Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας έκανε την πρώτη του στάση ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος άρχισε τα ταξίδια στο εξωτερικό –θα ακολουθήσουν το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι Βρυξέλλες, το Βατικανό και η Σικελία.
Η επιλογή του σουνιτικού βασιλείου ως πρώτου προορισμού της «περιοδείας» του Ντόναλντ Τραμπ ικανοποίησε ιδιαιτέρως τους Σαουδάραβες. Ωστόσο, πολλοί δεν έχουν ξεπεράσει την επιμονή που είχε επιδείξει ο ίδιος στο να περάσει νόμο που απαγορεύει την είσοδο πολιτών από μουσουλμανικές χώρες σε αμερικανικό έδαφος.
Παρά ταύτα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός με κάθε τιμή που λαμβάνει ένας επίσημος καλεσμένος. Και με το παραπάνω. Πριν καν φτάσει στην πρωτεύουσα, είχε ανακοινωθεί ότι ανάμεσα στα παραδοσιακά ντόπια πιάτα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει την ευκαιρία να φάει το αγαπημένο του φαγητό: μπριζόλες με κέτσαπ!
Ξημέρωσε, λοιπόν, Σάββατο (ώρα τοπική) και το Air Force One προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» του Ριάντ, όπου είχε στρωθεί ένα μεγαλοπρεπές κόκκινο χαλί. Εκεί βρισκόταν ίδιος ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, στηριζόμενος σε ένα μπαστούνι, για να καλωσορίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ αυτοπροσώπως.
Στο πλευρό του Τραμπ βρισκόταν η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, με χυμένα τα ξανθά μαλλιά της. Επέλεξε να μην φορέσει τη μαντίλα που καλύπτει το πρόσωπο, ή έστω τα μαλλιά, των γυναικών στην υπερσυντηρητική πατριαρχική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας.
Many people are saying it was wonderful that Mrs. Obama refused to wear a scarf in Saudi Arabia, but they were insulted.We have enuf enemies
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 29, 2015
Το ίδιο είχαν κάνει πρόσφατα και η βρετανίδα Τερέζα Μέι και η γερμανίδα Ανγκελα Μέρκελ. Το ίδιο είχε κάνει και το 2015 η πρώην Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα. Μόνο που τότε ο κ. Τραμπ είχε σχολιάσει ότι το προεδρικό ζεύγος Μπαράκ – Μισέλ Ομπάμα είχε προσβάλει τους οικοδεσπότες του…
Ο 81χρονος μονάρχης συνόδευσε το προεδρικό ζεύγος στο σαλόνι του αεροδρομίου, όπου κάθισε ανάμεσα στον Τραμπ και στη σύζυγό του. Θα ακολουθούσε επίσημη διάσκεψη με τον βασιλιά, τον ανιψιό του και διάδοχό του Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ καθώς και με τον γιο του μονάρχη, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Την Κυριακή ο κ. Τραμπ θα παραστεί στην Αραβική Ισλαμική Αμερικανική Σύνοδο. Ενώπιον 40 ηγετών και εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών, ο αμερικανός πρόεδρος θα εκφράσει τις ελπίδες του για ένα ειρηνικό όραμα του Ισλάμ, όπως έχουν τονίσει μέλη του επιτελείου του. Η σύνοδος θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών καθώς και στην αυξανόμενη επιρροή του Ιράν.
Η επίσκεψη του Τραμπ στο Ριάντ δεν θα αφορά το ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες του Κόλπου, κάτι που απασχολούσε ιδιαιτέρως τον προκάτοχο του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα. Θα αφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας και, φυσικά, εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων.
Ο Αμίν Νασέρ, γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Aramco, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι θα υπογραφούν συμφωνίες συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων με 11 αμερικανικές εταιρείες. Οι συμφωνίες εναρμονίζονται με το ευρύτερο πρόγραμμα του βασιλείου που κάνει σταδιακά ανεξάρτητη την οικονομία του από το πετρέλαιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με αμερικανικά μίντια, η Σαουδική Αραβία θα δεσμευτεί να αγοράσει όπλα αξίας 100 δισ. δολαρίων. Με αυτά θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των ανταρτών Χούτι στη γειτονική Υεμένη, όπου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες από τον Μάρτιο του 2015…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News