Μα το λένε. Και το ξαναλένε. Οτι στον Λευκό Οίκο δεν κατοικεί ένας πρόεδρος αλλά ένα μικρό παιδί. Κι εκείνος; Δίνει κι άλλη τροφή, σαν να το κάνει επίτηδες. Επισκέπτεται ένα μουσείο που καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ιστορίας της ανθρωπότητας και στο σημείωμα που αφήνει εκφράζει έναν απερίγραπτο ενθουσιασμό («τόσο τέλεια!»), μία αγαλλίαση για το ότι «βρίσκεται εκεί με όλους τους φίλους του» και υπόσχεται ότι «δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την εμπειρία!».
Μα, δεν μπορεί! Πώς γίνεται να αφήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ -ή ο οποιοσδήποτε- ένα τέτοιο μήνυμα στο χρυσό βιβλίο του «Γιαντ Βασέμ», του Μουσείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων στα Ιεροσόλυμα; Και, τέλος πάντων, κανένας δεν συμβούλεψε τον αμερικανό πρόεδρο για το τι είθισται να γράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε τέτοιες περιπτώσεις; Κανείς δεν του είπε ότι το μήνυμα σε ένα τέτοιο αφιέρωμα αφορά τη μνήμη των νεκρών, τη συμβολή του ινστιτούτου στη διαφύλαξη αυτής της μνήμης και όχι τον ίδιο τον πρόεδρο και τα φιλαράκια του; Δεν πρόλαβε η πανταχού παρούσα Μελάνια να του τσιμπήσει διακριτικά το χέρι;
Πολλοί έσπευσαν να αμφισβητήσουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μία τέτοια βλακεία. Μήπως ήταν το μήνυμα που έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών που βρίσκεται στην είσοδο του σπιτιού του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου;
Μα, όπως υπενθύμιζε σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Independent, το μήνυμα «βρομάει» Τραμπ. Είναι τυπικό της γραφής του, όπως την έχουμε γνωρίσει τουλάχιστον στο Twitter.
Η φράση έχει λιγότερους από 140 χαρακτήρες και περιλαμβάνει την αγαπημένη έκφραση «So amazing» του Τραμπ. Ο ίδιος έχει συνηθίσει να εκφράζεται σε πολύ απλές λέξεις, όπως «sad! », «bad!», « enjoy!». Και βέβαια, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, αγαπημένες του φράσεις είναι το « fake news » (ψευδείς ειδήσεις) και «phony hypocrites» («κάλπικοι υποκριτές»).
On the left, via @RaoulWootliff, the note Trump just left at Yad Vashem.
'So amazing!'
On the right, the note Obama left at Yad Vashem. pic.twitter.com/rdviJtF3HI
— Matt McDermott (@mattmfm) May 23, 2017
Δυστυχώς για τον ίδιο τον Τραμπ -και βασικά για την ομάδα του που καλείται να διαχειρίζεται τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκη που προκαλεί το αφεντικό τους- οι αποδείξεις κυκλοφορούν πλέον σε ταχύτητα φωτός. Ο ανταποκριτής των Times of Israel, Ραούλ Γούτλιφ, ανάρτησε φωτογραφία του μηνύματος στο Twitter. «Αυτό είναι το μήνυμα του Τραμπ στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου. Ξέχασε να γράψει: «Τα ξαναλέμε του χρόνου το καλοκαίρι», αναφέρει σκωπτικά ο δημοσιογράφος.
Σε δεύτερο σχόλιό του, ο ίδιος -όπως και δεκάδες άλλοι χρήστες των σόσιαλ μίντια- παρέθεσε το μήνυμα του Τραμπ δίπλα από το αντίστοιχο μήνυμα που είχε γράψει ο Μπαράκ Ομπάμα, όταν ήταν ακόμη Γερουσιαστής των Δημοκρατικών στο Ιλινόι, το 2008.
Ο τελευταίος είχε σχολιάσει ότι «το μνημείο μάς θυμίζει την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν το κακό, αλλά και την ικανότητά μας να ξεφύγουμε από τις τραγωδίες και να ανοικοδομήσουμε τον κόσμο … Να θυμηθούμε εκείνους που χάθηκαν, όχι μόνο ως θύματα, αλλά και ως άτομα που ήλπιζαν, αγαπούσαν και ονειρεύονταν όπως εμείς και που έχουν γίνει σύμβολα του ανθρώπινου πνεύματος».
Μάλιστα, πολλοί έσπευσαν να σημειώσουν ότι όταν ο Ομπάμα επισκέφθηκε το Μνημείο Ολοκαυτώματος ως πρόεδρος το 2013, η επίσκεψή του είχε διαρκέσει πάνω από μια ώρα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε σαν σίφουνας σε λιγότερο από μισή ώρα.
Δυστυχώς αυτή η γκάφα ξεπερνά την ελαφρότητα που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά και αλαζονεία του προέδρου. «Ο τόνος είναι ιδιαίτερα εκτός τόπου και χρόνου, σε έναν ιστορικό τόπο όπου προέχει η εσωτερικότητα», σχολίασε η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Σε αυτό το μουσείο καίει μια φλόγα Μνήμης, ενώ υπάρχουν εικόνες που φέρουν τα ονόματα όσων βοήθησαν τους Εβραίους να αποφύγουν την σύλληψη από τους Γερμανούς στην Κατοχή. Πρόκειται για έναν χώρο χωρίς φως ενώ μια φωνή διαβάζει σε μεγάφωνο όλα τα ονόματα των παιδιών που εξαφανίστηκαν. Σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο για κάποιον να μην νιώσει το βάρος της Ιστορίας, εκτός κι αν μπήκε και βγήκε με τα μάτια κλειστά», πρόσθεσε.
Πάντως, σύμφωνα με την Independent, ο επικεφαλής του «Γιαντ Βασέμ», Αβνερ Σαλέβ, έσπευσε να υποστηρίξει τον επισκέπτη του ιδρύματος και να διασαφηνίσει ότι το σχόλιο στο βιβλίο δεν ήταν προσβλητικό. Τόνισε ότι ο κ. Τραμπ έκανε πολύ βαρυσήμαντα σχόλια πριν γράψει το μήνυμα. «Αγγιξε όλα τα βασικά ζητήματα που έπρεπε να θέσει, όπως τη μνήμη των θυμάτων και την ανάγκη να σταθούμε κατά του κακού», τόνισε.
We've obtained a copy of the note Trump left in the Western Wall.#TrumpinIsrael#BeHeard#MondayMotivation#consensus2017 pic.twitter.com/TjZmJ97e5C
— Holly O'Reilly (@AynRandPaulRyan) May 22, 2017
Πιο ανάλαφρα σχολιάστηκε το περιστατικό στο Twitter. Κάποιοι έσπευσαν να μαντέψουν το μήνυμα που εμπεριείχε το χαρτάκι που τοποθέτησε ο Τραμπ στο Τείχος των Δακρύων το οποίο επισκέφθηκε μία ημέρα πριν. «Είσαι τέλειο τείχος. Θέλω ένα τείχος σαν κι εσένα», έγραψε μία…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News