουροαρντότιρ της Ισλανδίας και τον Ελιο ντι Ρούπο του Βελγίου. Ωστόσο, από τον περασμένο Οκτώβριο είναι -αυτή τη στιγμή- ο μοναδικός γκέι ηγέτης στον κόσμο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News